TILT este un test de înclinare a mesei și implică schimbarea rapidă a poziționării unei persoane și a vedea cum reacționează tensiunea arterială și ritmul cardiac. Acest test este comandat pentru persoanele care au simptome cum ar fi o bătaie rapidă a inimii sau care se simt adesea amețite atunci când își modifică poziția. Medicii numesc această stare sincopă.
Riscurile potențiale ale testului includ greață, amețeli și leșin.
TILT, cum se procedează
Medicii recomanda un test TILT pentru pacienţii pe care îi suspectează că ar putea avea anumite afecţiuni medicale, printre care:
Hipotensiune arterială mediată neuronal. Medicii numesc, de asemenea, această afecțiune reflexul leșinului sau disfuncția autonomă. Aceasta face că ritmul cardiac al unei persoane să încetinească în loc să accelereze atunci când se află în picioare, ceea ce împiedică sângele să se adune în picioare și brațe. Ca urmare, o persoană se poate simți leșinată.
Sincopă mediată neuronal. O persoană cu acest sindrom poate experimenta simptome cum ar fi greață, delir, și pielea palidă, urmată de o pierdere a conștienței.
Sindromul tahicardiei ortostatice posturale. Această tulburare apare atunci când o persoană se confruntă cu schimbări atunci când se ridică brusc în picioare. Medicii asociază sindromul tahicardiei ortostatice posturale cu o creștere a frecvenței cardiace de până la 30 de bătăi și senzație de leșin în 10 minute de stat în picioare dintr-o poziție așezată.
Femeile cu vârste cuprinse între 15 și 50 de ani sunt mai susceptibile de a experimenta sindromul tahicardiei ortostatice posturale, în conformitate cu Institutul Național de Tulburări Neurologice și accident vascular cerebral.
Testul de înclinare a mesei poate simula efectul de a sta în picioare într-un mediu controlat, astfel încât un medic să poată vedea cum răspunde corpul unei persoane, potrivit Healthline.
Vezi și: Ftalații, chimicalele imposibil de evitat. Cum îi consumăm în fiecare zi
TILT, efecte secundare
Scopul testului TILT este ca un medic să vizualizeze direct simptomele pe care le întâmpinați atunci când vă schimbați poziția. Este posibil să nu simțiți efecte negative în timpul procedurii, dar este posibil să apară simptome cum ar fi amețeli, senzație de leșin sau chiar leșin. De asemenea, este posibil să simțiți greață.
Cum să te pregătești pentru testul TILT
Urmați sfaturi despre când să mâncați Deoarece unii oameni simt greață atunci când își schimbă poziția, un medic vă poate cere să nu mâncați cu două până la opt ore înainte de test. Acest lucru ajută la minimizarea șanselor de a vi se face rău.
Vorbește despre medicamentele pe care le iei. Medicul dumneavoastră va revizui, de asemenea, medicamentele pe care le luați în prezent și va face recomandări despre cele pe care ar trebui să le luați cu o seară înainte sau în dimineața testului. Dacă aveți o întrebare despre un anumit medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră.
Luați în considerare dacă veți conduce singur. Este posibil să doriți ca o persoană să vă conducă acasă după procedură.
TILT, cum se efectuează testul
Prima parte a testului TILT
Prima parte a testului arata modul în care corpul tău răspunde când poziţia lui se schimbă. Vei fi întins pe spate pe o masă. Vei fi securizat de masa cu ajutorul unor curele la nivelul taliei şi genunchilor care te vor menţine în aceeaşi poziţie. La nivelul braţului se va monta o linie IV (intravenoasa). Se montează la nivelul toracelui electrozii pentru electrocardiograma (ECG) pentru a înregistra bătăile inimii. Se montează pe braţ manşeta aparatului de tensiune pentru a măsura presiunea arterială.
Asistenta medicală înclina masa astfel încât capul să fie ridicat uşor (30 de grade) fata de poziţia orizontală. Asistenta verifică tensiunea arterială şi ritmul cardiac.
După aproximativ 5 minute, asistenta va înclina masa mai mult, la un unghi de 60 de grade sau mai mare. Asistenta va continua să măsoare tensiunea arterială şi ritmul cardiac timp de 45 de minute. Asistenta îţi va cere să rămâi liniştit în toată această perioadă, dar trebui să îi spui dacă te simţi inconfortabil.
Dacă tensiunea arterială scade în acest timp, asistenta va coborî masa şi va opri testul. Nu va trebui să faci şi partea a doua a testului. Însă, dacă tensiunea arterială nu scade după această perioadă de observare, asistenta va coborî masa şi va începe a doua parte a testului.
Partea a doua a testului TILT
Arata cum răspunde organismul la administrarea unui medicament (nitroglicerină). Rolul lui este să te facă să fii mai responsiv dacă la prima parte a testului mesei înclinate tensiunea arterială a rămas constanta.
Asistenta va administra intravenos medicamentul
Apoi, asistenta va înclina masa la un unghi de 60 de grade
Poţi simţi creşterea bătăilor inimii (palpitaţii) datorită medicamentului
Dacă tensiunea arterială scade, asistenta va coborî masa în poziţie orizontală, va opri administrarea medicamentului şi testul se va termina
Dacă tensiunea arterială nu scade după aproximativ 15 minute, asistenta va coborî masa şi testul va fi terminat
Testul TILT poate dura aproximativ 90 minute, dacă se fac ambele părţi, şi doar 30-40 minute, dacă se efectuează doar prima parte.
Vezi și: Cum să slăbești mâncând. Mihaela Bilic vine cu cinci recomandări: Mestecați, nu beți cu paiul!
TILT, rezultate
Ce înseamnă dacă este negativ. Dacă nu aveți o reacție la schimbările de poziționare a mesei, medicii consideră că testul este negativ. Este posibil să aveți în continuare o afecțiune medicală legată de schimbările de poziție. Acest rezultat înseamnă că testul nu a dezvăluit modificări.
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda alte forme de testare pentru a vă monitoriza inima, cum ar fi un monitor Holter pe care îl purtați pentru a vă urmări ritmul cardiac în timp.
Ce înseamnă pozitiv. Dacă tensiunea arterială se modifică în timpul testului, rezultatele testelor sunt pozitive. Recomandările medicului dumneavoastră vor depinde de modul în care corpul dumneavoastră a reacționat la test.
De exemplu, dacă ritmul cardiac încetinește, medicul dumneavoastră vă poate recomanda teste suplimentare pentru a vă analiza inima.
Dacă ritmul cardiac se accelerează, un medic vă poate prescrie medicamente. Dacă primiți un rezultat pozitiv, pot fi necesare teste suplimentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.