Test de sânge care detectează cancerul ovarian. Cu el s-ar putea face screening

Dana Lascu |
Data publicării:
Rezultate analize
Rezultate analize

Un test de sânge dezvoltat în Suedia identifică 11 proteine specifice la femeile care au cancer ovarian. Pentru femeile care au chisturi suspecte asta înseamnă că ar putea să scape de operație dacă sângele lor nu prezintă proteinele respective, iar folosirea testului la un screening al populației ar duce la detectarea timpurie a cazurilor de cancer ovarian, arată cercetătorii.

Majoritatea femeilor care suferă o intervenție chirurgicală pentru că sunt suspecte de cancer ovarian de fapt nu au boala, arată statisticile. Un nou test de sânge dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Uppsala și Academia Sahlgrenska, Universitatea din Gothenburg, oferă acum posibilitatea de diagnostic precis fără a fi nevoie de intervenții chirurgicale. Acest lucru ar putea duce la o reducere a intervențiilor chirurgicale inutile și la detectarea și tratamentul din timp al femeile afectate.

Cancerul ovarian este adesea descoperit într-un stadiu tardiv și are o rată ridicată a mortalității. Din 10 paciente cu cancer ovarian, numai 3-4 supraviețuiesc la 5 ani după tratament și până acum nu a existat niciun test suficient de specific pentru a justifica screening-ul.

Femeile care descoperă accidental că au un chist ovarian sau au simptome ale acestuia, fac investigații cu ultrasunete și, dacă sunt observate anomalii, fac operație. Dar ulterior, la analize, pentru unele dintre ele se constată că nu aveau cancer, asta însemnând intervenții chirurgicale inutile și creșterea riscurilor pentru respectivele femei, spun cercetătorii.

„Trebuie să dezvoltăm teste diagnostice pre-chirurgicale mai precise. Pentru a detecta un cancer, operăm până la cinci femei - dar aceasta este în prezent cea mai bună opțiune atunci când anomaliile sunt detectate prin ultrasunete și cancerul este suspectat. Există o mare nevoie de un test de sânge simplu, care ar putea identifica femeile care nu au nevoie cu adevărat de intervenții chirurgicale", spune Karin Sundfeldt, profesor și consultant senior la Departamentul de Obstetrică și Ginecologie, Institutul de Știinte Clinice de la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Gothenburg.

Cum funcționează noul test de sânge

În studiul care a fost recent publicat în jurnalul Communications Biology, cercetătorii arată că au dezvoltat un test de biomarkeri, bazat pe analiza a 11 proteine. Testul, care se efectuează pe o probă de sânge, este utilizat atunci când investigațiile cu ultrasunetele a indicat anomalii, pentru a identifica femeile care nu au cancer. Pentru cazurile pe care medicii aleg să le opereze, rata cancerului ar putea crește de la unu la cinci la unul din trei, ceea ce ar reduce foarte mult numărul intervențiilor inutile și riscul complicațiilor legate de aceste operații.

Profilul biomarkerilor poate detecta, de asemenea, cazuri borderline și stadiile incipiente ale cancerului ovarian.

„Rezultatele noastre sunt destul de promițătoare pentru a lua în considerare un screening pentru descoperirea timpurie a cancerului ovarian. În Suedia, avem o experiență îndelungată de screening pentru cancerul de col uterin. Văd perspective minunate de dezvoltare a unei strategii de depistare a cancerului ovarian, care ar putea salva vieți și ar putea reduce necesitatea operației doar pentru a infira diagnosticul de cancer", a spus Ulf Gyllensten, profesor de Genetică Moleculară Medicală la Departamentul de Imunologie, Genetică și Patologie la Universitatea Uppsala.

Lucrarea lor, publicată în jurnalul de acces deschis Communications Biology (Springer Nature Publishing AG), prezintă nouul test care a fost dezvoltat în colaborare cu compania de biotehnologie de la Uppsala, Olink Proteomics AB.

„Acum continuăm să evaluăm testul și efectuăm un studiu la scară largă pe probe colectate de la toate spitalele din regiunea de vest și din sistemul de sanatate Halland", a arătat Gyllensten.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel