Infectarea cu COVID-19 a lăsat în urmă o serie de sechele, cunoscute și ca long-COVID, iar acestea sunt atât de variate încât pacienții caută tot felul de soluții pentru a scăpa de ele.
Astfel, de la dietele și vitaminele la modă la ”spălarea sângelui” și terapia cu celule stem, pacienții cu sechele post COVID caută terapii experimentale, însă medicii sunt îngrijorați de posibilele efecte adverse pe care le-ar putea avea aceste terapii, arată WebMD.
”Pentru că mulți dintre pacienții noștri au simptome de foarte mult timp și suferă de foarte mult timp, se pare că sunt un pic mai expuși riscului de a se lăsa păcăliți de vânzătorii de ulei de șarpe (n.r. persoane care vând sau promovează un leac, remediu sau soluție fără valoare sau frauduloasă) de pe internet. Nu-i pot învinovăți”, afirmă dr. Alexander Truong, de la Emory University School of Medicine, pneumolog care conduce o clinică pentru long-COVID în Atlanta.
Printre cele mai severe sechele cu care pacienții long-COVID s-au confruntat se numără ceața pe creier (brain fog), oboseala și dureri severe de cap, aspecte care au un impact major asupra calității vieții, dar și a activităților cotidiene.
Deși nivelul acestor sechele poate fi greu de cuantificat, Diana Guthe, fondatoarea Survivor Corps, a efectuat un sondaj pe o rețea de socializare printre membrii grupului de sprijin COVID-19, iar un număr semnificativ, aproape jumătate dintre respondenți au afirmat că se gândesc la sinucidere.
”Acolo se află oamenii în ceea ce privește lipsa se speranță”, susține Diana Guthe, care la rândul său a experimentat sechele pe care le-a catalogat ”atroce”, precum dureri de cap pe o perioadă foarte lungă, de un an, sau durerile profunde ale urechii interne. Iar pentru a vedea legătura cu subiectul sondajului, aceasta a precizat că prima soție a partenerului său s-a sinucis în urma dezvoltării unor probleme severe post-COVID.
Medicii au demontat ”leacurile” pe care unii încearcă să le vândă pacienților aflați în situații disperate, mai mult decât atât, atrag atenția și cu privire la posibilele reacții adverse ale acestor terapii experimentale, dar și asupra costurilor financiare.
Vezi și: 3 probleme pe care le-ai putea avea dacă ai făcut COVID. Una duce la cheaguri de sânge și moarte
Spălarea sângelui și terapiile cu celule stem
De altfel, medicii care conduc clinicile post-COVID sunt adesea întrebați cu privire la tratamentele nedovedite despre care pacienții citesc, pe diverse surse, iar acestea dau de înțeles că sunt un ”colac de salvare” pentru cei care trec prin tot ceea ce înseamnă sechele post-COVID.
Cu siguranță una dintre cele mai vehiculate variante a fost cea privind medicamentul antiparazitar, de utilizate veterinară, ivermectină, despre care mulți susțineau că ajută, asta în ciuda tuturor avertizărilor lansate de experții în medicină umană cu privire la riscurile asociate cu boli sau chiar decese.
Unul dintre tratamentele experimentale costisitoare este cel al ”spălării sângelui”, procedură de filtrare utilizată în cazul donării de sânge sau în anumite afecțiuni sanguine.
Deși unii cercetători susțin că ”spălarea sângelui”, adică eliminarea microcheagurilor care ar putea bloca vasele mici de sânge, a capilarelor, ar putea fi de ajutor în cazul pacienților cu long-COVID, nu există date și documente ale testelor clinice care să ateste eficiența acestei proceduri costisitoare, mai arată sursa menționată.
Un alt tratament care oferă speranță pacienților cu long-COVID este cel al terapiei cu celule stem.
”Celulele stem, în general, au fost văzute ca un leac și o speranță pentru toate aceste tipuri diferite de diagnostice - de la leziuni ale măduvei spinării, accidente vasculare cerebrale, leziuni ale creierului, până acum, long-COVID”, afirmă Monica Verduzco-Gutierrez, medic specializat în afecțiunile creierului și care conduce o clinică post-COVID, adăugând că ”nu dispunem încă de studii care să ne permită să spunem Da, celulele stem ne vor ajuta cu siguranță”.
Mai mult decât, medicul afirmă că sunt clinici legitimate să ”vândă” astfel de promisiuni, dar care nu dovezi clinice sau sunt bazate pe studii prost concepute sau pe eșantioane extrem de mici, ori care cer pacienților să plătească pentru a participa la un studiu clinic.
Terapii mai ieftine, dar periculoase
Pe de altă parte există și tratamente non-invazive, mai puțin costisitoare, dar riscante, atât financiar, cât și în privința sănătății.
Astfel, au apărut precum ”ciupercile după ploaie” tot felul de suplimente, dar care nu sunt acreditate de către FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente) din SUA și a căror eficiență este greu de măsurat.
De altfel este recomandat ca orice supliment alimentar, chiar și banalele suplimente de vitamine, să fie indicat de către medicul curant, chiar dacă respectivele produse se pot cumpăra fără prescripție medicală.
Iar una dintre explicații este dată de faptul că suplimentele pot interacționa cu medicamentele pe care unii pacienți le au și pot face mai mult rău decât bine.
Prea bun să fie adevărat
Cum nevoia pacienților de a găsi soluțiile miraculoase pentru sechelele cu care au rămas în urma infectării cu COVID-19 este una de înțeles, aceștia se simt frustrați pentru modul în care evoluează lucrurile.
”Există foarte puține studii terapetice pentru long-COVID, iar oamenii au nevoie de ele. Este foarte frustrant și de asta se si ajunge în astfel de situații”, afirmă dr. Michael Peluso, medic infecționist și profesor asistent la Universitatea din California.
Deși INS a primit peste 1,15 miliarde de dolari pentru tot ce înseamnă long-COVID, sunt mulți cei care critică modul în cate evoluează lucrurile în privința studiilor triale, dar și a lipsei de transparență a acestora.
”Când vorbim despre concentrarea asupra acestor escrocherii, cred că este o diversiune. Îndepărtează atenția de la adevărata problemă”, a declarat Diana Guthe de la Survivor Corps, una dintre persoanele care a criticat INS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.