Testul de sânge care prezice infarctul și AVC-ul

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Plumb în sânge la copii
Plumb în sânge la copii

Noi cercetări arată că un simplu test de sânge, pe care medicii îl folosesc deja pentru a diagnostica infarctul, poate fi util și în prezicerea, și cu 10 ani înainte, a riscului unei persoane de a face atac de cord sau AVC.

În România, 60% dintre decese sunt provocate de bolile cardiovasculare, o arată statisticile îngrijorătoare ale Societății Române de Cardiologie. 2,5 milioane de români au murit, în ultimii 16 ani, din cauza unor evenimente cardiovasculare majore precum infarctul sau AVC-ul.

Dar dacă ar exista un test de sânge care să prezică cu exactitate dacă o persoană va avea boli cardiovasculare?

Noi cercetări sugerează că acest test există deja! Prin detectarea nivelurilor sangvine de proteine specifice pe care le eliberează mușchii cardiaci atunci când sunt afectați, oamenii de știință ar putea să prezică riscul unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare, cu mulți ani înainte de a se produce efectiv infarctul sau AVC-ul.

Dr. Christie Ballantyne, care este șeful Secției de Cardiologie la Colegiul de Medicină Baylor din Houston, Texas, și echipa sa, detaliază această idee într-un nou studiu care a apărut în revista Asociației Americane a Inimii, Circulation.

Nivelul de troponină prezice riscul

Troponinele sunt proteine care semnalează leziuni ale mușchilor cardiaci, iar în noile cercetări, dr. Ballantyne și colegii săi au dorit să vadă dacă detectarea troponinei în sângele adulților sănătoși sau vârstnici sănătoși poate prezice riscul de boli cardiovasculare.

Dr. Ballantyne și colegii săi au analizat un grup de 8.121 de persoane cu vârste între 54 și 74 de ani, care au participat la studiul „Riscul de Ateroscleroză în Comunități". Niciunul dintre participanți nu a avea un istoric de boli cardiovasculare.

Oamenii de știință au identificat nivelurile de troponină la 85% dintre participanți și au aplicat pe aceste valori modele de riscuri proporționale Cox pentru a examina legăturile dintre aceste niveluri și bolile cardiovasculare.

Anume, au studiat corelațiile cu boala coronariană, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic, boala cardiovasculară aterosclerotică, spitalizarea din cauza insuficienței cardiace, boala cardiovasculară globală și mortalitatea din toate cauzele.

Studiul a constatat că nivelurile ridicate de troponină sunt puternic corelate cu creșterea incidenței de boli cardiovasculare globale în populația generală, independent de factorii de risc tradiționali.

E un test banal care se folesește deja

Prin urmare, testele de mare sensibilitate care permit măsurarea concentrațiilor de troponină s-au dovedit a fi o modalitate corectă de predicție a riscului de boli cardiovasculare, în mod special atunci când sunt combinate cu o metodă standard de calcul a riscului cardiovascular pe 10 ani pentru o persoană.

„Ceea ce descoperim este că aceste teste pot fi folosite în populația generală pentru a ne oferi informații despre cine este cel mai probabil să aibă o problemă viitoare, indiferent dacă ar fi vorba de un atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă”, a spus Dr Ballantine, citată de Medical News Today.

„Dacă poți trata pe cineva mult mai devreme, înainte de a avea simptome, vei fi cu mult mai eficace în prevenirea evenimentelor dramatice", a continuat cercetătorul. „Problema noastră majoră este că facem prea puțin și prea târziu".

„Dacă ajungi să descoperi că ești în pericol de insuficiență cardiacă, atunci când începe să ți de taie respirația și ajungi la spital, probabil că ai deja o boală cardiacă avansată și va fi mai greu să tratezi", a mai arătat Dr. Ballantyne.

În schimb, conștientizarea din timp a riscului poate determina persoanele în cauză să ia măsuri preventive, cum ar fi să facă exerciții mai des și să-și supravegheze tensiunea arterială.

Cu toate acestea, oamenii de știință explică faptul că, deși medicii folosesc în prezent teste de troponină pentru a diagnostica un atac de cord, ei încă nu le acceptă ca un instrument pentru estimarea riscului. Oamenii de știință recunosc că subiectul trebuie cercetat în continuare.

Medicină personalizată

„Cercetările în acest domeniu ne conduc spre îngrijire personalizate din ce în ce mai mult, astfel încât să putem anticipa mai bine care este riscul de a dezvolta boli cardiovasculare" a comentat Dr. Rebecca Vigen, un profesor asistent de medicină internă de la Centrul medical al Universității Southwestern Texas din Dallas, care nu nu a fost implicată în studiu.

„Acest studiu este un pas înainte în direcția personalizării îngrijirilor medicale", spune Dr. Vigen.

Sunt și alte teste de sânge care pot arăta bolile de inimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel