Din cauza pandemiei de COVID-19 au fost impuse restricții: nu mai ieșim din casă după ora 23.00, dacă nu avem un motiv întemeiat și care poate fi dovedit, magazinele se închid la ora 21.00, teatrele și sălile de spectacol sunt închise de aproape un an, la fel și școlile, unde cursurile se fac online. Fără discuție, teoretic însă, vaccinurile contra COVID-19, dacă populația ar fi imunizată la un grad de circa 60-75%, ne-ar putea scăpa de aceste restricții care ne-au dat viețile peste cap.
Însă avem abia două vaccinuri aprobate în UE, iar imunizarea populației merge cu viteză de melc. În jumătate de an, la ritmul actual în care primim dozele de vaccinuri și le și facem populației, am reuși să imunizăm, matematic vorbind, circa 1,8 milioane de persoane. Foarte departe de dezideratul de a imuniza măcar 60% din populație. Soluția, spun experții, e să testăm masiv în paralel cu campania de vaccinare, și să o facem cu teste rapide, ca să putem descoperi și izola persoanele bolnave. Restul populației, însă, trebuie să își reia activitatea cât mai aproape de normal.
Testarea masivă, singura soluție rapidă
„Dacă nu testăm suntem condamnați și uitați-vă și dumneavoastră, că apar noi și noi tulpini, iar paradoxal, chiar dacă aceste tulpini apar, și se răspândesc după cum ați văzut în întreaga lume, tulpina britanică este și în Franța, și în Danemarca, și în Australia, și în China au apărut noi tulpini, și în Africa de Sud, paradoxal noi reducem numărul de teste! Până una-alta, până va fi realizată această imunizare a populației, și am niște calcule care arată că va fi foarte dificil de îndeplinit la ora actuală acest deziderat, până una-alta cea mai sigură cale de a nu face coronaviroză, este de a nu te întâlni cu un pacient purtător de coronavirus. Și cum poți ști că ai în față un pacient cu coronavirus dacă nu testezi? Deci, testare, depistare, izolare, sunt cele mai sigure metode. Și uitați-vă că sunt țări care au aplicat această rețetă de succes, vă dau ca exemplu slovacii, care testând extins în două weekenduri succesive au reușit să scadă rata de infectare cu 60%, enorm aș putea spune. Mă uit și la exemplul Austriei, care pe 8 ianuarie va relua a doua etapă de testare extinsă, Germania testează extins, sunt țări care sunt la 200 de zile de când nu mai au niciun caz de coronavirus, pentru că au folosit această rețetă de succes, fără a pune niciun fel de restricții. (...) Testează cu toate tipurile de metode, pentru că vorbim despre ce vrei să faci în acel moment. Dacă vorbești de o testare făcută la nivel de masă te gândești să fii operativ, și în pandemie vorbim de populații mari, de numere mari, despre a lucra cu mulțimi importante. Or, în aceste condiții folosești toate resursele pe care le ai în acel moment pentru a depista și a izola pe cel care transmite boala mai departe. (...) Sunt milioane de teste rapide care sunt disponibile pentru țările europene, încă nu le-am văzut și în România”, a explicat conf univ dr Tudor Ciuhodaru, într-o emisiune realizată de Realitatea Plus, în chiar prima zi a acestui an.
Testele actuale, greu de suportat
În acest moment, în România se fac două tipuri de teste: RT PCR și teste rapide antigen cu recoltare nazofaringiană. Ambele ridică probleme. În sensul că ambele presupun introducerea în nas, de către personal calificat, a unui tampon cu care se extrage o parte din mucus, manevră dificilă și incomodă pentru persoana testată, care dă și un risc de leziuni la locul prelevării. Apoi, pentru testul RT PCT, care este și scump, rezultatele apar în 24 de ore. Pentru testul rapid cu antigen, rezultatele apar în 5-8 minute.
„Dar de ce important să fie făcut de personal medical calificat? Vă dați seama că e vorba de introducerea unui băț în cavitatea nazală, în primul rând, lucru care poate să genereze probleme. În al doilea rând, citirea testului în sine este important să fie făcut de un ochi care el însăși certificat și care știe exact la ce se uită. (...) Avem o sensitivitate de 100% și sensibilitate de 96%. Ce e important de spus la acest teste, este că România a cumpărat 3 milioane de teste, toate au fost livrate către IGSU, mai mult decât atâta, aceste teste vor fi distribuite către toate spitalele din țară, din ce am înțeles, urmând ca în prima linie, în triajul de la spital, să poată doctorii să știe în 5-8 minute, dacă pacienții care vin la ei, au sau nu au COVID-19, pentru că testele astea antigen fac un singur lucru, arată concentrația de viralitate”, a explicat Marius Marinoff, reprezentant al unei companii MCM EVA SRL, care aduce astfel de teste în România.
După un astfel de test, care arată cam la fel ca cel pentru sarcină, dacă ești pozitiv apar două liniuțe, dacă ești negativ apare doar una singură.
Testul care schimbă regulile jocului
De săptămâna viitoare, însă, în România va fi disponibil cel de-al treilea tip de test, infinit mai util decât cele două. Este vorba tot despre un test rapid antigen, care are un avantaj uriaș: prelevarea se face de către personal medical, dar pur și simplu, românește spus, presoana testată trebuie doar să scuipe salivă într-un tub. Este vorba de PCL SALIVA COVID-19 ANTIGEN QUICK TEST, realizat de compania PCL din Coreea de Sud, și care este certificat de Comisia Europeană de la începutul lunii decembrie anul trecut. Deja se folosește în Elveția, spre exemplu. „Noi am aflat de acest test de la un prieten din Elveția, care a fost pus să facă acest test la intrarea la teatru. Este omologat în Europa, și am depus documentație și la ANMDMR ca să-l aprobe în România. Dar de săptămâna aceasta este disponibil în țara noastră”, a spus Marius Marinoff, la Realitatea Plus.
La fel, când faci acest test, dacă ara două liniuțe ești pozitiv, iar dacă apare doar una, ești negativ la COVID-19.
Ce conține și cum se face
Cutia unui test individual conține un flacon sigilat care are substanța reactivă în el, o pâlnie din hârtie ca să poți să scuipi cum trebuie saliva în tubul care se desigilează pe loc și testul în sine, care arată ca cel de sarcină. Rezultatul apare în maximum 10 minute, iar prelevarea salivei presupune supravegherea personalului medical calificat, pentru c[ fiecare dintre noi o face singur. Rezultatul însă va fi interpretat de un personal calificat. Dată fiind ușurința cu care este prelevat, faptul că este non-invaziv, testul este ideal pentru testarea, spre exemplu, a copiilor și a profesorilor, la intrarea în școală, a angajaților de la supermarket, la a celor care vor să intre la teatru, să ia masa la un restaurant, poate fi folosit de companii pentru angajații lor etc.
„Are o specificitate de 94% și sensibilitate de 100%. Nu ne dă rezultatul în 5 minute, ni-l dă în 10, dar este non-invaziv. Adică nu trebuie să ne introducem niciun băț niciunde, nu trebuie să vină un cadrul medical care să ne facă nu știu ce sau nu știu cum. Practic pacientul, pe românește, va trebui să scuipe”, a spus Marius Marinoff, reprezentant al firmei importatoare - MCM EVA SRL. Testul va fi ccomercializat prin site-ul protejat.ro
„Este recomandată testarea în focarele în care sunt numeroase cazuri, pentru că ideea de bază este să identifici, să izolezi și să eradichezi acel focar, în așa fel încât boala să nu se transmită mai departe. Fără îndoială, apariția unui vaccin este un succes medical și științific, și dacă vreți și economic. Dar pe de altă parte, dacă ne uităm la ceea ce primește România, adică 150.000 de doze în fiecare săptămână, înseamnă 600.000 de doze într-o lună. Împărțit la doi, înseamnă maxim 300.000 de oameni imunizați. Asta înseamnă că în jumătate de an imunizăm, dacă totul merge perfect în Danemarca, pentru că vedem deja că situația începe să nu fie așa cum ne-am propus, 1,8 milioane de oameni vor fi imunizați în șase luni. Mult departe de ceea ce înseamnă un standard de 60-70% imunogenitate. Și uitați-vă că deja sunt întârzieri. Iar pentru un deziderat foarte îndepărtat, apropos de realizarea acestui grad de imunizare, problema esențială este ce facem acum. Iar până una-alta eu zic că cea mai bună soluție de strategie este să mergi cu aceste două lucruri în paralel; cu testare și, dacă se poate, și cu imunizare”, a punctat dr Tudor Ciuhodaru, medic primar Urgență, la Realitatea Plus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.