Testul de sânge pentru cancerul colorectal. Un pas important spre detectarea precoce

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancer colorectal Foto: Freepik
Cancer colorectal Foto: Freepik

Un test de sânge nou pentru cancerul colorectal a fost aprobat de experții FDA, confirmându-se eficacitatea și siguranța sa.

Un grup de experți ai FDA a confirmat siguranța și eficacitatea unui nou test de sânge care detectează cancerul colorectal (CCR). Kitul de recoltare a sângelui Shield, fabricat de Guardant Health, a fost considerat sigur, eficient și a depășit riscurile.

Decizia s-a bazat pe o cercetare publicată în New England Journal of Medicine, care a arătat că testul de sânge a detectat corect CRC la 83% dintre persoanele la care s-a confirmat că îl au. Rata de detectare a fost similară cu cea a testelor de scaun efectuate la domiciliu, deși nu la fel de mare ca cea a colonoscopiei, standardul de aur. În cazul a 10% dintre participanți, testul de sânge a dat un rezultat fals pozitiv, în condițiile în care colonoscopia nu a găsit nimic.

Studiul a urmărit să prevină decesele legate de cancerul colorectal prin îmbunătățirea conformității cu screeningul pentru CCR. Cu toate acestea, experții aveau încă întrebări și îngrijorări cu privire la noul test de sânge.

Depistarea precoce ar putea preveni peste 90% din decesele legate de cancerul colorectal, dar mai mult de o treime din populația eligibilă pentru screening cu vârste cuprinse între 45 și 75 de ani nu este la zi cu screeningul. Cele mai frecvente opțiuni de screening includ în prezent colonoscopiile și testele de scaun.

Depistarea cancerului colorectal în sânge

Un studiu realizat de University of Texas MD Anderson Cancer Center a constatat că testul Guardian Health's Shield poate detecta semnalele de cancer în sânge prin identificarea prezenței ADN-ului tumoral circulant (ADNtc), fragmente de ADN pe care celulele canceroase le eliberează.

Sensibilitatea testului a fost de 83%, iar specificitatea sa a fost de 90%. Rezultatele sunt similare cu cele ale celor două tipuri de teste de scaun: FIT, care are o rată de sensibilitate de 76% și o rată de specificitate de 85%, și Cologuard, care are o rată de sensibilitate mai mare, de 92%, și o rată de specificitate de 90%.

În timp ce testul de sânge este o opțiune de detectare în stadii incipiente, atunci când o colonoscopie nu este fezabilă, colonoscopiile rămân cea mai bună modalitate de a detecta și chiar de a preveni cancerul colorectal.

În cazul în care testul de sânge are un rezultat pozitiv, oamenii ar trebui totuși să fie supuși unei colonoscopii pentru a vedea dacă au leziuni precanceroase, pe care testul de sânge nu le poate detecta în mod obișnuit. Colonoscopia este testul standard de aur pentru depistarea cancerelor colorectale, permițând medicilor să vizualizeze în mod direct întregul colon și rect și să îndepărteze tumorile sau polipii care se pot transforma în viitor în cancer.

Citește și: Deshidratarea și palpitațiile inimii: cum să recunoști și să tratezi simptomele. Ce se întâmplă în cazurile severe

Importanța screening-ului cancerului colorectal 

Depistarea cancerului colorectal este crucială pentru multe persoane, deoarece simptomele pot varia. Testul de sânge Guardant Health CRC, care poate fi comandat de către  medici, este așteptat să fie aprobat de FDA în viitor.

Cu toate acestea, acoperirea de asigurare nu este garantată. Grupul de experți a solicitat mai multe cercetări privind siguranța și eficacitatea pe termen lung a testului, dar votul majoritar „da” înseamnă probabil că testul va fi aprobat. FDA nu este obligată să urmeze sfatul comitetelor sale consultative, deși de obicei o face. Guardant Health se așteaptă la un anunț din partea agenției în a doua jumătate a anului 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel