Mai mult de jumătate dintre bolnavii de cancer sunt supuși radioterapiei, iar doza este importantă. Dacă etse prea mult, țesutul devine deteriorat, iar dacă este prea puțin, celulele canceroase supraviețuiesc. Subhadeep Dutta și Karthik Pușpavanam, studenți absolvenți care lucrează în laboratorul lui Kaushal Rege (profesor la Arizona State University din Tempe și colaboratori la Banner-M.D. Anderson din Gilbert, Arizona), a dezvoltat un nou mod de a monitoriza dozele de radiații care este rentabilă și ușor de citit. Dutta își va prezenta cercetările la cea de-a 64-a reuniune anuală a Societății Biofizice din San Diego, California.
Doza de radioterapie, măsurată cu precizie
Radioterapia direcționează fascicule cu energie mare pentru a distruge materialul genetic din interiorul celulelor canceroase și pentru a preveni creșterea acestora. De obicei, o echipă de radioterapie decide doza totală de radiație și apoi împarte acea doză totală în mai multe sesiuni. Mașinile și calculele implicate sunt de obicei exactte în ceea ce privește dozele, dar uneori variațiile, poate datorate mișcării pacientului, cum ar fi respirația, sau în cazuri rare din cauza problemelor cu mașina sau software-ul, pot fi cauzele unor erori. Monitorizarea dozei este esențială, deoarece supradozajul și subdosarea pot compromite siguranța pacientului - distrugând prea mult țesut sănătos sau prea puțin din tumoră.
Dutta, Pushpavanam, Rege și colegii au realizat un hidrogel care poate fi aplicat direct pe pielea pacientului pentru a măsura cu ușurință dozele de radiații. În hidrogel sunt amestecate săruri de aur și câțiva aminoacizi. Fără radiații, gelul este incolor, dar pe măsură ce este expus radiațiilor, acesta devine roz. Intensitatea culorii este direct corelată cu cantitatea de radiații. La sfârșitul unui tratament este înlăturat fără durere de pe piele și culoarea este măsurată cu un instrument de laborator comun și relativ ieftin, un spectrometru de absorbție.
Unele monitoare de doză sunt disponibile în prezent pentru pacienți. „Unul arata ca o foaie de hârtie (Radiochromic Films), dar este sensibil la lumină și căldură, așa că trebuie manipulat cu atenție și necesită timp lung de prelucrare. Un alt senzor (NanoDot), care este scump și necesită multiple matrițele pentru a acoperi o zonă a pielii. A noastră poate fi folosită direct pe piele și este relativ ieftină", spune Dutta.
Gelul s-a comportat bine în testare și a fost utilizat recent la pacienții cu cancer canin care urmează radioterapie.
Sursa, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.