Testul rapid care arată dacă ai cancer. E nevoie doar de o picătură de sânge

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik@vivekfxstudio
cancer - FOTO: Freepik@vivekfxstudio

Acest test rapid, care necesită doar o picătură de sânge, arată dacă ai cancer. În plus, testul poate prezice și care va fi evoluția tratamentului.

Vezi și: Îngrijirea paliativă timpurie, impact asupra sfârșitului vieții. Poate reduce tratamentele agresive

Cercetătorii de la Universitatea din Rochester au creat un instrument de diagnostic revoluționar, care promite o modalitate mai rapidă și mai accesibilă de a detecta cancerul și de a monitoriza evoluția tratamentului.

Noua tehnică, denumită catch and display for liquid biopsy (CAD-LB), utilizează membrane ultrasubțiri pentru a captura pachete celulare minuscule, cunoscute sub numele de vezicule extracelulare (EV), dintr-o singură picătură de sânge. Această abordare inovatoare ar putea revoluționa diagnosticul de cancer, permițând realizarea unor biopsii lichide rapide, cu resurse minime.

Veziculele extracelulare: mesageri minusculi în sânge

Veziculele extracelulare (EV) sunt particule mici, asemănătoare unor bule, eliberate de celule în fluidele corporale, inclusiv în sânge și salivă. Aceste vezicule transportă informații vitale de la celulele de origine, conținând proteine și materiale genetice ce oferă indicii despre starea organismului.

Oamenii de știință recunosc de mult potențialul veziculelor extracelulare în diagnosticarea bolilor, deoarece acestea pot furniza semne timpurii ale problemelor de sănătate. Cu toate acestea, dezvoltarea unor metode care să fie și eficiente, și accesibile din punct de vedere al costurilor a fost o provocare majoră.

Vezi și: Reducerea obezității, impact asupra prolapsului organelor pelvine

Test cancer - FOTO: Freepik@mdsarifmahamud947

Simplificarea biopsiilor lichide cu CAD-LB

Metoda CAD-LB, dezvoltată la Universitatea din Rochester, simplifică procesul de diagnosticare. Conform lui James McGrath, profesor de inginerie biomedicală și lider al studiului, metodele anterioare de analiză a veziculelor extracelulare necesitau numeroase etape de purificare, ceea ce făcea procesul complex și consumator de timp.

"CAD-LB este mult mai simplu și mai rapid, oferindu-i un potențial clinic pe care metodele mai complexe nu îl au", explică McGrath, potrivit SciTechDaily.

Metoda CAD-LB permite cercetătorilor să separe rapid veziculele extracelulare, folosind membrane cu pori dimensionați precis pentru a captura aceste vezicule. Odată capturate, proba poate fi analizată imediat la microscop, oferind o estimare rapidă și fiabilă a prezenței bolii.

Vezi și: Omega-3 și Omega-6, protecție împotriva mai multor tipuri de cancer

Detectarea markerilor imuni și personalizarea tratamentelor pentru cancer

Unul dintre punctele forte ale CAD-LB este capacitatea sa de a identifica proteinele imune esențiale de pe veziculele extracelulare. Aceste proteine joacă un rol important în răspunsul imun împotriva tumorilor și pot fi utilizate pentru a prezice cât de eficient poate răspunde un pacient la tratamentele de imunoterapie.

Jonathan Flax, profesor asistent de cercetare la Centrul Medical al Universității din Rochester, Departamentul de Urologie, și coautor al studiului, subliniază potențialul CAD-LB de a detecta cancerul în stadii incipiente și de a personaliza tratamentul.

"Tehnologia ne-ar putea permite să detectăm cancerul într-un stadiu curabil și să prezicem selecția specifică pacientului pentru imunoterapii", spune Flax.

Spre îngrijirea accesibilă și personalizată a cancerului

Această nouă metodă deschide posibilități pentru screeninguri mai accesibile pentru cancer și tratamente personalizate, fiind deosebit de benefică în depistarea cancerului în stadiile incipiente. Abordarea CAD-LB ar putea face diagnosticarea cancerului mai accesibilă, reducând barierele pentru intervenția timpurie și crescând șansele unui tratament eficient.

Cu o dezvoltare suplimentară, acest instrument rapid și rentabil ar putea deveni o componentă esențială în îngrijirea personalizată a cancerului, îmbunătățind în final rezultatele pentru pacienți și transformând diagnosticul oncologic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel