HPV înseamnă virusul papiloma uman și este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală. HPV poate infecta atât bărbații, cât și femeile, dar majoritatea persoanelor cu HPV nu știu că îl au și nu prezintă niciodată simptome sau probleme de sănătate.
Există mai multe tipuri diferite de HPV. Unele tipuri cauzează probleme de sănătate. Infecțiile cu HPV sunt de obicei grupate ca HPV cu risc scăzut sau cu risc ridicat.
- HPV cu risc scăzut poate provoca veruci pe anus și în zona genitală și, uneori, în gură. Alte infecții HPV cu risc scăzut pot provoca negi pe brațe, mâini, picioare sau piept. Negii HPV nu cauzează probleme grave de sănătate. Ele pot dispărea de la sine sau un furnizor de servicii medicale le poate îndepărta printr-o procedură minoră în cabinet.
- HPV cu risc ridicat. Cele mai multe infecții cu HPV cu risc ridicat nu provoacă niciun simptom și vor dispărea în decurs de un an sau doi. Dar unele infecții HPV cu risc ridicat pot dura ani de zile. Aceste infecții de lungă durată pot duce la cancer. HPV este cauza majorității cancerelor de col uterin. HPV de lungă durată poate provoca și alte tipuri de cancer, inclusiv cele de anus, vagin, penis, gură și gât.
Testul care îți arată dacă ai HPV
"Este un test așa de simplu!", ne-a spus medicul Horia Cioflan.
"Pur și simplu se face ori direct, se raclează cu o periuță la nivelul colului sau vaginului, depinde de zona lezională - dacă vede leziunea.
Sau există persoane care au citit, sunt conștiente de racilele acestei boli și atunci vor să fie investigate sau medicul le recomandă. Este o chestie cât ai clipi din ochi.
Ce este mai important este că în ultimii ani, citologia Babeș-Papanicolau care e baza și va rămâne baza screening-ului în afecțiunile colului a fost înlocuită din citologia clasică pe lamă de sticlă citită la microscop cu citologia mediu lichid. Asta are un avantaj fenomenal.
Nu este ca sensibilitate și eficiență altfel decât cea clasică. Rezultatele sunt absolut identice. Numai că permite ca în acel recipient lichid, dacă cumva citologia Babeș-Papanicolau este diferită de cea normală, să poți să faci reflex o genotipare HPV din lichidul care rămâne", a declarat Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, cu competențe în chirurgie robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
"Poate să nu se facă din prima, dar dacă există indicații după un rezultat nefavorabil la citologia Papanicolau, atunci desigur, se poate face reflex fără să mai chemi omul, fără să-l mai chinui", a conchis medicul Horia Cioflan.
Screeningul cervical este recomandat tuturor femeilor pentru a putea depista modificările anormale apărute la nivelul acestor celule. Pentru majoritatea femeilor, testul nu arată nicio modificare. Pentru 1 din 10 femei, acesta detectează modificări anormale.
Testul Babeș Papanicolau este o metodă de screening cervical utilizată pentru a detecta modificări potențial precanceroase și canceroase la nivelul colului uterin.
Potrivit SANADOR, se disting 5 grade de severitate pentru diagnosticul stabilit de acest test:
I: frotiu normal
II: frotiu inflamator
III: frotiu suspect cu celule modificate
IV: frotiu tipic neoplazic, cu celule atipice și celule normale,
V: frotiu neoplazic cu un mare număr de celule atipice.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.