Testul simplu care ar putea prezice îmbătrânirea neuromusculară. Echilibrul, indicator al îmbătrânirii sănătoase

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
echilibru Foto: Freepik
echilibru Foto: Freepik

Capacitatea de a ne menține echilibrul pe un picior poate deveni un indicator important al îmbătrânirii sănătoase, având rolul de a preveni căderile și de a susține sănătatea neuromusculară.

Vezi și: Cel mai important obicei la care trebuie să renunți dacă ai hipertensiune arterială. Legătura dintre alimentație, stres și hipertensiune arterială

Un nou studiu sugerează că capacitatea unei persoane de a se echilibra pe un picior poate fi un indicator fiabil al îmbătrânirii neuromusculare. Acest lucru se datorează declinului sistemelor senzoriale, cum ar fi vederea și auzul, și schimbărilor din sistemul neuromuscular.

Studiul confirmă faptul că exercițiile pentru îmbunătățirea echilibrului sunt importante în toate etapele vieții și ar trebui continuate până la bătrânețe pentru a preveni căderile. Pe măsură ce asistența medicală și standardele de viață se îmbunătățesc, longevitatea crește la nivel mondial, dar nu întotdeauna sănătoasă.

Organizația Mondială a Sănătății raportează că speranța de viață sănătoasă în întreaga lume a crescut de la 58,3 ani în 2000 la 61,9 ani în 2021.

În anii târzii, mai puțin sănătoși, mulți oameni vor suferi modificări ale mersului și echilibrului, adesea cauzate de scăderea vederii sau a auzului și de modificări ale sistemului neuromuscular. Aceste modificări pot duce la căderi, care reprezintă o cauză importantă de deces la vârstnici.

Rata de îmbătrânire neuromusculară variază foarte mult, iar vârsta biologică, care evaluează funcția persoanelor care îmbătrânesc și depinde de genetică și mediu, poate diferi foarte mult de vârsta cronologică. Studiul, publicat în PLOS One, sugerează că echilibrul, în special într-un picior, necesită intrări senzoriale multiple, control neuromuscular și forță musculară adecvată.

Forța și agilitatea scad odată cu vârsta

A fost efectuat un studiu care a implicat 40 de persoane sănătoase în vârstă de 50 de ani și peste, inclusiv jumătate mai tinere de 65 de ani și jumătate mai în vârstă. Au fost înregistrate vârsta, înălțimea, greutatea, nivelurile de activitate și dominanța membrelor participanților. Măsurătorile au inclus forța de prindere și a genunchiului, echilibrul în picioare timp de 30 de secunde, mersul în timpul mersului la nivel și marja de stabilitate dinamică.

Rezultatele au arătat că bărbații au avut o forță de prindere și de genunchi mai mare decât femeile, dar ambele sexe au scăzut la o rată de 3,7% pe deceniu. Nu au existat diferențe legate de vârstă în ceea ce privește mersul și stabilitatea dinamică.

Citește și: Cum identifici factorii declanșatori ai crizelor epileptice. Tot ce trebuie să știi despre diferitele tipuri de epilepsie și cum să le recunoști

Foto: Freepik @zinkevych

Echilibrul a înregistrat cea mai mare scădere odată cu vârsta

Studiul a constatat că echilibrul scade odată cu vârsta, în timp ce mișcarea în timpul echilibrului biped în picioare crește odată cu vârsta. Cu toate acestea, durata de timp în care o persoană poate sta pe un picior scade odată cu vârsta pentru ambele sexe, partea non-dominantă înregistrând un declin de 2,2 secunde pe deceniu, iar partea dominantă un declin de 1,7 secunde pe deceniu.

Autorii sugerează că sistemul senzorial neuromuscular scade mai rapid decât forța, deoarece corpul nostru se „uzează” asimetric pe măsură ce îmbătrânim. În timp ce unele părți ale corpului pot compensa părțile mai slabe, atunci când un picior este îndepărtat de la susținerea corpului nostru, cum ar fi statul în picioare pe un picior, un picior slab ar putea să nu fie capabil să ne susțină. Acest lucru sugerează că sistemul senzorial neuromuscular scade mai rapid decât forța.

Cum să menții echilibrul pe măsură ce îmbătrânești

Studiul subliniază importanța menținerii echilibrului pe măsură ce cineva îmbătrânește, evidențiind nevoia de exerciții care pot îmbunătăți echilibrul pe tot parcursul vieții. Printre acestea se numără step-up-urile, mersul lateral, mersul în linie de la călcâi la vârf și statul pe un picior.

Exercițiile pot fi încorporate în viața de zi cu zi pentru a îmbunătăți echilibrul la orice vârstă și este esențial să existe ceva stabil de care să se poată ține în cazul în care se pierde echilibrul.

Alte forme de exerciții, cum ar fi tai chi, yoga și pilates, pot, de asemenea, să sporească forța și să îmbunătățească echilibrul.

Fizioterapeuții pot ajuta la identificarea asimetriilor subtile ale forței picioarelor și la evaluarea posturii și a forței de bază, care au un impact puternic asupra picioarelor. Dacă trunchiul este slab, mai ales dacă există probleme de postură de lungă durată, există adesea o presiune asimetrică asupra nervilor care vin din spate către picioare, ceea ce face ca un picior să fie ușor mai slab decât celelalte.

Optimizarea forței și a tonusului trunchiului este adesea esențială pentru optimizarea forței și a echilibrului picioarelor. Acest studiu subliniază importanța menținerii echilibrului și a sănătății generale la persoanele în vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel