Diagnosticarea precoce a bolii Alzheimer este esențială pentru dezvoltarea medicamentelor disponibile. Cercetătorii de la Universitatea Lund explorează noi metode de diagnosticare precoce a bolii Alzheimer, cum ar fi testele de sânge.
Un nou test de sânge numit PrecivityAD2 s-a dovedit a avea o precizie de aproximativ 90% în identificarea bolii Alzheimer la persoanele care prezintă simptome cognitive. Diagnosticul precoce este vital pentru dezvoltarea de noi tratamente care să încetinească evoluția bolii. Oskar Hansson, profesor de neurologie la Universitatea Lund, subliniază importanța diagnosticării timpurii în facilitarea cercetării de noi tratamente.
Două imunoterapii au fost recent aprobate în SUA și se așteaptă să fie disponibile în curând în Europa. Diagnosticul precoce și precis este, de asemenea, vital pentru facilitarea cercetării de noi tratamente. Întrucât în prezent nu există tratament pentru boala Alzheimer, diagnosticarea precoce este esențială pentru gestionarea simptomelor și, eventual, pentru încetinirea evoluției bolii.
Ce este testul PrecivityAD2?
Cercetătorii au testat testul de sânge PrecivityAD2, un test de sânge dezvoltat de C2N Diagnostics, LLC, pentru detectarea precoce a bolii Alzheimer. Testul măsoară două raporturi într-o probă de sânge: fosforilat-tau217 în plasmă și două tipuri de beta-amiloid: AB42 și AB40. Atât proteinele tau, cât și amiloid-beta sunt caracteristici patologice ale bolii Alzheimer.
Testele de sânge oferă o alternativă mai puțin invazivă, rentabilă și accesibilă la metodele actuale, cum ar fi testele lichidului cefalorahidian și PET-urile amiloide, permițând intervenția în timp util și rezultate mai bune pentru pacienți.
Citește și: Ce sunt antioxidanții și cum funcționează în organism. Rolul lor esențial în combaterea radicalilor liberi
Foto: Freepik
Precizie de 90% a diagnosticului
Un studiu care a implicat 1 200 de participanți în vârstă de peste 74 de ani a constatat că 23% prezentau declin cognitiv subiectiv, 33% aveau demență și 44% aveau insuficiență cognitivă ușoară. Aproximativ 50 % dintre participanți au prezentat patologia bolii Alzheimer prin intermediul testelor de îngrijire primară și secundară.
Testul de sânge PrecivityAD2 a avut o acuratețe de aproximativ 90% în identificarea bolii Alzheimer la 698 de participanți consultați anterior la o clinică de memorie, în timp ce specialiștii au fost doar 73% valabili.
La ceilalți 515 participanți, testul a fost aproximativ 90% precis în diagnosticarea bolii Alzheimer, comparativ cu 61% corect de către medicii de îngrijire primară. Acest lucru evidențiază lipsa unor instrumente de diagnosticare bune și rentabile, în special în asistența medicală primară, și sugerează potențiala îmbunătățire a diagnosticului odată cu adoptarea acestui test de sânge în cadrul asistenței medicale.
Îmbunătățire promițătoare pentru diagnosticul timpuriu al bolii Alzheimer
Verna Porter, a evidențiat acuratețea ridicată a diagnosticului și robustețea biomarkerilor din sânge, Amyloid Probability Score 2 (APS2) și p-tau217, în identificarea bolii Alzheimer în cadrul asistenței medicale primare și secundare. Acest lucru ar putea îmbunătăți diagnosticarea precoce și gestionarea pacienților, ceea ce ar putea conduce la un acces mai rapid la tratament.
Porter sugerează testarea în continuare a testului de sânge PrecivityAD2 în diverse cohorte internaționale, în special în cele cu o prevalență mai scăzută a pozitivității amiloidului, și dezvoltarea de imunoanalize complet automatizate pentru o implementare mai ușoară în laboratoarele clinice.
Studiile ulterioare ar trebui să compare performanța diagnostică a procentului de p-tau217 față de p-tau217 singur, identificând setările clinice specifice sau subgrupurile de pacienți în care o măsură ar putea oferi o mai mare precizie sau utilitate diagnostică. Înțelegerea acestor nuanțe va ajuta la adaptarea utilizării acestor biomarkeri pentru a maximiza acuratețea diagnosticului și beneficiul clinic.
Testul de laborator nu trebuie să înlocuiască evaluarea umană
Studiul realizat de MedicalNewsToday a intervievat neuropsihologul Karen D. Sullivan, care consideră că părțile interesate de biomarkerii demenței au făcut o treabă excelentă în diagnosticarea bolii Alzheimer. Neuropsihologul consideră că specialiștii în demență la care fac referire s-au bazat în principal pe măsuri de screening cognitiv și nu au administrat o evaluare neuropsihologică completă.
Karen D. Sullivan prezice că acuratețea lor predictivă ar fi fost mult mai bună de 73% dacă o abordare de testare cognitivă standard ar fi fost utilizată de un neuropsiholog certificat. Aceasta avertizează că reducerea diagnosticării sănătății creierului doar la testele de laborator și renunțarea la interviurile clinice detaliate și la evaluările de la om la om poate duce la diagnostice fals pozitive de demență, reducând procesele neuropatologice complexe la un singur diagnostic clar și putând duce la tratamente inutile cu riscuri ridicate.
De asemenea, ea subliniază faptul că structura nu este întotdeauna egală cu funcția în ceea ce privește sănătatea creierului, iar mulți pacienți cu demență au cauze mixte pentru simptomele lor.
Karen D.Sullivan consideră că cea mai bună abordare este să respectăm biomarkerii ca un element de date într-un model de evaluare centrat pe persoană și să nu pierdem din vedere umanitatea noastră în diagnosticarea demenței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.