Testul de somn care ar putea ajuta la diagnosticarea și prezicerea demenței

Angela Sabău |
Data publicării:
Insomnia Foto: Pixabay
Insomnia Foto: Pixabay

Un test de somn ar putea ajuta la prezicerea și diagnosticarea demenței. 

Demența este o problemă tot mai frecventă la oameni pe măsură ce îmbătrânesc, dar deseori rămâne nediagnosticată. Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital (MGH) și Beth Israel Deaconess Medical Center au descoperit și validat un marker al demenței care poate ajuta clinicienii să identifice pacienții care au afecțiunea sau riscă să o dezvolte. Descoperirile sunt publicate în JAMA Network Open.
Echipa a creat recent Brain Age Index (BAI), un model care se bazează pe inteligență artificială și un set mare de date despre somn pentru a estima diferența dintre vârsta cronologică a unei persoane și vârsta biologică a creierului său atunci când este calculată prin măsurători electrice (cu un (electroencefalogramă sau EEG) în timpul somnului. Un BAI mai mare semnifică abaterea de la îmbătrânirea normală a creierului, care ar putea reflecta prezența și severitatea demenței.
„Modelul calculează diferența dintre vârsta cronologică a unei persoane și cât de veche „arată” activitatea creierului în timpul somnului, pentru a oferi un indiciu despre câțt de repede îmbătrânește creierul sau dacă îmbătrânește mai repede decât normal”, a spus autorul senior dr. M. Brandon Westover, cercetător în cadrul Departamentului de Neurologie la MGH și director de Știința Datelor la Centrul MGH McCance pentru Sănătatea Creierului. „Acesta este un avans important, pentru că până acum nu se putea măsura vârsta creierului, decât folosind imagistica cerebrală cu imagistică prin rezonanță magnetică, care este mult mai scumpă, nu este ușor de repetat și imposibil de măsurat acasă”, a adăugat Elissa Ye, primul autor al studiului și membru al laboratorului Westover. Ea a menționat că testele EEG de somn sunt din ce în ce mai accesibile în medii de laborator care nu sunt specifice pentru studiul somnului, folosind tehnologii ieftine, cum ar fi bandele pentru cap și electrozii EEG uscați.

Pentru a testa dacă valorile mari ale BAI obținute prin măsurători EEG pot arăta indicii ale demenței, cercetătorii au calculat valori pentru 5.144 teste de somn la 88 de persoane cu demență, 44 cu afectare cognitivă ușoară, 1.075 cu simptome cognitive, dar fără diagnostic de afectare și 2.336 fără demență .
Valorile BAI au crescut la nivel de grup, pe măsură ce afectarea cognitivă a crescut, iar pacienții cu demență au avut o valoare medie cu aproximativ patru ani mai mare decât cei fără demență. Valorile BAI s-au corelat, de asemenea, cu scorurile neuropsihiatrice din evaluările cognitive standard efectuate de clinici înainte sau după studiul somnului.
„Deoarece este destul de fezabil să facem EEG mai multe nopți, chiar și acasă, ne așteptăm ca măsurarea BAI să devină într-o zi o parte de rutină a asistenței primare, la fel de importantă ca măsurarea tensiunii arteriale”, a declarat co-autorul dr. Alice D. Lam, cercetător la Departamentul de Neurologie de la MGH. BAI are potențial ca instrument de screening pentru prezența bolii neurodegenerative de baza și de monitorizare a progresiei bolii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel