Terapia cu testosteron pare să dubleze riscul unui bărbat de a face un cheag de sânge cu potențial de amenințare pentru viață, avertizează un nou studiu.
Bărbații au de două ori mai mare riscul de a face un cheag de sânge la venă profundă dacă primesc testosteron. Pericolul durează aproximativ șase luni, au raportat cercetătorii în ediția online din 11 noiembrie a JAMA Internal Medicine.
Riscul crescut a apărut dacă un bărbat a avut sau nu starea de testosteron scăzută cunoscută sub numele de hipogonadism, dar a părut a fi mai accentuat la bărbații de vârstă mijlocie decât la vârstnici, au arătat rezultatele.
„Aceste descoperiri ar trebui să-i determine pe bărbați să se gândească de două ori înainte de a solicita tratamente cu testosteron pentru a lupta împotriva simptomelor normale ale îmbătrânirii”, a declarat autorul principal Rob Walker, un asistent de cercetare absolvent la Școala de Sănătate Publică a Universității din Minnesota, din Minneapolis.
„Dacă un potențial pacient citește acest lucru și poate caută terapia cu testosteron pentru un tip de simptome comune, cum ar fi creșterea în greutate sau funcția sexuală, poate ar trebui să caute modificări de comportament sau schimbări ale stilului de viață care să le îmbunătățească sănătatea fără rețetă”, a spus Walker.
„Testosteronul scăzut” a determinat creșterea prescripțiilor de testosteron la începutul secolului 21, crescând cu peste 300% între 2001 și 2013, au spus autorii studiului în notele de fond.
„Moftul” s-a stins în 2014, după ce Administrația SUA pentru Alimente și Droguri a avertizat că terapia cu testosteron crește riscul unui bărbat de atac de cord și accident vascular cerebral.
Risc de până la trei ori mai mare
Cu toate acestea, mai mult de un milion de bărbați americani peste 30 de ani au primit terapie cu testosteron în 2016, au remarcat cercetătorii. Dovada sugerează că este încă prescrisă unora care nu suferă de hipogonadism, o afecțiune în care organismul nu produce suficient de hormon masculin.
Pentru a investiga în continuare riscul tratamentului cu testosteron, Walker și echipa sa au analizat cererile de asigurare pentru aproape 40.000 de bărbați depuse între 2011 și 2017.
Cerctătorii s-au concentrat pe bărbați care au prezentat fie tromboză venoasă profundă, fie embolie pulmonară. Embolia pulmonară apare atunci când un cheag de venă profundă se desprinde și călătorește în plămâni, blocând o parte sau toată alimentarea cu sânge.
Rezultatele au arătat bărbații care nu au o afecțiune care duce la scăderea testosteronului dar care au luat hormonul au de două, chiar trei ori riscul de a dezvolta un cheag de venă profundă în șase luni de la tratament. Bărbații diagnosticați cu hipogonadism aveau riscul de două ori mai mare.
Rezultatele au indicat, de asemenea, că riscul ar putea fi chiar mai mare la bărbații de vârstă mijlocie care iau testosteron pentru a lupta împotriva îmbătrânirii, deși acele descoperiri nu au fost semnificative statistic, a spus Walker.
Risc mai mic la vârstnici
„La bărbații fără hipogonadism, bărbații sub 65 au avut aproape triplu riscul, față de bărbații de peste 65 de ani, al căror risc era doar de aproximativ 1,5 ori mai mare”, a spus el.
Testosteronul prezintă acest risc, deoarece „revigorează consistența factorilor de coagulare în sânge”, a spus dr. Umesh Gidwani, profesor asociat de cardiologie, îngrijire critică și pulmonologie la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai din New York.
„Hormonul crește numărul de globule roșii, care îngroașă sângele și îl face să curgă mai lent”, a spus Gidwani. Testosteronul amplifică, de asemenea, acțiunea trombocitelor, celulele sanguine responsabile de formarea cheagurilor.
Studiul „pare să sugereze că ar fi mai sigur să se abțină de la utilizarea testosteronului la pacienții care nu au hipogonadism”, a spus Gidwani.
Walker a fost de acord, adăugând că bărbații care trebuie să primească terapie cu testosteron din cauza hipogonadismului ar trebui să fie atent monitorizați pentru cheagurile de sânge.
Sursa, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.