Testul de sânge care poate schimba viitorul diagnosticării bolii Parkinson. Identifică riscul de Parkinson cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Parkinson Foto: Freepik @kukuruzaphoto
Parkinson Foto: Freepik @kukuruzaphoto

Cercetătorii au dezvoltat un test de sânge inovator, utilizând inteligența artificială, capabil să prezică boala Parkinson cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor.

Cercetătorii de la University College London și University Medical Center Goettingen au dezvoltat un nou test de sânge care ar putea detecta boala Parkinson cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor. Testul folosește inteligența artificială pentru a analiza probe de sânge de la 72 de participanți cu tulburare de comportament cu mișcări oculare rapide (iRBD), care poate duce la sinucleinopatie, o tulburare cerebrală cauzată de acumularea anormală a unei proteine numite alfa-sinucleină.

Programul de inteligență artificială a identificat 79% dintre persoanele cu iRBD ca având același profil cu cel al unei persoane cu boala Parkinson. Programul AI a analizat opt biomarkeri din sânge alterați la persoanele cu Parkinson. Cercetătorii au prezis corect că 16 persoane din studiu vor dezvolta boala Parkinson cu șapte ani înainte de apariția simptomelor.

Cercetătorii continuă să urmărească cele 16 persoane identificate cu Parkinson pentru a verifica în continuare acuratețea testului. Dr. Daniel Truong, neurolog și director medical al Truong Neuroscience Institute din cadrul MemorialCare Orange Coast Medical Center, consideră că dezvoltarea unui test de biomarker pentru detectarea timpurie a bolii Parkinson reprezintă un progres potențial transformator.

Cu toate acestea, o validare atentă, considerații etice și o integrare atentă în practica clinică vor fi esențiale pentru a realiza beneficiile sale. Dacă va fi implementat cu succes, acest test ar putea duce la intervenții mai timpurii și mai eficiente, îmbunătățind în cele din urmă viețile a milioane de persoane care riscă să sufere sau trăiesc cu boala Parkinson.

Cum ar putea ajuta un test de sânge pentru boala Parkinson

Un studiu realizat de Dr. Michael Bartl de la Centrul Medical Universitar Goettingen și Paracelsus-Elena-Klinik Kassel a dezvoltat un test de diagnosticare a bolii Parkinson. Testul poate identifica potențialii pacienți cu Parkinson cu mai mulți ani înainte, permițând furnizarea de terapii medicamentoase într-un stadiu mai timpuriu.

De asemenea, testul poate diagnostica boala pe baza markerilor legați de inflamație și de degradarea proteinelor nefuncționale, care ar putea fi ținte pentru noi tratamente medicamentoase.

David Dexter, director de cercetare la Parkinson's UK, consideră că acesta este un pas înainte semnificativ în găsirea unui test de diagnostic pentru Parkinson și speră că ar putea face diferența între Parkinson și alte boli similare.

Citește și: De câte tipuri poate fi anxietatea socială. Cum să recunoști simptomele și care este impactul lor asupra sănătății mintale

Foto: Freepik

Diagnosticul actual pentru Parkinson

Boala Parkinson este o afecțiune neurologică care afectează creierul și poate fi diagnosticată printr-o combinație de evaluări clinice, anamneză medicală, examene fizice și neurologice și teste de susținere, cum ar fi DaTscan.

Aceste teste ajută la diferențierea bolii Parkinson de alte afecțiuni cu simptome similare, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, tumorile cerebrale sau hidrocefalia cu presiune normală. Cu toate acestea, în prezent este imposibil să se identifice în avans persoanele care vor dezvolta boala. Cu toate acestea, anumite persoane cu antecedente familiale ale bolii și cu mutații genetice sunt expuse riscului de a dezvolta Parkinson.

Simptomele prodromale, cum ar fi constipația, pierderea mirosului, o posibilă tulburare de comportament în somnul REM, depresie, tulburare de anxietate și tulburări cognitive, pot apărea cu câțiva ani înainte de modificările motorii.

Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a identifica biomarkeri care pot ajuta la diagnosticarea precoce, cum ar fi testele de amplificare a semințelor de α-sinucleină (SAA) și fenotiparea proteomică bazată pe spectrometrie de masă. Biopsia cutanată poate ajuta, de asemenea, la identificarea α-sinucleinei pe piele.

Vezi și: Hernia de disc: riscuri și semne de complicații care necesită atenție medicală. Principalele cauze și metode de tratament

Testul de sânge pentru Parkinson

Un studiu își propune să identifice biomarkeri specifici care să prezică boala Parkinson cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor. În cazul în care va avea succes, acest lucru va schimba radical modul de gestionare a bolii Parkinson, permițând o intervenție proactivă, o mai bună calitate a vieții, tratamente personalizate și monitorizarea bolii.

Testul ar fi mai accesibil și mai larg răspândit, ceea ce ar duce la reducerea costurilor de sănătate. Succesul acestui test cu biomarker ar schimba paradigma de la tratamentul reactiv la gestionarea proactivă, permițând intervenții mai timpurii și mai personalizate.

Acest lucru ar îmbunătăți calitatea vieții pacienților, ar face să avanseze cercetarea și ar putea duce la economii semnificative ale costurilor de sănătate. Combinația dintre diagnosticarea precoce, tratamentele specifice și o mai bună înțelegere a mecanismelor bolii ar putea anunța o nouă eră în gestionarea și tratamentul bolii Parkinson.

Cu toate acestea, sunt necesare, de asemenea, tratamente eficiente, deoarece predicția timpurie a persoanelor cu risc ridicat de Parkinson ar putea fi crucială în viitor. În prezent, nu există niciun tratament eficient pentru persoanele identificate ca fiind la risc, iar predicția timpurie nu va conduce la un tratament practic sau la recomandări specifice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel