Diagnosticul rupturii de menisc se poate face prin examen fizic, evaluarea simptomelor și, uneori, prin imagistică medicală, cum ar fi radiografie, rezonanță magnetică nuclează (RMN) sau ecografie.
"Diagnosticul noi îl stabilim cel mai frecvent printr-o combinație de examen clinic care ne conduce către suspiciunea unei rupturi de menisc și confirmarea printr-o investigație paraclinică, o investigație imagistică și aceasta este RMN-ul.
RMN-ul de genunchi este o investigație care ne aduce o groază, o multitudine de informații.
În special ne confirmă dacă este sau nu o leziune la acest nivel, că pot fi și alte probleme în interiorul genunchiului care mimează o ruptură de menisc.
Ne dă detalii despre formă, despre localizare, despre cât de gravă este leziunea și în funcție de localizarea ei noi putem să intuim dacă este o ruptură reparabilă sau o ruptură care nu are un potențial de vindecare semnificativ. Intra-operator decidem cu certitudine acest lucru", a declarat dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.
Ei bine, RMN-ul ete una dintre cele mai precise și detaliate modalități de diagnosticare a rupturilor de menisc.
RMN-ul folosește un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului, inclusiv ale genunchiului și ale meniscului.
Aceast metodăeste adesea preferată pentru diagnosticarea problemelor la nivelul genunchiului, deoarece oferă imagini clare și detaliate ale țesuturilor moi și ale structurilor articulare.
RMN-ul poate arăta dacă este o ruptura parțială sau completă a meniscului, poate arăta exact unde se află ruptura și cât de mare este și poate evidenția leziuni concomitente, cum ar fi leziuni de ligament sau deteriorarea altor țesuturi din jurul genunchiului.
Simptomele unei rupturi de menisc pot include:
- durere în genunchi, în special în partea interioară sau exterioară a articulației
- umflături și sensibilitate la nivelul genunchiului
- blocaje sau încetiniri ale mișcării articulației
- senzația de instabilitate sau de blocare în timpul mișcării.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.