Terapiile antireumatice în perioada pandemiei, când trebuie întrerupte: prof dr Cătălin Codreanu explică

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Cătălin Codreanu
Prof dr Cătălin Codreanu

Prof. Dr. Cătălin Codreanu a explicat la DC Medical care sunt condițiile în care trebuie continuate sau întrerupte terapiile antireumatice, în condițiile pandemiei de COVID-19.

Prof. dr. Cătălin Codreanu a arătat la DC Medical că soceitățile științifice, atât cea națională - Societata Română de Reumatologie - cât și societățile internaționale, atât cea europeană cât și cea nord-americană, sunt unanime în recomandările pe care le fac pentru medici și pentru pacienți în ce privește terapiile antireumatice pe timpul pandemiei.

În cazul în care pacientul nu prezintă semne de infecție cu SARS-Cov-2 și, de asemenea, nu este contact cu o persoană confirmată ca având această infecție, recomandarea fermă este să continue neschimbate terapiile destinate bolii reumatice de bază. Se includ în această categorie medicamentele care controlează boala pe temen lung, așa-zisele terapii remisive sau modificatoare de boală, de asemenea sunt incluse în această categorie terapiile biologice sau așa-zisele terapii sintetice țintite, adică medicamentele care modifică boala și care se administrează oral, sub formă de tablete”, a explicat el. 

Motivul pentru care a fost făcută această recomandare, mai spune medicul, este legat de faptul că „evoluția bolii trebuie să fie bine controlată, trebuie evitat cu orice preț apariția unui puseu evolutiv de boală, acest lucru se obține continuând schema de tratament și asta ajută organismul să lupte cu potențialele infecții la care ar putea să fie expus”.

De altfel, continuă medicul, „experiența care vine din țări cu un număr mare sau foarte mare de cazuri de pacienți cu COVID-19, de exemplu din Italia, dovedește faptul că bolnavii cu suferințe reumatice care erau tratați cu astfel de medicamente, inclusiv terapii biologice, nu  sunt mai expuși la forme severe sau la complicațiile date de COVID-19, comparativ cu persoanele care nu primesc astfel de terapii.”

Când se întrerupe tratamentul 

Aceste recomandări nu sunt, însă, valabile atunci când boala s-a instalat deja, mai arată medicul. „De obicei, în aceste situații, în marea majoritate a cazurilor, tratamentul cu medicamentele antireumatice de fond cu terapiile biologice sau sintetice țintite trebuie înterupt temporar, pe perioada infecției. El va putea fi reluat în momentul în care se obține dovada vindecării, respectiv a eliminării virusului din organism, ceea ce știți că se recomandă este negativarea testelor de PCR în tampoanele obținute din orofaringele pacienților care suferă de această infecție.

Implementarea acestor recomandări este extrem de importantă pentru a reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de favorizare al unor complicații legate de COVID-19”, a mai explicat medicul .

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel