Nu există nici o țigară sigură, dar țigaretele fără filtru au chiar mai multe șanse să te omoare, afirmă un nou studiu.
Persoanele care fumează țigări fără filtru au dublul riscului de deces cauzat de cancerul pulmonar, pe care îl fac și ceilalți fumători, potrivit medicalxpress.com.
Țigările fără filtru au fost asociat și cu un risc cu 30% mai mare de a muri de alte cauză. „Toate țigările sunt rele, toate cresc riscul de cancer pulmonar și riscul de a muri de cancer pulmonar, dar țigările fără filtru prezintă cel mai mare risc pentru orice tip de țigară", a spus autorul studiului, Dr. Nina Thomas, membru la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud, în Charleston.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că fumătorii de țigari light, ultralight sau mentolate au avu la fel de mare riscul de a face cancer pulmonar și de a muri de cancer pulmonar ca și cei care au fumat țigări obișnuite.
„Atunci când publicul a început să se preocupe de potențialele riscuri pentru sănătate ale țigărilor - chiar și din anii 1950 - companiile de tutun au răspuns prin modificarea țigărilor, cum ar fi scăderea nivelului de gudron și adăugarea de aromă de mentol”, au remarcat cercetătorii.
În ciuda acestor schimbări, țigările sunt încă legate de 90% din cancerele pulmonare, potrivit autorilor studiului.
Pentru a vedea dacă diferite tipuri de țigări au făcut vreo diferență în dezvoltarea cancerului pulmonar sau a deceselor legate de fumat, cercetătorii au analizat datele din National Lung Screening Trial.
Țigările fără filtru, risc mai mare de cancer
Thomas a spus că în eșantionul lor național reprezentativ au fost peste 14.000 de persoane. Participanții au fost cu toții în vârstă de 55 - 74 și au fumat timp de cel puțin 30 de ani/pachet.
Cantitatea de țigări se calculează prin înmulțirea numărului de pachete țigări fumate pe zi cu numărul de ani de fumat. „Exemple de ceea ce ar putea însemna 30 de ani/pachet înseamnă că persoana a fumat un pachet de țigări pe zi timp de 30 de ani sau două pachete pe zi timp de 15 ani”, a spus Thomas.
Valoarea medie a cantității de țigări fumate de cei din acest studiu a fost de 56 de ani/pachet (un pachet pe zi timp de 56 e ani, sau două pe zi, timp de 28 de ani). Cercetătorii au controlat datele pentru a ține cont de o serie de factori, cum ar fi sexul, vârsta și cantitatea de țigări fumate.
Fumătorii care au fumat țigări nefiltrate aveau cu 40% mai mare riscul de a dezvolta cancer pulmonar. De asemenea, aveau o treime mai mare probabilitate de a fi dependenți de nicotină decât ceilalți fumători.
Persoanele care au fumat țigări light, ultralight sau mentolate au avut aceleași riscuri pentru sănătate ca și persoanele care au fumat țigarete cu filtru obișnuit. Dar cei care folosesc țigări light sau ultrascurte au fost mai puțin probabil să renunțe decât ceilalți fumători, au constatat rezultatele.
Potrivit lui Erika Sward, vicepreședinte național adjunct al advocacy pentru Asociația Americană a Plămânului, "Industria tutunului a mințit publicul american, sugerând că existau și țigări mai puțin nocive. Asta se întâmplă din nou cu epidemia de țigări electronice."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.