O echipă de cercetători a identificat semnături proteice în testele de sânge care pot fi utilizate pentru a detecta sau prezice până la 67 de boli, utilizând datele UK Biobank dintr-o cohortă de aproape 42 000 de participanți.
Aceste semnături pot identifica mai precis dacă bolile, inclusiv mielomul multiplu, limfomul non-Hodgkin și boala neuronului motor, se vor dezvolta în următorii 10 ani decât istoricul clinic tradițional.
Proteinele sunt actori-cheie în oncogeneză, iar identificarea lor poate fi corelată cu boala existentă, cu răspândirea bolii sau cu stadiile incipiente de inițiere a transformării celulelor normale în celule maligne.
Proteinele sunt, de asemenea, utilizate ca teste de screening pentru cancerul de prostată, cum ar fi nivelurile de PSA (antigen specific prostatei) din sânge, care sunt utilizate pentru a detecta cancerul de prostată sau răspândirea acestuia la bărbații care au fost tratați pentru cancerul de prostată.
Analiza proteinelor din sânge
Cercetătorii de la GlaxoSmithKline, Marea Britanie și Germania au descoperit că, în timp ce anumite măsurători clinice și istoricul pot prezice riscul de a dezvolta unele boli comune, persoanele cu boli mai rare nu beneficiază la fel de mult de acest model clinic.
Aceștia au analizat datele privind plasma sanguină de la aproape 42 000 de participanți la Biobank din Regatul Unit, care au fost diagnosticați cu 218 boli diverse din punct de vedere patologic. Cercetătorii au constatat că bolile endocrine și cardiovasculare au fost printre cele mai bine prezise cu ajutorul acestor măsuri clinice.
Ei au constatat că, pentru 163 de boli, o semnătură de biomarker de doar cinci proteine a prezis boala și modelul clinic. Pentru 67 de boli, detectarea a doar 5-20 de proteine a îmbunătățit semnificativ modelele clinice. Lipsa testelor de sânge pentru unele afecțiuni înseamnă că există întârzieri în diagnosticarea lor.
Foto: Freepik @DC Studio
Ce boli poate prezice testul de sânge?
Un studiu a constatat că rata mediană de detectare utilizând o semnătură proteică pentru 67 de boli a fost de 45,5%, comparativ cu 25% atunci când se utilizează un model clinic.
Bolile au inclus mielomul multiplu, limfomul non-Hodgkin, fibroza pulmonară, boala celiacă, cardiomiopatia dilatativă și boala neuronului motor. Cercetătorii au prezis că utilizarea unui test de detectare a proteinelor pentru boala celiacă ar duce la detectarea a 80% din cazuri, cu o rată de 10% de rezultate fals pozitive.
Studiul a validat aceste rezultate cu restul de 25-30% din grup. Pentru 14 din cele 41 de boli testate, performanța de predicție a semnăturilor proteice a fost diferită între bărbați și femei. Cercetătorii testează în prezent predicția evenimentelor viitoare, verificând cât de devreme înainte de debutul bolii sunt evidente modificările proteinelor la sau după diagnostic.
O singură proteină care prezice boala
Cercetătorii au descoperit că 30 de boli pot fi prezise sau detectate folosind doar o singură proteină. Aceștia au descoperit că nivelurile plasmatice sanguine mai ridicate ale receptorilor TNFRSF17 și TNFRSF13B erau predictori ai riscului crescut de mielom multiplu și de gammopatie monoclonală cu semnificație nedeterminată, o afecțiune care precede dezvoltarea mielomului multiplu și putea fi identificată cu până la 10 ani înainte de diagnostic.
Dave Hoon, profesor și director al Genomic Sequencing Center și profesor și director al Dept Translational Molecular Medicine la Providence Saint John's Cancer Institute, a declarat că o combinație de histopatologie și diagnostic molecular oferă mai multă precizie și încredere pentru subtipurile de diagnosticare a cancerului hematologic.
Dave Hoon a remarcat, de asemenea, că modificările proteinelor din sânge ca biomarkeri de diagnostic apar datorită stadiului cancerului și progresiei metabolice/moleculare în timpul evoluției bolii.
Această cercetare urmărește să înțeleagă mai bine modul în care proteinele specifice sunt legate de bolile umane, conducând la descoperirea și validarea testelor de screening, diagnostic și prognostic și, eventual, la dezvoltarea de noi ținte medicamentoase utilizate în studiile clinice pentru prevenirea și vindecarea bolilor umane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.