Testosteronul scăzut, asociat cu un risc crescut de deces. Poate provoca și boli cardiovasculare

Monika Baciu |
Data publicării:
testosteronul scazut - FOTO: Freepik@kael4
testosteronul scazut - FOTO: Freepik@kael4

Această analiză îți poate arăta riscul de mortalitate. De asemenea, o valoare scăzută poate duce la boli cardiovasculare.

Nivelurile scăzute de testosteron la bărbați sunt asociate cu un risc crescut de mortalitate și probleme cardiovasculare. Cercetările recente pe un eșantion de peste 24.000 de bărbați au demonstrat că testosteronul scăzut nu doar că amplifică riscul de deces din toate cauzele, dar contribuie și la un risc semnificativ mai mare de moarte cardiovasculară.

Studiul, publicat în Annals of Internal Medicine, oferă dovezi importante privind impactul acestui hormon asupra sănătății bărbaților în vârstă și subliniază importanța monitorizării și gestionării nivelurilor de testosteron.

Nivelul testosteronului, indicator al sănătății masculine

Conform autorilor, acest studiu clarifică constatările anterioare inconsistente privind influența hormonilor sexuali asupra rezultatelor cheie ale sănătății la bărbații în vârstă. 

Cercetătorii de la Universitatea din Australia de Vest, în colaborare cu cercetători din Australia, Europa și America de Nord, au revizuit 11 studii ce au inclus mai mult de 24.000 de participanți pentru a clarifica asocierile dintre hormonii sexuali și riscul de mortalitate și de boli cardiovasculare (CVD) la bărbații în vârstă.

Studiile eligibile au fost studii de cohortă prospective, identificate anterior într-o revizuire sistematică publicată, ale bărbaților care locuiesc în comunități și care aveau concentrații de testosteron total măsurate prin spectrometrie de masă și un timp de urmare de cel puțin 5 ani.

Datele individuale ale pacienților (IPD) au fost utilizate pentru a rezuma relațiile dintre concentrațiile hormonilor de bază (testosteron total; globulina de legare a hormonilor sexuali, hormonul luteinizant, dihidrotestosteronul și estradiolul) și riscul relativ de evenimente CVD, decese CVD și mortalitate din toate cauzele.

Nivelul scăzut de testosteron, asociat cu mortalitate crescută

Testosteron - FOTO: Freepik@BillionPhotos

Datele au arătat că doar bărbații cu concentrații scăzute de testosteron total aveau riscuri mai mari pentru mortalitatea din toate cauzele. O descoperire cheie a fost că bărbații cu o concentrație de testosteron sub 7,4 nmol/L (<213 ng/dL) aveau un risc mai mare pentru mortalitatea din toate cauzele, indiferent de concentrația LH. Bărbații cu o concentrație de testosteron sub 5,3 nmol/L (<153 mg/dL) aveau un risc crescut de deces cardiovascular.

 Studiul este primul de acest tip care efectuează o meta-analiză IPD a principalelor studii de cohortă prospective care au folosit spectrometria de masă, cea mai precisă metodă de măsurare a testosteronului care poate fi utilizată și pentru măsurarea precisă a DHT și estradiolului.

În plus, pentru a efectua meta-analiza IPD, autorii au obținut datele brute din 9 dintre studiile incluse și apoi au reanalizat datele combinate. Această metodă a permis o analiză mai sofisticată a datelor combinate din multiple studii și a oferit teste mai robuste pentru asocieri.

Ce este testosteronul

Testosteronul, un hormon esențial pentru oameni și alte animale, este produs în principal de testicule la bărbați și, în cantități mai mici, de ovare la femei. Începând cu pubertatea, nivelurile de testosteron cresc semnificativ, dar încep să scadă după vârsta de aproximativ 30 de ani.

Acest hormon nu doar că reglează dorința sexuală și producția de spermă, dar influențează și masa musculară și osoasă, distribuția grăsimii în corp și chiar producția de celule roșii din sânge. De asemenea, fluctuațiile nivelurilor de testosteron pot avea un impact considerabil asupra stării de spirit a bărbaților, potrivit Healthline. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel