Tesiunea arterială monitorizată 24 de ore, cel mai bun predictor al bolilor cardiovasculare

Angela Sabău |
Data publicării:
Tensiunea arterială poate prezice bolile de inimă cu precizie
Tensiunea arterială poate prezice bolile de inimă cu precizie

Tensiunea arterială măsurată timp de 24 de ore cu aparatele speciale portabile este cea mai bună soluție pentru a prezice bolile de inimă sau cardiovasculare și dă posibilitatea de prevenire a acestora.

Tensiunea arterială înregistrată pe parcursul a 24 de ore poate prezice complicațiile cardiovasculare mai exact decât măsurarea ocazională a tensiunii arteriale. Aceasta este concluzia unui studiu internațional, realizat de specialiști din Belgia, SUA și Venezuela.

Consorțiul internațional de oameni de știință a urmărit 11.135 de persoane timp de 14 ani. Participanții la studiu au inclus rezidenți din 12 țări din Europa, Asia de Est și America Latină.. 

Înregistrarea tensiunii pentru 24 de ore, precizie în predicția bolilor de inimă

Cercetătorii au comparat precizia predictivă a măsurătorilor tensiunii arteriale efectuate de un furnizor de servicii medicale într-un birou, cu măsurători repetate ale tensiunii arteriale înregistrate timp de 24 de ore, atât în timpul zilei cât și noaptea. Rezultatele au arătat că măsurarea tensiunii arteriale pe o perioadă d 24 de ore a arătat cu mai multă precizie probabilitatea dezvoltării unor boli cardicace.

„Deși bolile cardiace și vasculare sunt puternic asociate cu tensiunea arterială, până în prezent nu știam ce tip de măsurare a tensiunii arteriale ar putea prezice riscul în cel mai exact mod”, a spus dr. Maestre.

La începutul studiului, cercetătorii au făcut măsurători individuale ale tensiunii arteriale, folosind toate abordările disponibile și au determinat alți factori de risc. De asemenea, tensiunea arterială a fost înregistrată pe o perioadă de 24 de ore, folosind monitoare automate de tensiune, portabile. Numărul de măsurători ale tensiunii arteriale a fost de 30 de ori în timpul zilei și 10 în timpul somnului.

Unul dintre avantajele măsurării tensiunii arteriale în timpul somnului, cu indivizii culcați în pat, este că rezultatele nu sunt influențate de activități zilnice sau mese. Acest lucru explică cel puțin parțial exactitatea tensiunii arteriale nocturne, în predicția bolilor cardiace și vasculare.

10 milioane de decese, anual, din cauza hipertensiunii

Hipertensiunea arterială este prima cuză a bolilor de inimă și ale sistemului vascular. La nivel mondial, hipertensiunea arterială provoacă 10 milioane de decese în fiecare an, cu mai mult de jumătate din această mortalitate atribuită bolilor cardiovasculare.

Studiul de față este unic prin dimensiunile mari ale eșantionului și pentru perioada lungă de urmărire. Caracteristicile participanților au fost similare cu cele ale populațiilor din care au fost înscriși, astfel încât rezultatele pot fi generalizate. „Cercetarea noastră evidențiază necesitatea utilizării măsurătorilor de 24 de ore pentru a diagnostica hipertensiunea arterială și pentru a institui și a regla fin tratamentul”, a spus dr. Maestre.

Prevenția, mai ieftină decât tratarea

Prevenirea și controlul îmbunătățit al tensiunii arteriale este mai rentabil decât tratamentul în spital al complicațiilor tensiunii arteriale ridicate, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Mai mult, prevenirea reduce riscul de dizabilitate prematură și deces, evitând astfel suferința pacienților și a familiilor lor. Aproximativ 30 la sută din toți adulții și 60 la sută dintre persoanele de peste 60 de ani au tensiune arterială crescută. Prin urmare, monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale ar trebui să fie disponibilă la toate nivelurile lanțului de asistență medicală.

Studiul a fost coordonat de profesorii Jan A. Staessen și Zhen-Yu Zhang de la KU Leuven în Belgia, Dr. Gladys Maestre de la Universitatea din Texas, Școala de Medicină din Rio Grande Valley, care a supravegheat studiul din Venezuela, una dintre țările participante. Studiul a fost publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane.

 

Sursa, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel