Testul de virginitate, drama României anului 2022. Ana Măiță: Mă sperie! DESTUL, suntem printre cele mai violate și abuzate femei din Europa

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Testul de virginitate - Foto: Facebook Ana Măiță / Youtube
Testul de virginitate - Foto: Facebook Ana Măiță / Youtube

Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame", ne-a vorbit despre testele de virginitate în România anului 2022. Între timp, o mare parte dintre români nu vor excluderea testului din lege.

ONG-urile din Rețeaua VIF cer scoaterea în afara legii a testelor de virginitate care încă se mai practică în unitățile de medicină legală din țară.

Practica testării virginității este o formă de discriminare de gen iar "virginitatea" nu este un termen medical sau științific, ci un concept social, cultural și religios care reflectă discriminarea de gen a femeilor.

"În perioada examenului de bacalaureat, am vrea să vorbim despre un examen inutil prin care unele fete încă trec în România: testarea virginității.

Virginitatea este un construct social, iar testele de virginitate reprezintă o practică învechită și irelevantă din punct de vedere medical, prin care părinții sau viitorii soți doresc să controleze sexualitatea femeilor.

Testele de virginitate încă se practică în unele unități de medicină legală din țară, iar ele încalcă drepturile omului și pot cauza traume, de aceea, ne dorim să le scoatem în afara legii.

Alătură-te inițiativei și semnează petiția #DeNetestat", este mesajul publicat pe pagina Feminism România, care dă drumul oficial unei petiții către Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății și Institutul Național de Medicină Legală.

Ana Măiță, despre testele de virginitate în România anului 2022

 

În acest context, Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame", ne-a spus de ce testul de virginitate este încă legal în România anului 2022, cum poate o mama să-i ceară așa ceva fiicei sale și ce măsuri poate lua România în acest sens.

"Este un grav abuz asupra copilului și femeii faptul că în România anului 2022 mai poți, ca fetiță sau adolescentă, să fii dusă în mod legal de părinți sau aparținători la un test de virginitate - în fapt, o procedură pseudomedicală intruzivă, umilitoare și traumatizantă, care s-a dovedit că nu demonstrează nicidecum dacă ți-ai început sau nu viața sexuală!

Niciun medic legist nu ar trebui să mai accepte să perpetueze acest abuz în condițiile în care literatura medicală de specialitate s-a pronunțat definitiv despre lipsa de acuratețe și caracterul traumatizant, profund discriminatoriu al acestei proceduri.

Pe scurt, procedura trebuie eliminată din legislație urgent și după scoaterea ei din legalitate trebuie ca părinții care insistă să ceară pentru fiicele lor test de virginitate să primească în schimb o vizită de la Protecția Copilului. Iar medicii care sunt dispuși să livreze acest serviciu pseudomedical, să devină obiectul unei anchete din partea Colegiului Medicilor.

Destul că fetițele și adolescentele, precum și toate femeile din România, sunt printre cele mai violate și abuzate din Europa, ele mai sunt supuse și molestării instituționale de către părinți abuzivi și medici constrânși de această lege perpetuată din Evul Mediu.

Este incredibil că această lege mai există încă.

Corpul medical poate să ia măsuri acum, fără să mai stea după Parlament, pentru a opri abuzul: medicii legiști pot decide, în bloc, să invoce obiecții de conștiință și să refuze livrarea acestui serviciu pseudomedical. Asta ar opri cel mai rapid abuzul", ne-a declarat Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame".

DC Medical, sondaj neașteptat. Ce spun românii despre interzicerea testelor de virginitate

 

În plus, în urma unui sondaj pe care l-am realizat pe site-ul DC Medical, cititorii și-au exprimat părerea despre testul de virginitate în România. 

Astfel, întrebați dacă vor interzicerea testelor de virginitate în România, 

2633 de persoane au răspuns DA, că vor

- 2936 de persoane au spus că NU, că nu vor

- 284 de persoane au spus că vor și au și semnat petiția.

Despre acest scor foarte strâns, care te lasă cu un gust amar gândindu-te la mentalitatea complet greșită a populației române, Ana Măiță ne-a spus că: "Un scor atât de strâns este în sine o informație despre mentalitatea românilor apropo de acest subiect. Personal, mă sperie că un număr atât de mare de români susțin menținerea acestui abuz instituțional!".

1. -imagine fara descriere- (sondaj-dc-medical_61553600.png)

Votul reprezinta opinia cititorilor DCMedical. Oricine acceseaza site-ul poate vota. Nu este un esantion reprezentativ pentru populatia generala.

 

 

Un scor la fel de strâns a fost și în cazul sondajului despre concediul menstrual.

Întrebați dacă ar trebui să aibă România concediu menstrual pentru femei, un număr fulminant de respondenți, adică 13.636 de oameni, au spus că "NU", în timp ce doar jumătate dintre ei, adică 7.210 de oameni au spus că "DA".

Astfel, conform majorității cititorilor DC Medical, România nu ar trebui să aibă un astfel de concediu menstrual. 

"Asta arată, încă o dată, cât de fragile sunt victoriile feminismului în România. Trăim pe o pojghiță foarte subțire de toleranță pentru noi, femeile. Foarte ușor putem pierde drepturi pe care azi le considerăm firești... ceea ce este înspăimântător", a mai spus Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame".

Mai multe despre concediul menstrual, citește mai departe AICI

De ce este important ca testele de virginitate să fie scoase în afara legii?

 

Cu toate că OMS condamnă testarea virginității, în România, această practică nu a fost, încă, scoasă în afara legii în unitățile de medicină legală. Prin urmare, chiar și în anul 2022, încă există tinere care, sub presiunea impusă de părinți, sunt obligate să își demonstreze virginitatea printr-un astfel de examen medical.

Pe lângă faptul că această practică nu-și mai are locul într-o societate modernă care își propune să ofere indivizilor libertatea de a decide ce se întâmplă cu corpul lor și sexualitatea lor, examenul virginității este irelevant din punct de vedere medical.

Organizația Mondială a Sănătății condamnă cu fermitate această practică și o consideră o barbarie, întrucât ea nu poate demonstra virginitatea unei persoane și este, mai degrabă, o metodă de constrângere a femeilor, arată textul campaniei. 

Petiția poate fi semnată AICI

 

Youtube video image

 

Testele de virginitate, "un act de violență". În ce constau acestea

 

Deși pare mai degrabă un capitol încheiat al perioadei comuniste, în care prejudecăţile şi teama de gura lumii împingeau mulţi părinţi să-şi ducă fetele la ginecolog, însă testul de virginitate este cerut frecvent şi acum.

"Am avut o astfel de solicitare, nu mai târziu de acum două săptămâni, în care o doamnă voia să vină cu verişoara pentru a verifica integritatea himenală. Există situaţii în care testarea virginităţii nu are specificitate şi sensibilitate. Pe parcursul vieţii, copilul sau femeia, există posibilitatea ca himenul să se rupă, există posibilitatea unor accidente în care integritatea himenală să se deterioreze, de asemenea şi defecte genetice în care himenul să nu existe. Procedura nu are nici sensibilitate şi nici specificitate", spune Cristi Radu, medic ginecolog, pentru Observator News.

Testele de virginitate constau într-o inspecție a himenului în scopul de a dezvălui istoricul activității sexuale a unei femei sau fete. OMS afirmă că nu există dovezi științifice că metoda poate dovedi dacă o femeie sau o fată a avut sau nu act sexual vaginal.

Această practică reprezintă un act de violență împotriva femeilor și o încălcare a drepturilor omului, cum ar fi dreptul de a fi protejat de discriminare pe criterii de sex, dreptul la viață, libertate și siguranță a persoanei, inclusiv integritatea fizică și drepturile copilului (când este efectuată la o fată sub 18 ani).

Solicităm Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Institutului Național de Medicină Legală să inițieze urgent o modificare legislativă prin care testele de virginitate să nu mai fie efectuate în unitățile de medicină-legală. Solicităm eliminarea completă a acestor teste din lista serviciilor efectuate de unitățile medico-legale, atât efectuate la cerere, cât și cele dispuse de diverse autorități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel