Testul de sânge care prezice recidiva cancerului cu 3 ani înainte. Tratamentul, administrat înaine ca boala să devină incurabilă

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik@aviavlad
cancer - FOTO: Freepik@aviavlad

Un test de sânge poate detecta recidiva cancerului cu ani înainte de scanări. Acest lucru permite administrarea tratamentului încă dinainte de a fi observate semnele de recidivă.

Test revoluționar de sânge prezice recidiva cancerului de sân cu până la trei ani înaintea scanărilor. Descoperirea ar putea permite femeilor să înceapă tratamentul înainte ca boala să devină incurabilă. Un test de sânge "ultra-sensibil" poate prezice care dintre supraviețuitoarele cancerului de sân vor recidiva cu ani înainte ca scanările să arate dovezi ale tumorilor.

Descoperirea permite detectarea timpurie a recidivei cancerului de sân

În cel mai timpuriu caz, testul de sânge a semnalat corect recidiva cancerului cu trei ani și cinci luni mai devreme. Experții speră că această descoperire ar putea avea un efect major permițând femeilor să înceapă tratamentul înainte ca boala să devină incurabilă.

Testul folosește secvențierea întregului genom pentru a căuta mutații ADN care indică revenirea cancerului. Într-un studiu preliminar ce a implicat 74 de femei, acesta a identificat corect toate cele 11 care au recidivat ulterior. Recidiva a fost de obicei prezisă cu 15 luni înainte ca scanările - metoda actuală folosită de NHS pentru a verifica semnele de recidivă - să arate dovezi ale tumorilor.

Liderul studiului, dr. Isaac Garcia-Murillas, de la Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR) din Londra, a prezentat rezultatele la conferința anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică din Chicago.

"Celulele cancerului de sân pot rămâne în corp după intervenția chirurgicală și alte tratamente, dar pot fi atât de puține încât sunt nedetectabile la scanările de urmărire.

Aceste celule pot cauza recidiva pacientelor cu cancer de sân mulți ani după tratamentul inițial. Testele de sânge ultra-sensibile ar putea oferi o abordare mai bună pentru monitorizarea pe termen lung a pacientelor al căror cancer are un risc ridicat de a reveni", a spus dr. Isaac Garcia-Murillas, liderul studiului, potrivit The Guardian.

Vezi și: Intervențiile cu acid hialuronic, la mare căutare. Prof. dr. Ioan Lascăr: Sunt sigure. Ne raportăm la deficiențele ce pot fi corectate

Celule canceroase - FOTO: Freepik@loseyourself

Cum funcționează testul

Pacientele din studiu au furnizat probe de sânge în diferite etape: după diagnosticul inițial, după al doilea ciclu de chimioterapie, după intervenția chirurgicală, la fiecare trei luni timp de un an și apoi la fiecare șase luni. Testul a constatat că 60 de femei nu aveau semne de mutații canceroase. Niciuna dintre acestea nu a recidivat în timpul urmăririi de cinci ani.

Trei femei au fost de asemenea indicate ca având recidivă, dar nu au făcut-o în perioada studiului. Alte teste de sânge au fost, de asemenea, dezvoltate pentru a căuta dovezi ADN ale revenirii cancerului. Cu toate acestea, acestea caută doar 16-50 de mutații în regiuni ale genelor direct legate de boală.

Vezi și: Cinci alimente care reduc colesterolul. Recomandare de la specialiști. Mențin sănătatea inimii, a vaselor de sânge și a creierului

Noul test, dezvoltat de compania americană Personalis, este mult mai sensibil și folosește secvențierea întregului genom pentru a căuta până la 1.800 de mutații.

"Un test mai sensibil este foarte important pentru acest grup de paciente cu cancer de sân precoce, deoarece tind să aibă o cantitate foarte mică de ADN canceros în sânge.

Acest studiu de principiu retrospectiv pune bazele pentru o monitorizare mai bună post-tratament și potențial pentru un tratament care să prelungească viața pacientelor", a mai explicat dr. Garcia-Murillas.

Vezi și: Când trebuie administrat tratamentul pentru hipertensiunea arterială. Scade considerabil riscul de infarct

Tratamentul rapid, șansă la viață

Femeile care au recidivat în studiu au supraviețuit în medie puțin peste cinci ani. Dacă studiile ulterioare confirmă rezultatele, pacienții viitori ar putea începe tratamentul imediat ce sunt detectate semne de recidivă, au spus cercetătorii.

Acest lucru ar crește semnificativ șansele de tratament de succes, prevenind potențial răspândirea bolii în corp și devenirea acesteia incurabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel