Testele de screening, biletul tău de salvare. Detectează boli care nu prezintă niciun simptom

Screeningul este o metodă de testare prin care să se detecteze cancerul sau alte boli la persoanele care nu prezintă niciun simptom. Metoda este extrem de importantă, foarte mulţi oameni au fost depistaţi precoce cu cancer la sân, disfuncţii tiroidiene şi cancer de tiroidă, iar tratamentul efectuat a fost mult mai eficient.

Anumite teste de screening, precum colonoscopia, pot găsi tumorile precanceroase (polipi cu displazie) și le pot înlătura înainte ca acestea să se malignizeze.

Foarte important este faptul că investigaţiile de control trebuie efectuate anual, analizele medicale monitorizate în dinamica de către medicul specialist, iar dacă rezultatele sunt în parametri normali, dar reapar secvenţial simptome, se impune o perioadă de expectativă vigilentă (supraveghere fără iniţierea unui tratament).

Testele de screening pe categorii de vârste

20-29 de ani

La această vârstă se poate începe efectuarea controalelor clinice regulate la medicul de familie. Aceste examinări clinice regulate includ examinarea tiroidei, cavității bucale, pielii, ganglionilor limfatici și a testiculelor.

De asemenea, se va discuta cu medicul despre riscurile expunerii la tutun în cazul în care persoana consumă, expunerea la soare, dietă și nutriție, factori de risc pentru anumite boli, factori de risc legați de viața sexuală și expunerea voluntară sau involuntară la substanțele toxice.

La aceste vârste, nu se fac în general examinări paraclince extensive, ci doar o anamneză detaliată urmată de un examen clinic riguros. Acest examen clinic riguros se efectuează anual. 

La bărbați se recomandă screeningul cancerului de colon doar dacă aceștia prezintă un risc ridicat pentru dezvoltarea cancerului, risc dat de prezența istoricului familial de cancer, boli genetice sau alți factori de risc.

La femei se recomandă:

- screeningul cancerului mamar prin examen clinic. 
Acesta se face de către medic la fiecare 3 ani. Femeia trebuie să raporteze medicului orice schimbare sau simptom ce au apărut la nivelul sânilor. În cazul în care femeia se află la risc pentru cancer de sân din cauza  factorilor ereditari (prezența genelor BRCA1 sau BRCA2) se recomandă începerea unui screening prin mamografii și/sau ecografii mamare regulate. 
În cazul în care femeia nu se află la risc, examenul clinic este suficient.

- screeningul cancerului de col uterin. 
Acesta nu este indicat înainte de vârsta de 21 de ani conform ghidurilor europene și americane.
Începând cu vârsta de 21 de ani și până la 29 de ani, fiecare femeie ar trebui să efectueze un test Papanicolau la fiecare 3 ani. Testarea HPV nu se recomandă decât dacă testul Babeș-Papanicolau a fost anormal. Recomandările de screening sunt valabile și pentru femeile care au fost vaccinate pentru Human Papiloma Virus.

- screeningul cancerului de colon. 
Se recomandă în aceleași condiții ca și la bărbați, doar la femeile aflate la risc mare datorită factorilor ereditari.

30-39 de ani

Sunt valabile toate recomandările menționate pentru grupa de vârstă 20-29 de ani, cu următoarea excepție: screeningul cancerului de col uterin la femei se va face prin test Babeș-Papanicolau, împreună cu testarea pentru HPV la fiecare 5 ani, sau poate continua doar efectuarea testului Babeș-Papanicolau, la fiecare 3 ani.

Nu este necesară testarea, în cazul în care femeia a suferit o histerectomie cu înlăturarea uterului și colului uterin din cauze fără legătură directă cu cancerul de col uterin. [2]

40-49 de ani

Atât la bărbați, cât și la femei rămâne valabilă recomandarea cu privire la examenul clinic periodic și amănunțit efectuat anual de către medicul de familie. 

Pentru bărbați,  screeningul cancerului de colon se recomandă doar la indivizii cu risc înalt datorită factorilor ereditari. 

Screeningul cancerului de prostată va fi început la vârsta de 45 de ani la bărbații cu factori de risc (rude de gradul I care au avut cancer de prostată înainte de vârsta de 65 de ani).

Bărbații cu mai multe rude de gradul I care au avut cancer de prostată la vârste mai mici de 65 de ani vor începe screening-ul la 40 de ani. 



La femei, se recomandă:

- screeningul cancerului de sân prin examen clinic anual de către medic al sânilor. Se adaugă efectuarea anuală a unei mamograme.

- screeningul cancerului de col uterin: efectuarea unui test Babeș-Papanicolau împreună cu testarea pentru depistarea Human Papilloma Virus al fiecare 5 ani.

- screeningul cancerului de colon la femeile cu factori de risc ereditari. 

50-65 de ani

Medicul de familie continuă efectuarea examenului clinic anual. 



La bărbați:

- screeningul cancerului colorectal la vârsta de 50 de ani. Se recomandă ca teste de screening testul hemocult și colonoscopia.

- screeningul cancerului de prostată se recomandă să fie început tot la vârsta de 50 de ani.

- screeningul cancerului pulmonar: la pacienții fumători, în urma unei anamneze a consumului de tutun se va lua decizia dacă să se efectueze o tomografie computerizată pentru detecția cancerului pulmonar. 
Această metodă de screening este acceptată momentan doar de anumite țări. 
Screening-ul cancerului pulmonar poate fi efectuat atât la actualii fumători cât și la foștii fumători, cu vârste între 55 și 74 de ani care nu rpezintă semne de cancer pulmonar și care au un istoric de consum de peste 30 pachete/an (pachete/an este un indice; dacă pacientul a fumat de exemplu un pachet pe zi timp de 15 ani, indicele este de 15 pachete/an) .

La femei:

- screeningul cancerului de sân se face prin examen clinic anual al sânilor la care se adaugă o mamografie efectuată tot anual.

- screeningul cancerului de col uterin se face prin test Babeș-Papanicolau asociat cu depistare HPV la fiecare 5 ani.

- screeningul cancerului de colon se începe la vârsta de 50 de ani.

- screeningul cancerului pulmonar se face conform acelorași norme ca la bărbați și se începe după vârsta de 55 de ani.

Peste 65 de ani

Se recomandă aceleași teste ca la grupa precedentă de vârstă, cu excepția faptului că nu mai este necesar screeningul pentru cancerul de col uterin la femeile care au efectuat screening regulat, cu rezultate normale ale testelor în ultimii 10 ani.



Screeningul cancerului mamar

Mamografia este o radiografie a sânului cu raze X. Mamografia reprezintă cea mai bună metodă de depistare a cancerului mamar devreme, cu o eficacitatez în depistare (sensibilitate) de 98%, scăzând mortalitatea în cancerul de sân cu 30%. Eficacitarea depistării scade însă pentru sânii mai fibroși, cu o densitate crescută (puțin țesut adipos), ajungând la 45%. Cost aproximativ 200-300 lei.

Ecografia mamară se recomandă în general la femeile sub 40 de ani pentru depistare precoce sau urmărirea anumitor afecțiuni mamare și la femeile peste 40 de ani pentru completarea mamografiei. Folosește ultrasunete pentru a analiza structura glandei mamare. Cost aproximativ: 90 lei. Are sensibilitate bună. Ajută la depistarea cancerului la nivelul sânilor denși, unde mamografia are eficacitate mai mică.

Examenul clinic anual efectuat de către medic trebuie să fie completat de autoexaminarea atentă a sânilor de către pacientă, la fiecare 3-6 luni.

Cancerul mamar (cancerul la sân) se află pe primul loc în topul cancerelor la femei, în creştere cu 15% în ultimii ani, cu un trend alarmant în rândul femeilor tinere.

Disfuncţia tiroidiană este diagnosticată din ce în ce mai mult în rândul populaţiei, deoarece tiroida este un organ de echilibru în organism, iar orice dereglare sub forma hipotiroidiei sau hipertiroidiei afectează viaţa de zi cu zi, iar în cazuri mai grave debutează cu unul dintre cele 3 tipuri de cancer de tiroidă: cancer tiroidian papilar, cancer tiroidian folicular, cancer tiroidian medular şi cancer tiroidian nediferenţiat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel