Dr. Radu Zubaci, medic specialist Ortopedie și Traumatologie, specialist în tratamente regenerative din zona ortopedică, spune că înaintarea în vârsta sau suprasolicitarea sistemului musculo-scheletal poate duce la degenerarea articulațiilor, tendoanelor și a ligamentelor. Acest proces degenerativ merge din păcate într-o singură direcție – debilitarea întregului aparat locomotor și astfel, scăderea mobilității și calității vieții pacienților.
Sportivii de performanță sunt candidații cel mai des atinși de efectele unui astfel de proces de eroziune, în special la nivelul articulațiilor, din cauza suprasolicitării din timpul antrenamentelor. Mai mult, din cauza suprasolicitării, sportivii ajung să dezvolte mult mai de vreme astfel de afecțiuni.
În cazurile avansate, intervenția chirurgicală reprezintă, fără doar și poate, soluția. Însă, este de preferat să nu se ajungă acolo, întrucât recuperarea post-operator poate fi de lungă durată, atrăgând cu sine o pauză lungă de pe terenul de joc, arată ortopedul.
Terapia PRP - Platelet-Rich Plasma
PRP-ul nu este altceva decât un produs sanguin obținut din propriul sânge, recoltat din sistemul vascular periferic, ce trece printr-un proces de centrifugare specific, cu scopul de a-și îmbogăți componența factorilor de creștere, a trombocitelor, citokinelor și proteinelor de adeziune. Practic, noul produs sanguin va fi mai bogat în nutrienți și în factori de creștere, pentru ca atunci când este injectat la nivelul zonei cu probleme, să poată susține procesul de vindecare a articulației bolnave.
„Există un prognostic optimist în privința tratamentelor PRP (Infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite, n.r.) în afecțiunile specifice medicinei sportive, precum: condropatii, leziuni spinale, traume acute și cronice ale țesuturilor moi, afectare ligamentară, rupturi musculare, refacerea post fracturi, artroze, tendinite cronice, managementul durerii. De asemenea, sportivii se bucură de un tratament fără spitalizare și fără recuperare de lungă durată”, a explicat Dr. Radu Zubaci, medic specialist Ortopedie și Traumatologie, EXLUSIV la DC Medical.
Afecțiunile care pot fi tratate prin terapia PRP sunt: Afecțiunile articulare – artroza genunchiului sau a șoldului, condromalacia genunchiului, afecțiunile degenerative ale tendoanelor – tendinite sau tendinoze ale umărului, ahileană, epicondilite sau tendinitele genunchiului. Procesul de regenerare este obținut în urma efectuării mai multor ședințe, în funcție de planul de tratament prescris de medicul curant. În general, acesta poate dura între 2-3 săptămâni și 6-9 luni. Evoluția este urmărită prin investigații imagistice și prin examenul clinic efectuat de medicul ortoped.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.