Țigările electronice, efecte grave asupra vaselor de sânge

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Țigara electronică
Țigara electronică

Țigările electronice au efecte grave asupra sănătății, iar o echipă de cercetători aduc dovezi în acest sens. ei cer reglementări mai stricte.

După descoperirea unui mecanism cheie care ar putea explica modul în care țigările electronice dăunează plămânilor, creierului și sistemului cardiovascular, o echipă de cercetători solicită acum o reglementare mult mai strictă a acestor dispozitive electronice.

Mai mulți cercetători fac presiuni pentru o reglementare și mai strânsă a țigărilor electronice, invocând pericole pentru sănătate.

Țigările electronice au fost dezvoltate ca o alternativă mai sigură la țigările tradiționale, în efortul de a ajuta fumătorii să-și controleze obiceiul dăunător.

Cu toate acestea, au apărut din ce în ce mai multe dovezi că lichidul care intră într-o țigară electronică și materialele dispozitivelor în sine conțin niveluri periculoase de substanțe toxice care pot dăuna sănătății.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că țigările electronice pot oferi ocazia de a se apuca de fumat și pentru alte comportamente dependente în rândul adolescenților, care pot vedea aceste dispozitive ca o tendință socială.

Și recent, diverse mijloace media au raportat mai multe cazuri de adolescenți spitalizați cu probleme grave de sănătate din cauza utilizării țigării electronice.

Cel mai recent raport implică un tânăr de 17 ani care a suferit leziuni pulmonare atât de grave în urma consumului de țigară electronică încât a avut nevoie de un transplant dublu de plămâni, relatează medicalnewstoday.com.

"Conform Centrelor pentru Statele Unite pentru controlul și prevenirea bolilor, peste 3,6 milioane de copii din SUA folosesc e-țigarete, cu un salt de 78% - de la 11,7% la 20,8% - în rândul elevilor de liceu din SUA din 2017 până în 2018 ”, relatează dr. Thomas Münzel, de la Centrul Medical Universitar Mainz, din Germania.

Cifre crescute și în Regatul Unit

El continuă: „Și în Regatul Unit, 1,6% dintre cei între 11 și 18 ani folosesc țigara electronică mai mult de o dată pe săptămână, comparativ cu 0,5% în 2015”.

Având în vedere aceste cifre și rapoartele pericolelor asociate consumului de țigări electronice, dr. Münzel și colegii au efectuat propriul studiu - la oameni și șoareci - pentru a afla mai multe despre cum și de ce aceste dispozitive pot deteriora organele vitale.

Ca răspuns la concluziile lor, care apar în European Heart Journal, cercetătorii încurajează în mod activ factorii de decizie să ia măsuri mai decisive în reglementarea țigărilor electronice.

În cadrul cercetărilor lor, dr. Münzel și echipa au analizat pentru prima dată modul în care vaporii de țigară electronică ar afecta fluxul de sânge și rigiditatea arterei în 20 de „fumători sănătoși altfel”, atât înainte de a folosi o țigară electronică, cât și 15 minute după ce au folosit una.

Acest experiment a arătat că folosirea unei țigări electronice doar o dată duce la creșterea ritmului cardiac al participanților, le-a făcut arterele mai rigide și a afectat funcționarea căptușelii lor arteriale, cunoscută sub numele de endoteliu, care joacă un rol complex în sănătatea circulatorie.

Printre alte funcții, endoteliul ajută să se asigure că vasele se dilată și se limitează corect, că substanțele toxice nu trec în fluxul sanguin și că inflamația și coagularea sângelui sunt reglementate, atunci când este necesar. 

Următorul pas în cercetare a fost să aflăm mai multe detalii despre mecanismele de bază prin care țigările electronice afectează sănătatea. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au expus 151 de șoareci la vaporii de țigară electronică timp de 20 de minute, de șase ori pe zi, pe o perioadă de 1, 3 sau 5 zile.

În acest sens, cercetătorii au descoperit că vaporii artificiali au provocat daune vaselor de sânge la rozătoare. Lezarea a fost generală și, în vasele de sânge care oxigenează plămânii sau creierul, s-a produs prin intermediul unei enzime numite NOX-2. Acest lucru, explică echipa, poate fi din cauză că NOX-2 joacă un rol cheie în reglarea sănătății celulare.

La șoarecii concepuți de cercetători să nu producă NOX-2, vaporii de țigară electronică nu au avut aceleași efecte. Aceasta se poate datora faptului că NOX-2 joacă un rol cheie în reglarea sănătății celulare.

Medicația ajută 

În continuare, cercetătorii au tratat unii șoareci cu macitentan, un medicament utilizat pentru tratarea disfuncției endoteliale și a tensiunii arteriale ridicate, iar pe alții cu bepridil, un medicament conceput pentru a preveni moartea anormală a celulelor atribuită tensiunii arteriale ridicate sau anginei.

Acești șoareci nu au prezentat disfuncție endotelială, moarte anormală a celulelor sau inflamații anormale atunci când au fost expuși la vapori de țigară electronică.

„Rezultatele studiilor prezente au identificat mai multe mecanisme moleculare prin care țigările electronice pot provoca daune vaselor de sânge, plămânilor, inimii și creierului”, spune dr. Münzel.

"Acest lucru este o consecință a substanțelor chimice toxice produse de procesul de vaping și pot fi, de asemenea, prezente la concentrații mai mici în lichidul în sine. Important este că am identificat o enzimă, NOX-2, care a mediat toate efectele țigărilor electronice asupra creierului și asupra sistemului cardiovascular și am constatat că o substanță chimică toxică numită acroleină, care este produsă atunci când lichidul din țigările electronice este vaporizat, a activat efectele nocive ale NOX-2. Efectele benefice ale macitentanului și bepridilului indică faptul că țigările electronice au capacitatea de a declanșa constricția vaselor de sânge și de a afecta sistemele antioxidante și de supraviețuire ale celulelor noastre", adaugă cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel