Deja două companii de biotehnologie au anunțat că lucrează la anumite tehnologii pe care speră să le vândă clinicilor de fertilizare in vitro. Potrivit Medicalxpress.com, două noi opțiuni vor fi puse în curând la dispoziția părinților care au în vedere FIV.
Prima presupune obținerea de probe genetice de la ambii părinți și utilizarea unui algoritm de calculator pentru a veni cu un profil cromozomial mai complet pentru embrion.
A doua tehnologie implică secvențarea ADN-ului embrionului și supunerea rezultatelor la algoritmii de învățare a mașinilor care sunt capabili să identifice modelele dintre elementele ADN care sugerează probabilitatea ca o persoană să dezvolte anumite tipuri de boli cum ar fi anumite tipuri de cancer.
Noile tehnologii oferă părinților potențiali mai multă libertate în a decide dacă să implanteze un embrion, să-i permită să crească și, în cele din urmă, să nască bebelușul. De asemenea, deschide ușa unor decizii mai dificile în viitor, deoarece biotehnologia continuă să se îmbunătățească.
Cercetătorii celor două companii de biotehnologie au menționat că ar putea fi în curând posibil să se facă o predicție mai bună a inteligenței fătului bazată pe markeri genetici. Asta pune întrebarea dacă este etic sau nu să filtrezi pentru inteligență sau alte caracteristici care nu țin de sănătate, cum ar fi culoarea ochilor sau a părului - sau poate într-o zi, cât de bine ar fi un copil sau cât de elegant.
Reprezentanții ambelor companii au subliniat că vor oferi doar testări pentru boli, cel puțin pentru moment. Criticii au sugerat însă că este doar o chestiune de timp și că într-o bună zi ar putea duce la opțiunea de întrerupere a sarcinii dacă fetusii au caracteristici nedorite de părinți, precum nivelele de IQ scăzute.
Testarea genetică a embrionilor în fertilizare in vitro este efectuată în mod obișnuit pentru a căuta anomalii ale cromozomilor care duc la tulburări cum ar fi fibroza chistică. Progresele în tehnologie permit acum examinarea pentru mai multor condiții posibile și, în curând, a anumitor caracteristici nedorite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.