Ticurile nervoase la copii: de ce apar și ce BOLI ascund. Ce este TRICOTILOMANIA

Anisia Nica |
Data publicării:
ticurile nervoase la copii FOTO: Pexels @pavel danilyuk
ticurile nervoase la copii FOTO: Pexels @pavel danilyuk

Ticurile nervoase la copii: când sunt normale și când ar trebui să ne îngrijoreze? Ce boli ascund ticurile nervoase?

Ce este ticul nervos?

"Tic nervos înseamnă orice mișcare repetitivă, care nu are caracter de ritmicitate, care poate să apară într-o oarecare situație de stres sau de emoții intense pe care copilul le are", a declarat Dr. Bogdan Fițiu, medic specialist în psihiatrie pediatrică, pentru emisiunea "Vorbește lumea" de la Pro TV.

Când sunt periculoase?

"Ticurile simple care apar în diverse perioade ale copilăriei și au acest caracter de ascensiune și ulterior de scădere sunt destul de comune la copii. Aproximativ 50-70% din copiii mici pot avea aceste ticuri simple în perioade în care au diverse situații stresante, emoții intense, fie pozitive, fie negative.

Dacă ele nu sunt asociate cu nimic altceva și sunt niște mișcări foarte simple, cum ar fi clipitul din ochi sau dresul vocii, dacă ele dispar după o anumită perioadă, nu trebuie să le investigăm excesiv. Putem doar să le observăm și dacă ele încep să afecteze calitatea vieții copilului, în sensul în care devin extrem de dese sau apar și alte simptome, cum ar fi anxietatea  foarte puternică, copilul nu-și mai dorește să facă anumite lucruri, devine temător, apar diverse fobii, atunci poate ar fi bine să căutăm un specialist", anunță medicul.

Trasul de sprâncene

Doctorul ne spune că trasul de sprâncene "este puțin mai complex decât un simplu tic. Există o tulburare de anxietate, care are o denumire destul de ciudată, se numește tricotilomanie, în care din anumite situații care trebuie investigate, copiii pot să își smulgă fire de păr din gene, sprâncene, din cap și au un caracter mai obsesiv. Nu este un simplu tic".

Scrâșnitul din dinți

"Scrâșnitul din dinți este întotdeauna un marker al unei tensiuni psihice. Foarte mulți copii și foarte mulți adulți au acest scrâșnit din dinți, care poartă denumirea de bruxism.

Dacă nu este o problemă ortodontică sau din sfera masticației sau alte arii oromotorii, acest tic poate să fie un semn al unei tensiuni psihice: fie când intră la grădiniță, fie se întâmplă o situație neplăcută în parc", subliniază medicul și spune că "specialistul în ticuri este întotdeauna medicul psihiatru sau medicul neurolog pediatru deoarece ticurile pot să trădeze, atunci când durează mai mult timp și nu sunt ocazionale, diverse patologii psihice sau neurologice.

Există anumite infecții care pot să fie asociate cu niște anticorpi împotriva unor structuri cerebrale care generează ticuri și atunci medicul neurolog este managerul de caz și ne solicită întotdeauna ajutorul pentru a vedea dacă avem o tulburare asociată din sfera emoțională".

Legănatul

Doctorul este de părere că legănatul "pare un comportament de autoliniștire. Copiii, pe lângă faptul că se liniștesc în brațele părinților, dezvoltă și propriile lor mecanisme de a se liniști. Dacă legănatul este unul de scurtă durată și da copilului confort, nu ar fi o îngrijorare foarte mare. Depinde de cât de des apare, care este intensitatea și dacă este asociat și cu alte elemente".

Ce e de făcut?

"Niciodată nu râdem de un copil, niciodată nu îi atragem atenția asupra lui sau să îi spunem <încetează, te rog nu mai face așa>. Pentru ticurile simple, cea mai eficientă strategie este să-l ignorăm. Copilul are o emoție, are un stres, ar trebui să abordăm situația când este cazul într-o discuție la joacă, să-l întrebăm pe copil ce simte, ce mai face, dacă are vreo problemă la școală, la grădiniță, dacă s-a întâmplat ceva în parc ca să aflăm dacă există situații care pe el îl frământă", avertizează medicul.

Vezi și: Scarlatina: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Cât de CONTAGIOASĂ este și ce complicații dă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel