Terapiile infuzionale în Boala Parkinson

Vlad Manolache |
Data actualizării: | Data publicării:

Terapiile infuzionale ajută pacienții care suferă de Boala Parkinson. Sunt recomandate pentru un efect continuu al medicamentelor. 

Pentru a elimina problemele cauzate de scurtarea efectului medicamentelor pentru Boala Parkinson, fază ce poate apărea între administrarea dozelor, se recomandă terapiile infuzionale care se fac fie printr-un ac mic introdus sub piele, fie printr-un tub (cateter) inserat în intestinul subțire. 

Levodopa și Apomorfina

 Levodopa și apomorfina sunt două medicamente folosite frecvent pentru tratamentul infuzional care vizează lipsa de dopamină din creier. În cazul primului medicament, acesta poate fi infuzată în intestin sub forma unui gel numit gel intestinal levodopa /carbidopa (GILC) pentru a reduce perioadele OFF.

 Apomorfina are același efect ca și dopamina și acționează asupra celulelor creierului. Medicamentul se administrează sub piele, fie ca o singură injecție, fie sub forma unei perfuzii continue. Atât GILC, cât și apomorfina sunt stocate într-o pompă externă portabilă conectată la un tub. Tubul pompei GILC este conectat la un alt tub care eliberează levodopa în intestin. Tubul pompei de apomorfină este atașat la un ac subțire introdus sub piele, fixat cu un adeziv care să-l mențină în această poziție.

Odată utilizate aceste tipuri de terapii în mod continuu reduce perioadele de OFF provocate de lipsa de putere a creierului de a absorbi levodopa și de a stoca adecvat dopamina. Acțiunea prelunigită a efectului face ca terapiile infuzionale să fie mai eficiente decât pastilele. Terapiile infuzionale nu sunt recomandate persoanelor la care medicamentele administrate pe cale orală nu schimbă simptomele.

Cum se procedează

În privința GILC, medicul începe administrarea medicamentului după introducerea cateterului în intestin. Înprivința apomorfinei, există posibilitatea ca bolnavul să fie internat în spital pentru câteva ore sau să ambulator. 

Tratamentele infuzionale sunt disponibile doar în anumite țări, iar costul este mai mare decât cel al pastilelor și plasturilor. La GLIC este posibil să existe probleme cu privire la inserarea cateterului și să creeze reacții precum greață, somnolență, tensiune arterială scăzută, confuzie și halucinații. Aceleași efecte secundare ar putea apărea și în cazul tratamentului cu apomorfină.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel