Testul care îți arată dacă ai astigmatism. Ce este această afecțiune și cum o poți trata

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
astigmatism Foto: Freepik
astigmatism Foto: Freepik

Află mai multe despre principalele cauze ale astigmatismului și cum poți identifica anumite simptome devreme.

În cazul astigmatismului, cristalinul ochiului sau corneea, care este suprafața frontală a ochiului, are o curbură neregulată. Modul în care lumina ajunge la retină poate fi modificat, ceea ce duce la o vedere încețoșată, distorsionată sau neclară.

Miopia și hipermetropia sunt două categorii suplimentare de probleme care afectează modul în care lumina ajunge pe retină.

Astigmatismul lenticular și cel cornean sunt cele două varietăți principale. Astigmatismul cornean apare atunci când corneea prezintă un defect sau o distorsiune. Astigmatismul lenticular apare din cauza unei distorsiuni induse de lentile.

În plus, astigmatismele sunt denumite ocazional regulate sau neregulate. Un caz tipic de astigmatism se manifestă atunci când arcul ochiului nu este în întregime curbat. Astfel, în loc să fie rotund ca o minge de baschet, ar putea lua forma unei mingi de rugby. Acest lucru are ca rezultat frecvent o vedere afectată sau distorsionată.

Astigmatismul neregulat mai puțin frecvent se poate manifesta și atunci când ochiul nu este perfect sferic. În schimb, astigmatismul neregulat se referă la o curbură a ochiului care nu este uniform deformată, spre deosebire de cazul astigmatismului regulat. Acest defect cauzează, de asemenea, vedere distorsionată și neclaritate.

Vezi și: Ce să mănânci pentru a susține sănătatea tiroidei. De ce nutrienți are nevoie tiroida și ce mâncăruri ar trebui evitate

Care sunt cauzele astigmatismului?

Deși cauza astigmatismului este necunoscută, genetica joacă un rol important. Deși este frecvent evident încă din copilărie, se poate manifesta și într-o etapă ulterioară a vieții. De asemenea, se poate manifesta în urma unei intervenții chirurgicale oculare sau ca o consecință a unei leziuni oculare, potrivit Healthline.

Cu toate acestea, keratoconusul, o afecțiune extrem de puțin frecventă, poate induce ocazional astigmatismul. Această afecțiune oculară are un impact asupra corneei, ducând la subțierea și proeminența țesutului transparent al corneei. Acest lucru are ca rezultat o vedere încețoșată sau neclară, precum și sensibilitate la lumina puternică. Chiar dacă cauza exactă a keratoconusului este incertă, se crede, de asemenea, că este ereditară.

Este posibil să fie mai dificil pentru ochi să se concentreze atunci când citesc în lumină slabă sau slabă, dar acest lucru nu afectează vederea și nu provoacă astigmatism. Cu toate acestea, persoanele care au astigmatism preexistent și se angajează în activități de citire în condiții de lumină slabă pot experimenta niveluri sporite de neclaritate.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă stai treaz toată noaptea. Sănătatea poate fi grav afectată de acest obicei

Ce sunt erorile de refracție?

Astigmatismul este o formă de eroare de refracție. Tulburările oculare comune care afectează acuitatea vizuală includ următoarele. Din cauza unei curburi necorespunzătoare a luminii cauzată de forma ochiului, vederea poate deveni indistinctă, dublă sau distorsionată.

Miopie

Miopia, este o formă de eroare de refracție caracterizată prin perceperea obiectelor îndepărtate ca fiind neclare sau distorsionate. Simptomele suplimentare pot consta în strabism, migrene și oboseală oculară. Atunci când corneea se curbează excesiv sau când retina este prea lungă, rezultă miopie.

Hipermetropie

În schimb, hipermetropia se caracterizează prin incapacitatea de a se concentra asupra obiectelor din apropiere, păstrând în același timp o vedere clară a obiectelor îndepărtate. Atunci când ocularul este prea scurt sau corneea nu se curbează suficient, apare această problemă de vedere.

Cine este expus riscului de astigmatism?

Astigmatismul poate apărea la copii și adulți. Riscul dumneavoastră de a dezvolta astigmatism poate fi mai mare dacă aveți oricare dintre următoarele:

- antecedente familiale de astigmatism sau alte afecțiuni oculare, cum ar fi keratoconus (degenerarea corneei)

- Cicatrizarea sau subțierea corneei dvs.

- Miopie excesivă, care creează o vedere neclară la distanță

- Hipermetropie excesivă, care creează o vedere încețoșată de aproape

- Antecedente de anumite tipuri de intervenții chirurgicale la nivelul ochilor, cum ar fi operația de cataractă (îndepărtarea chirurgicală a unui cristalin opacifiat)

Care sunt simptomele astigmatismului?

Simptomele astigmatismului pot fi diferite la fiecare persoană. Unele persoane nu au niciun simptom. Simptomele principale ale astigmatismului includ:

- Vedere încețoșată, distorsionată sau neclară la toate distanțele (de aproape și de departe)

- Dificultăți de vedere pe timp de noapte

- Oboseală a ochilor

- Strabism

- Iritarea ochilor

- Dureri de cap

Foto: Freepik @prostooleh

Diagnostic

Astigmatismul este identificat de un oftalmolog sau optometrist prin intermediul unui examen oftalmologic complet. Un medic care diagnostichează problemele de vedere și bolile oculare se numește optometrist. Un oftalmolog este un profesionist medical care tratează tulburările de vedere și bolile oculare prin intervenții medicale și chirurgicale.

O serie de teste de diagnosticare pot fi folosite de optometriști și oftalmologi în timpul unui examen oftalmologic pentru a identifica astigmatismul.

Test de evaluare a acuității vizuale

Medicul îți va cere să citești literele de pe o diagramă la o anumită distanță, ca parte a unei evaluări a acuității vizuale, pentru a determina cât de bine poți vedea literele.

Test de refracție

Pentru a efectua un examen de refracție, se utilizează un refractor optic. În aparat sunt incluse mai multe lentile de sticlă corectoare de diferite intensități. Medicul îți va instrui să citești o diagramă folosind un refractor optic echipat cu lentile de diferite intensități. În cele din urmă, acesta va localiza o lentilă care îți va corecta vederea în mod corespunzător.

Keratometrie

Curbura corneei poate fi cuantificată de un medic cu ajutorul keratometriei. Acest lucru va fi realizat prin utilizarea unui keratometru pentru a vă examina ochiul.

Cum se tratează astigmatismul?

Este posibil ca astigmatismul de natură ușoară să nu necesite tratament. În ceea ce privește astigmatismul care duce la deficiențe de vedere, medicul poate folosi una dintre abordările următoare pentru tratament.

Lentile de corecție

Ochelarii corectivi prescrisi și lentilele de contact sunt intervențiile predominante și minim invazive pentru astigmatism.

Ortokeratologie (Ortho-K)

Ortokeratologia (Ortho-K) este un tratament care corectează temporar curbura aberantă a corneei cu ajutorul unor lentile de contact rigide. Ți se va cere să porți lentile de contact nerezistente pentru perioade scurte de timp. Acestea pot fi purtate în timp ce dormi, urmate de îndepărtarea lor în timpul zilei.

Anumite persoane care se supun procedurii Ortho-K au o vedere clară în timpul zilei, fără a avea nevoie de lentile de corecție. Utilizând în mod activ Ortho-K, o persoană nu poate decât să experimenteze beneficiile sale. Îți vei recăpăta nivelul anterior de vedere odată ce vei întrerupe Ortho-K.

Chirurgie refractivă

În cazurile de gravitate severă, medicul îți poate recomanda o intervenție chirurgicală refractivă. Această formă de intervenție chirurgicală remodelează corneea prin utilizarea unor cuțite minuscule sau lasere. Acest lucru îți va rectifica astigmatismul permanent.

Deoarece cauza exactă a astigmatismului rămâne necunoscută, necesitatea tratamentului poate varia în funcție de gravitatea acestei afecțiuni oculare.

Îmbunătățirea vederii este posibilă prin utilizarea lentilelor de contact sau a ochelarilor; alternativ, un medic oftalmolog poate recomanda o intervenție chirurgicală. Tratamentul poate reduce probabilitatea apariției unor complicații precum ochi leneși, oboseală oculară și migrene, pe lângă îmbunătățirea vederii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel