Anevrismul cerebral afectează mai frecvent populația activă, în jurul vârstei de 40 de ani, predispusă la stres, hipertensiune arterială și factori de risc precum fumatul.
Un medic japonez a intrat în Cartea Recordurilor pentru faptul că a făcut 3.500 de operații pentru anevrism, ceea ce reprezintă un exemplu impresionant de prevenție și expertiză medicală.
Tocmai de aceea, medicul Vlad Ciurea ne-a spus că există o metodă pentru a depista anevrismele înainte ca acestea să se rupă și înainte ca pacientul să ajungă în stare gravă.
Potrivit medicului Vlad Ciurea, la primele semne inexplicabile, cum ar fi migrene persistente sau cefalee severă, medicul recomandă efectuarea unui angio-CT sau angio-RMN pentru diagnostic precoce.
"Eu sunt un fan, 7 ore am fost în Japonia și am rămas uimit cum un profesor din Japonia apărut în Cartea Recordurilor cu 3.500 de anevrisme operate.
Dar cum? Cum au venit 3500 de oameni, e o cifră impresionantă.
Nu spun că l-au verificat, au luat numele după condică, s-au dus la pacienți, dacă trăiește, nu trăiește, e adevărat că a avut anevrism sau punem așa niște nume cum apar pe listele de votare.
Japonezii fac preventiv, fiind o nație care genetic au foarte multe anevrisme intracraniene, ei fac preventiv, ca să zic la cele mai mici semne.
Te doare capul dintr-o dată, îți face angio-CT. Nu se jenează deloc", a declarat medicul Vlad Ciurea, în emisiunea Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Cine trebuie să facă un angio-CT
"La populația din România… să nu uităm populația activă din România, că anevrismul intra-cranian apare la populația activă, deci 40 de ani, în plină putere. Activă și care este și supusă stresului și creșterii tensiunii arteriale.
Și dacă mai punem și fumatul, am pus totul.
Dar la cele mai mici simptome - un sindrom migrenos fără explicație, o cefalee care nu trece, ar trebui să treacă, înseamnă că e ceva dominant, este un semnal.
Aș recomanda această investigație - un angio-CT sau un angio-RMN mai bine non-invaziv, care să vadă imediat. Pentru că măsurile trebuie să fie preventiv, nu curativ", ne-a mai spus medicul Alexandru Vlad Ciurea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.