Țigara electronică, același risc de cancer ca și țigările din tutun

Angela Sabău |
Data publicării:
Vaping
Vaping

Modificările genetice dscoperite la persoanele care utilizează țigară electronică (vapează) sunt asemănătoare cu cele ale fumăturilor, ceea ce arată că prezintă același risc de cancer.

Modificări biologice importante ale ADN-ului observate la fumători se găsesc și la persoanele care fumează țigări electronice (vapează), potrivit unui nou studiu publicat în revista Epigenetics.

O echipă de oameni de știință de la Școala de Medicină Keck din USC a găsit la persoane care vapează modificări chimice similare în genomul general și în anumite părți ale ADN-ului lor ca și la persoane care fumează.

Aceste modificări chimice specifice, cunoscute și sub denumirea de modificări epigenetice, pot provoca defecțiuni ale genelor și sunt întâlnite în aproape toate tipurile de cancer uman, precum și în alte boli grave.

Rezultatele se adaugă la o listă din ce în ce mai mare de probleme de sănătate asociate cu vaping-ul, care a fost perceput de mulți ca o alternativă mai sigură la fumat.

Utilizarea de țigări electronice a crescut în rândul tinerilor, peste 25% dintre elevii de liceu folosesc acum produsele, potrivit CDC.

Noul studiu, condus de Ahmad Besaratinia, doctor, profesor asociat la Școala de Medicină Keck din USC, a examinat un grup de persoane potrivite pentru vârstă, sex și rasă, împărțite în mod egal în trei categorii: doar vârstnici, doar fumători și un grup de control al persoanelor care nu fumau și nici nu vapau.

Risc mai mare de cancer 

Probe de sânge au fost prelevate de la fiecare dintre participanți și s-au făcut teste pentru a vedea dacă sunt modificări la nivelurile a două etichete chimice specifice atașate la ADN care sunt cunoscute cu impact asupra activității genelor și / sau funcției. Aceste etichete chimice includ: (1) grupări metil dintr-o secvență de ADN specifică, numită elementul 1 Interspersed Nucleotide (LINE-1); și (2) grupări hidroximetil în generalul genomului. Modificările nivelurilor acestor etichete chimice, care sunt importante pentru stabilitatea genomică și reglarea expresiei genice, apar în diferite stadii de dezvoltare, precum și în boli precum cancerul.

Dintre cei 45 de participanți la studiu, cei care vapau și fumătorii au arătat o reducere semnificativă a nivelului ambelor etichete chimice în comparație cu grupul de control. Acesta este primul studiu care arată că cei care vapează, ca și fumătorii, au aceste schimbări biologice importante detectabile în celulele lor din sânge.

„Asta nu înseamnă că acești oameni vor dezvolta cancer”, a spus Besaratinia. „Dar ceea ce vedem este că aceleași schimbări în etichetele chimice detectabile la tumorile de la pacienții cu cancer se găsesc și la persoanele care fumează, probabil datorită expunerii la substanțele chimice cauzatoare de cancer, prezente în fumul de țigară și, în general, la niveluri mult mai mici, în vaporii de țigări electronice. " 

Acesta este cel mai nou studiu pe care echipa Besaratinia l-a făcut pe fumători și persoane care vapează. Studiul anterior publicat anul trecut (IJMS, 2019) a examinat modificările expresiei genice în celulele epiteliale prelevate de la gură la persoane care vapează și la fumători în comparație cu un grup de control. În acel studiu, atât cei care vapează cât și fumătorii au arătat o expresie genică anormală într-un număr mare de gene legate de cancer.

„Noul nostru studiu adaugă o piesă importantă la acel puzzle, demonstrând că mecanismele epigenetice, modificările specifice ale etichetelor chimice atașate la ADN-ul, pot contribui la expresia anormală a genelor la vapori și fumători”, a spus Besaratinia. El și echipa sa intenționează să își continue cercetările. „Următorul pas este să analizăm întregul genom și să identificăm toate genele vizate de aceste două schimbări chimice în vapere față de fumători. Având în vedere rolul stabilit pe care multe gene îl joacă în bolile umane, această investigație ar trebui să ofere informații neprețuite, care pot avea imediate implicații asupra sănătății publice și ale politicilor”, a spus Besaratinia.

Decesele din SUA subliniază importanța generarii de dovezi științifice pe care se pot baza reglementările viitoare pentru fabricarea, comercializarea și distribuția țigaretelor electronice. 

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel