Teste și analize necesare sănătății femeii în timpul pandemiei. La ginecolog, cu Dr Iosif Niculescu

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Pandemie Covid-19
Pandemie Covid-19

Cunoscutul medic ginecolog Iosif Niculescu explică, EXCLUSIV pentru DC Medical, că în perioada pandemiei trebuie realizate și consultațiile de rutină, mai ales cele ginecologice. Iată cum se desfășoară acestea și ce analize pot și trebuie să-și facă femeile, inclusiv în funcție de vârstă: 

Pentru că în acest moment situația s-a îmbunătățit, dovadă fiind relaxarea restricțiilor, este important ca femeile să se gândească și la consultațiile de rutină. Acele paciente care suferă și de boli cardiovasculare, obezitate, hipertensiune, boli pulmonare și autoimune, adică boli cu risc pentru infecția COVID, pot eventual amâna controlul ginecologic de rutină, nu mai mult de 1-2 luni. 

„Modelul comportamental general în România este că femeile vin la ginecolog atunci când au o problemă care le afectează calitatea vieții sau sunt însărcinate. În ultimii ani, am observat că de la un anume nivel educațional și social în sus, mai multe femei, 25% în cazul clinicii noastre, au început să vină pentru examene de rutină” a explică dr. Iosif Niculescu, EXCLUSIV pentru DC Medical.

Simptomele care îți arată că trebuie să mergi la doctor

Simptomele care ar trebui să trimită femeile la medicul ginecolog, indiferent de vârstă, sunt: durere pelvină, tulburări menstruale, modificări ale secreției vaginale. 

Examenele medicale de rutină, trebuie să se facă la 1, maxim 2 ani. 

Între vârsta de 20 de ani - 40 de ani: PAP (adică testul Papanicolau, care se face o dată la 1-2 ani), examen ginecologic clinic anual, cu ecografie trans-vaginală (la nevoie). 

Începând cu vârsta de 30 de ani, în plus față de PAP, ecografie trans-vaginală, la care se adaugă palparea sânilor și eventual ecografie mamară. 

După 50 de ani – PAP, examen clinic ginecologic cu palpare sâni, tușeu rectal, hemoragii oculte în scaun și examenul atent al pielii, screening mamografic, completat cu ecografie de sân. 

La 2-3 ani se vor face și teste de sânge, la recomandarea medicului.

Un stil de viață sănătos, precum și grija pentru sănătate sunt importante, atrage atenia dr Iosif Niculescu. 

Consultațiile ginecologice în timpul pandemiei

Toate consultațiile se desfășoară cu respectarea normelor igienico-sanitare impuse de autorități. În primul rând există puține paciente în sala de așteptare, iar spațierea dintre consultații este mai mare, detaliază dr Iosif Niculescu. Sunt și alte reguli are permit protejarea pacienților și a cadrelor medicale. Există un loc de așteptare și la intrarea în clădire, pentru cazul în care în sala de așteptare se află mai mult de șase paciente. 

Nu sunt admiși însoțitorii în sala de așteptare (parteneri, rude), până la modificarea recomandărilor oficiale. 

Pacientele trebuie să poarte obligatoriu mască, „pe care o oferim dacă nu au, trebui să se dezinfecteze pe mâini, la sosire și la plecare. Toate pacientele completează formulare de COVID, și le este măsurată temperatura. Dupa fiecare consultație în parte, cabinetul este igienizat foarte atent și se aerisește. Toate aceste măsuri duc la un flux mai mic de paciente, dar și de medici care consultă în același timp”, arat medicul ginecolog. 

Urgențe ginecologice în această perioadă

Simptomele care ar trebui să trimită femeile la medicul ginecolog, indiferent de vârstă, sunt: durere pelvină, tulburări menstruale, modificări ale secreției vaginale. Desigur, acum pentru că măsurile sunt mai relaxate, femeile trebuie să se prezinte la medic pentru oricare dintre aceste simptome. De asemenea, sarcina este o stare specială și femeile gravide trebuie să nu ezite să contacteze medicul curant, mai arată dr Iosif Niculescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel