Confruntarea cu durerea de gât poate fi o experiență dificilă, dar faptul de a ști când să aplici terapia prin cald sau rece poate face o diferență semnificativă în gestionarea disconfortului și în promovarea vindecării.
Aplicarea unei comprese calde sau reci pentru ameliorarea disconfortului de la nivelul gâtului este o formă populară de tratament. În prezent, nu există nicio dovadă că o temperatură - rece sau caldă - este mai bună decât cealaltă pentru ameliorarea durerii sau a tensiunii.
Cu toate acestea, experții sfătuiesc, de obicei, să se folosească gheața la rănile recent suferite sau inflamate. Se recomandă utilizarea căldurii pentru a reduce orice rigiditate sau tensiune reziduală, odată ce edemul a scăzut.
Ce ameliorează mai bine durerea de gât
Cercetările indică faptul că atât gheața, cât și căldura sunt eficiente pentru tratarea durerilor de gât. Gheața este recomandată în cazul leziunilor acute ale gâtului, al durerii apărute brusc, al umflăturilor și al calmării mușchilor după exerciții fizice, în timp ce căldura este recomandată pentru rigiditate și tensiune cronică. Ambele metode ar trebui utilizate timp de aproximativ 20 de minute de mai multe ori pe zi pentru leziuni sau ori de câte ori este nevoie pentru ameliorare.
Gheața este recomandată pentru amorțirea spasmelor musculare sau a durerii extreme, în special atunci când ești la pat din cauza durerii sau a tensiunii cervicale. Căldura ajută la calmarea rigidității cronice și a mușchilor încordați prin îmbunătățirea circulației, permițând ca mai multe substanțe nutritive și oxigen să ajungă în zona afectată, favorizând vindecarea. De asemenea, slăbește mușchii încordați și face țesuturile mai flexibile.
Un studiu mai vechi a constatat că cei care au vizitat camera de urgență pentru dureri acute de spate sau de gât au beneficiat în egală măsură de terapia prin căldură sau prin frig, combinată cu medicamente.
Prin urmare, s-ar putea să nu conteze ce metodă este aleasă, ci mai degrabă ceea ce se simte cel mai bine pentru situația ta unică. Pentru rezultate optime, ar putea fi cel mai bine să alternezi între terapia la cald și cea la rece, potrivit Healthline.
Foto: Freepik
Când să consulți un medic
Durerea de gât este a patra cauză principală de invaliditate și, dacă îți afectează viața de zi cu zi, este esențial să soliciți asistență medicală. Se recomandă îngrijiri medicale de urgență dacă simți furnicături, amorțeală sau slăbiciune la un braț sau la o mână, dacă durerea este cauzată de o leziune bruscă, dacă simptomele persistă după ce te îngrijești singur, dacă durerea se agravează atunci când stai întins, dacă te ține treaz noaptea sau dacă ai dificultăți de mers sau de echilibru.
Pentru a atenua durerea de gât, încearcă întinderi ușoare, exerciții, yoga, fizioterapie, terapie prin masaj, ajustări chiropractice, acupunctură, limitarea activităților care sporesc tensiunea gâtului,menținerea unei poziții adecvate, purtarea de încălțăminte confortabilă, reducerea la minimum a stresului, practicarea tehnicilor de relaxare și utilizarea unei saltele ferme și a unei perne de susținere.
Tratamentul durerii de gât depinde de situația individuală. Gheața este recomandată în cazul rănilor noi sau al durerii apărute brusc, în timp ce căldura este ideală pentru încordarea sau rigiditatea musculară cronică.
Dacă durerea persistă după o săptămână de autoîngrijire, consultă un medic. Solicită asistență medicală de urgență dacă apare amorțeală la un braț sau la o mână, dificultăți de mers sau de echilibru sau pierderea controlului asupra mișcărilor intestinale sau a urinării.
În concluzie, fie că optezi pentru senzația liniștitoare a căldurii sau pentru senzația răcoritoare a gheții, ambele terapii oferă mijloace valoroase pentru a atenua durerile de gât și a favoriza recuperarea. Nu uita, ascultarea semnalelor pe care corpul tău le transmite și solicitarea de îndrumare profesională atunci când este necesar sunt pași cheie pentru a găsi ușurare și a restabili confortul în viața de zi cu zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.