Vezi și: Rolul untului în alimentația sănătoasă. Cum alegi cel mai sănătos unt
Un nou studiu a constatat că terapia hormonală în timpul perimenopauzei încetinește îmbătrânirea fără a crește riscul de mortalitate. Reducerea îmbătrânirii este cea mai spectaculoasă în cazul femeilor cu statut socioeconomic scăzut, echilibrând riscul lor de mortalitate cu cel al femeilor din categoriile demografice cu venituri mai mari.
Cu toate acestea, terapia de substituție hormonală primită până la menopauză poate implica un risc crescut de accident vascular cerebral, cancer și demență. Studiul a analizat datele provenite de la 117.763 de femei aflate la postmenopauză înregistrate în UK Biobank, dintre care 47 461 (40,3%) au utilizat terapia hormonală la un moment dat în viața lor.
Cel mai puternic efect „anti-îmbătrânire” a fost constatat la femeile care au utilizat terapia hormonală începând de la vârsta de 48,4 ani și timp de patru până la opt ani. Femeile care au beneficiat cel mai mult de pe urma terapiei hormonale au fost cele cu un statut socioeconomic mai scăzut, în timp ce efectul a fost mai puțin dramatic în cazul femeilor cu venituri mai mari, care îmbătrânesc de obicei mai lent, indiferent dacă au utilizat sau nu terapia hormonală.
Îmbătrânirea fenotipică
Beijing Key Laboratory of Environmental Toxicology din cadrul Capital Medical University a efectuat un studiu privind îmbătrânirea folosind îmbătrânirea fenotipică, care măsoară markerii biologici din organism.
Studiul a urmărit să evalueze rata de îmbătrânire a participanților prin compararea vârstei lor fenotipice cu cea cronologică, indicând astfel că aceștia sunt biologic mai în vârstă.
Foto: Pexels @cottonbro studio
Terapia hormonală și perimenopauza
Un studiu sugerează că terapia hormonală (HT) este cea mai benefică în timpul perimenopauzei, anii care preced absența ovulelor și încetarea menstruației. O femeie cu vârsta cuprinsă între 48 și 51 de ani se află de obicei în starea de perimenopauză, ceea ce înseamnă că este posibil să nu aibă menstruație în fiecare lună și să se confrunte cu uscăciune vaginală și simptome vasomotorii precum bufeurile.
Este posibil ca ovarele să nu funcționeze corespunzător, ceea ce duce la o perioadă haotică, cu sângerări care durează două până la trei săptămâni atunci când apare un ciclu menstrual.
Femeile în vârstă de 40 de ani sau mai tinere pot primi terapie hormonală dacă suferă de menopauză prematură, prezintă simptome de menopauză prematură sau sunt supuse unei ooforectomii bilaterale. Valoarea terapiei hormonale pentru femeile aflate în perimenopauză este de a le ajuta să treacă mai ușor la menopauză.
Studiul a constatat că femeile cu un statut socioeconomic dezavantajat au fost mai susceptibile de a utiliza terapia hormonală istorică și de a experimenta o discrepanță de îmbătrânire redusă, sugerând că terapia hormonală ar putea ajuta la compensarea mortalității din toate cauzele și a mortalității din cauze specifice asociate cu îmbătrânirea fenotipică.
Cu toate acestea, constatările ar trebui interpretate cu prudență, deoarece persoanele cu statut socioeconomic dezavantajat ridicat ar putea să nu beneficieze de utilizarea terapiei hormonale.
Încetinirea îmbătrânirii la menopauză, dar cu risc
Menopauza poate încetini îmbătrânirea, dar prezintă și riscuri pentru sănătatea oaselor. Femeile pierd calciu din oase într-un ritm mai rapid decât intră, ceea ce duce la osteopenie și osteoporoză. În anii șaptezeci și optzeci, pot apărea fracturi de șold și coloană vertebrală, iar terapia de substituție hormonală, cunoscută și sub numele de terapie de substituție hormonală, ar trebui să fie însoțită de teste lipidice pentru probleme cardiace și mamografii pentru riscul de cancer de sân. De asemenea, sunt recomandate doze mai mici de hormoni.
Estrogenul oferă beneficii sistemului multi-organ pentru femei, dar experții sunt de acord că activitatea fizică este o modalitate mai puțin potențial periculoasă de a promova sănătatea oaselor, inimii și cognitivă decât medicamentele.
Terapia de substituție hormonală poate susține sănătatea oaselor la femeile aflate la menopauză, asigurând intrarea calciului în oase la o rată suficientă pentru a preveni subțierea oaselor. Pielea, plină de receptori de estrogen, își menține aspectul normal cu țesut gros, iar mucoasa vaginală tinde să își mențină aspectul normal.
Siguranța și valoarea terapiei de substituție hormonală la femeile aflate la postmenopauză au fost un subiect de dezbatere. Studiul Women's Health Initiative de la începutul anilor 1990 a sugerat că terapia hormonală a crescut riscul de demență și accident vascular cerebral, dar nu a redus riscul cardiovascular.
Cu toate acestea, cercetările recente au arătat că momentul este un factor cheie în separarea beneficiilor terapiei hormonale de efectele sale adverse.
Majoritatea participantelor la studiul Women's Health Initiative aveau peste 62 de ani, timp în care au dezvoltat ateroscleroză. Noul studiu este de acord că terapia hormonală este utilă în timpul perimenopauzei și poate fi utilă mai târziu, dar cu riscuri specifice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.