Știi să citești și să scrii? Ai mai puține șanse să dezvolți demență

Florina Pop |
Data publicării:
Carte FOTO: Pixabay
Carte FOTO: Pixabay

O cercetare recentă susține că oamenii care citesc și scriu ar avea șanse mai mici să dezvolte, în timp, demență.

Demență, citit. Cercetători de la Colegiul Vagelos de Medici și Chirurgi, din cadrul Universității Columbia, din New York, au descoperit o legătură între alfabetizare și sănătatea creierului.

"Abilitatea de a citi și scrie permite oamenilor să se angajeze în mai multe activități care folosesc creierul, cum ar fi citirea ziarelor și ajutarea copiilor și nepoților cu temele. (...) Noul nostru studiu oferă mai multe dovezi că citirea și scrierea pot fi factori importanți în contribuția la menținerea unui creier sănătos. (...) Cercetările anterioare au arătat că astfel de activități pot reduce riscul de demență. Într-adevăr, teoria rezervei cognitive sugerează că flexibilitatea creierului și capacitatea de a găsi soluții alternative la probleme pot compensa simptomele Alzheimer-ului", afirmă Jennifer J. Manly, doctorand al universității amintite, potrivit medicalnewstoday.

Cercetarea a fost publicată în revista Neurology.

Demență, citit. În ce a constat studiul

Cercetătorii au întrebat și testat 983 de persoane cu niveluri scăzute de educație formală care locuiau în Manhattan. Cei mai mulți - născuți și crescuți în zonele rurale din Republica Dominicană, unde au avut acces limitat la educație. În medie, participanții la studiu aveau 77 de ani și au fost la școală maxim 4 ani. Dintre aceștia, 237 de participanți erau analfabeți și 746 erau alfabetizați.

După examinarea medicală și testele de memorie și raționament a început cercetarea. Testele s-au reluat pentru o medie de 4 ani. La începutul studiului, 83 din cele 237 de persoane care nu au putut citi sau scrie aveau deja demență. În schimb, 134 de persoane din grupul de 746 de participanți la alfabet au avut această boală.

După ce autorii studiului au făcut o ajustare pe vârstă, stare socioeconomică și boli cardiovasculare au descoperit că participanții analfabeți au avut de trei ori mai multe riscuri de demență la începutul studiului. Până la sfârșitul perioadei de studiu, 114 dintre cele 237 de persoane care nu au putut citi sau scrie au dezvoltat demență. Între timp, 201 din cele 746 de persoane care erau alfabetizate au dezvoltat această afecțiune.

După o altă ajustare - a stării socioeconomice, a vârstei și a condițiilor cardiovasculare - analiza a relevat că participanții analfabeți aveau de două ori probabilitatea de a dezvolta demență în timpul studiului, comparativ cu cei care puteau citi și scrie.

"Studiul nostru a descoperit că alfabetizarea a fost legată de scoruri mai mari la testele de memorie și gândire în general, nu doar citirea și scorurile limbajului. (...) Aceste rezultate sugerează că cititul poate ajuta la întărirea creierului în multe moduri care pot ajuta la prevenirea sau întârzierea debutul demenței. (...) Chiar dacă au doar câțiva ani de educație, persoanele care învață să citească și să scrie pot avea avantaje pe tot parcursul vieții față de persoanele care nu învață niciodată aceste abilități", afirmă Jennifer Manly.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel