Testul care îți arată dacă ai litiază. Manu, adevărul despre nisipul la rinichi: Dacă stă, rănește și tot rănește și atunci apare tumoarea

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Testul care iti arata daca ai litiaza - Foto: Freepick
Testul care iti arata daca ai litiaza - Foto: Freepick

Există sau nu nisip la rinichi? Ce trebuie să știi despre complicațiile pietrelor la rinichi. Testul care îți arată dacă ai pietre sau nisip la rinichi.

Medicul urolog Rucsandra Manu ne-a explicat că există nisipul la rinichi sau nisip la colecist. Mai mult, medicul ne-a spus care sunt complicațiile pietrei la rinichi și care e testul simplu care ne poate arăta dacă avem sau nu litiază. 

Deși pentru mulți nisipul sau piatra la rinichi nu reprezintă o problemă majoră, trebuie să știi că o piatră la rinichi care blochează ureterul, tubul care leagă rinichiul de vezica urinară, poate provoca o infecție renală.

Acest lucru se cauzează faptului că produsele reziduale nu pot trece prin blocaj, ceea ce poate provoca o acumulare de bacterii.

Sanador

"Există! De fapt, nisipul este prima formă de apariția litiazei", a subliniat medicul.

"Cristalele se precipită, formează nisip inițial, microcalculi  de mici dimensiuni, de 2, 3, 4 milimetri. Se consideră aceste mici concremente eliminabile. Ele totuși trebuie investigate foarte bine de un medic urolog pentru că ele sunt începutul litiazei. 

Începutul litiazei este nisipul urinar. Sigur că da, într-o zi în care am consumat mai puține lichide, dacă facem o ecografie, s-ar putea ca fiecare dintre noi să găsim aceste cristale. 

De aceea trebuie făcută această evaluare de către medicul urolog. 

Dar este simplă evaluarea și oamenii nu trebuie să se teamă", a declarat Dr. Rucsandra Manu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie urologică - ESWL, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.

Testul simplu și ieftin care îți arată dacă ai litiază, pietre sau nisip la rinichi

 

"Ecografia aparatului urinar a schimbat și ea foarte mult diagnosticul litiazei, a permis diagnosticul precoce al litiazei. Este o metodă foarte informativă, să-i spunem relativ ieftină a devenit în ziua de astăzi și repetitivă. 

Nu afectează copilul, nu afectează adultul, nu afectează femeia însărcinată. 

Mă bucur că medicii de familie au început să facă cursuri de ecografie, să-și doteze cabinetele cu ecografe și astfel au contribuit și ei la un diagnostic mai precoce al acestei afecțiuni. Pentru că litiaza diagnosticată în stadii precoce poate fi tratată cu metodele acestea minim invazive", a mai spus medicul urolog.

Complicațiile nisipului sau pietrelor la rinichi

 

"Piatra care apare în cavitățile rinichilui este inițial mică, nisip, dar ulterior pentru că stă într-un mediu cu plin de cristale se depun apoziții succesive și apare un calcul mai mare. 

Ce înseamnă un calcul mai mare?

Calea urinară leagă rinichiul de vezică urinară. Este un tub care are 4-5mm, nu se comportă ca o țeavă, să fim bineînțeleși. Are o peristaltică, se închide și se deschide. Există o mișcare de-a lungul ureterului. 

Are la adult între 20 și 30 de centimetri lungime în funcție de cât de înaltă este persoană și piatra formată în rinichi la un moment dat este mobilizată de urină spre ieșirea din rinichi. 

Primul loc în care se înțepenește este pâlnia, joncțiunea dintre rinichi și ureter. Acolo este un prim loc în care se poate înțepeni.

Ulterior la trecerea la nivelul vaselor iliace este o altă pensă vasculară unde poate rămâne înțepenită.

La intrarea în vezica urinară sunt 3-4cm de ureter care au un mecanism anti-reflux care împiedică urina să ascensioneze să urce din vezica urinară spre rinichi în timp ce noi urinăm și în acea zonă, calculul rămâne de cele mai multe ori înțepenit. 

Mai sus se produce o presiune crescută și urina stagnează, băltește în cavitățile urinare. Apare ceea ce noi numim staza, cu dilatația căilor urinare, cu presiune crescută pe parenchim, pe țesutul nobil care formează urina. 

Dacă obstacolul nu este îndepărtat în timp util și aici se admite că 6 săptămâni este timpul maxim în care trebuie eliminată calea urinară dacă este blocată de către un calcul.

După 6 săptămâni deja rămân regiuni ireversibile la nivelul nefronilor și se strică o parte din parenchim. În afară de asta, când apa nu curge se tulbură și apare noroiul", a mai spus medicul urolog.

"Se produce o presiune crescută și urina stagnează, băltește în cavitățile urinare"

 

"Da, la fel cum se se întâmplă și în rinichi, unde urina nu se scurge, se tulbură și apare infecția și rinichiul se transformă ușor, ușor într-o pungă cu puroi. 

Dar rinichiul este un organ foarte bine vascularizat, el primește în fiecare minut 25% din debitul cardiac și presiunea crescută duce la trecerea bacteriilor, a microbilor din calea urinară în circulație, determinând o stare septică foarte severă numită urosepsis. 

Și aceasta este complicația. Deci obstrucția plus infecție care duce la distrugerea rinichiului. 

Gândiți-vă că sunt pacienți care au litiază bilaterală, se distrug ambii rinichi, aceștia ajung la dializă și transplant renal.

Septicemia poate să ducă la deces.

O altă complicație a litiazei, pe lângă pe lângă obstrucție, este deci infecția cu pielonefrite care pot determina chiar stările acestea septice, urosepsis. 

Este agravarea sau accentuarea dezvoltarea unei hipertensiuni arteriale greu de tratat și există chiar și leziuni neoplazice, preneoplazice. într-un prim stadiu, dacă piatra stă, rănește și tot rănește și atunci la un moment dat pot apărea tumori", conchis medicul Rucsandra Manu.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel