Terapia prin hipnoză, posibilă alterantivă la pastilele pentru dureri

Angela Sabău |
Data publicării:
Hipnoterapia va fi predată la facultate
Hipnoterapia va fi predată la facultate

Terapia prin hipnoză ar putea fi o soluție în cazul durerilor. Chiar dacă pare un truc magic, studiile arată că poate reduce substanțial durerile acute.

Terapia prin hipnoză ar putea fi un remediu eficient împotriva durerii. Asta au arătat cercetătorii după ce au revizuit 85 de studii care au testat hipnoza pentru relaxare în "modele experimentale" de durere - adică studii de laborator în care voluntari curajoși au convenit să fie supuși unui stimul dureros, potrivit medicalxpress.com.

În ansamblu, cercetătorii au descoperit că hipnoza a ușurat durerea pe care o simțeau persoanele cu 29% până la 42%, în comparație cu situația în care nu au făcut nimic pentru a o reduce. Oamenii considerați a fi extrem de "sugestibili" în înregitrat cele mai mari valori ale reducerii durerii, în timp ce persoanele moderat sugestive au înregistrat scăderi mai mici ale intensității durerii.

Totuși, există limite, potrivit lui Trevor Thompson, autorul principal al revizuirii. Durerea temporară indusă în laborator este diferită de o stare medicală dureroasă.

"Este important, bineînțeles, să recunoaștem că durerea clinică nu este același lucru cu durerea indusă experimental", a spus Thompson, psiholog la Universitatea Greenwich din Anglia. „Afecțiunile dureroase sau leziunile implică mai multe stări emoționale negative, mai puțin control asupra durerii și efecte adverse asupra calității vieții", a mai spus el. Acestea fiind spuse, a adăugat Thompson, durerea indusă de laborator încă dăunează.

"Și dacă hipnoza este eficientă în reducerea durerii experimentale, există motive să fim optimiști că ar putea avea același efect asupra durerii clinice. Cu toate acestea, studiile de laborator pot fi mai relevante pentru durerea acuta - de la interventii chirurgicale, de exemplu – decât în cazul afecțiunilor dureroase cronice”, potrivit lui Thompson.

Dureri din cauze diferite, răspus diferit la hipnoză

Mark Jensen, profesor la Universitatea Washington din Seattle, spune că afimațiile acesta pot fi adevărate. El se concentrează asupra terapiilor psihologice pentru durere, inclusiv pentru hipnoză. „Dar, pentru a ști dacă hipnoza ajută la orice afecțiune în parte, trebuie să fie studiată la pacienții care au această afecțiune”, a spus Jensen, redactor-șef al revistei American Pain Society's Journal of Pain. „Astfel de studii au fost făcute, unele demonstrând un beneficiu, iar altele nu au niciun efect”, a spus el.

Durerea este complexă, a subliniat Jensen, și nu este doar o chestiune de "acută" sau "cronică". Există diferite cauze fundamentale, iar hipnoza poate fi mai eficientă pentru unele tipuri decât altele. Cercetările au descoperit "o sugestie", a spus el, că ar putea funcționa mai bine pentru durerea legată de nervi decât pentru durerea musculo-scheletică, de exemplu.

 

Jensen a sugerat că e nevoie de un diagnostic pentru cauza principală a durerii. Și atunci, cei interesați de hipnoză, ar trebui să vadă un profesionist din domeniul sănătății care o folosește ca "parte a arsenalului" lor pentru a gestiona durerea.

"Oricine poate să stea pe picioare și să se numească hipnotizator", a spus Jensen.

De obicei, a remarcat el, pacienții au nevoie de patru până la opt ședințe sau mai mult. Scopul este de a învăța pacienții să facă auto-hipnoză.

Cum ajută hipnoza

Revizuirea, publicată recent în revista Neuroscience și Biobehavioral Reviews, a analizat 85 de studii care au implicat mai mult de 3.600 de adulți sănătoși. Participanții au fost de acord să aibă stimuli dureroși - cum ar fi căldura, frigul sau presiunea aplicată pe mâini, cu sau fără hipnoză. Hipnoza implica de obicei relaxare progresiva și "sugestii analgezice" cum ar fi imaginarea brațului fiind "complet acoperit cu senzație de ușurare".

Participanții au răspuns, de asemenea, la întrebări destinate să evalueze sugestibilitatea lor hipnotică. Persoanele care au fost extrem de sugestive au raportat o mai mare ușurare a durerii.

Thompson a spus că cea mai mare parte a populației este cel puțin moderat sugestivă.

Thompson a spus că studiile imagistice arată că hipnoza schimbă activitatea în zonele de creier care modulează percepția durerii.

Jensen a spus că cercetătorii cred că hipnoza se bazează, practic, pe capacitatea înnăscută a organismului de a ușura durerea. Unii oameni văd un beneficiu substanțial. Alții nu.

"Nu este o magie care va elimina durerea", a subliniat Jensen. "Nu e hocus-pocus pe care îl vezi la televizor."

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel