Terapia hormonală, eficientă în depresia femeilor la menopauză

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:

Terapia hormonală s-a dovedit eficientă în tratarea depresiei asociată cu simptomele menopauzei. Totuși, riscurile tratamentului împiedică medicii să prescrie tratamentul preventiv.

Terapia hormonală a fost de mult timp un subiect controversat, iar un nou studiu despre rolul hormonilor în depresie adaugă unele subiecte de dezbatere.

Un studiu publicat în JAMA Psychiatry a stabilit că terapia hormonală poate ajuta la îndepărtarea simptomelor de depresie la femei. Cercetătorii au descoperit că femeile la perimenopauză și postmenopauză timpurie care au fost tratate cu hormoni au fost mai puțin predispuse să aibă simptome de depresie, decât femeile din studiu, care au primit un tratament placebo, potrivit health.harvard.edu.

Dar, deși rezultatele studiului sunt importante - în special, având în vedere că riscul unei femei să facă depresie se dublează, sau chiar este cvadruplu în timpul tranziției menopauzei - aceasta nu înseamnă că terapia hormonală ar trebui utilizată pe scară largă, pentru a preveni depresia la femei în acest stadiu al vieții, spune Dr. Hadine Joffe, Paula A. Johnson, profesor asociat de psihiatrie în domeniul sănătății femeii la Harvard Medical School. "Nu trebuie exclus din discuție, dar nu ar trebui să fie o abordare standard; în general, toate tratamentele s-au îndepărtat de utilizarea hormonilor, ca tratament preventiv", spune ea.

Tratamentul cu hormoni, benefic

Studiul a avut loc în perioada octombrie 2010 - februarie 2016 și a inclus 172 de femei în perioada perimenopauzei și postmenopauză timpurie, care aveau vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani și care se confruntau cu simptome de depresie la nivel scăzut.

Aproximativ jumătate au folosit un plasture pentru piele care conține hormonul estradiol timp de 12 luni, precum și pilule intermitente pentru progesteron pe cale orală. Restul a primit un plasture de piele fals și pastile cu placebo.

Femeile au fost evaluate la început și apoi pe tot parcursul procesului, fiind urmărite simptomele depresiei, folosind Scala de depresie a Centrului de Studii Epidemiologice. Cercetătorii au descoperit că doar 17% din femeile din grupul care au luat hormoni au făcut depresie semnificativă clinic, comparativ cu 32% din din grupul placebo.

Tratamentul cu hormoni nu e face preventiv

Depresia netratată poate provoca simptome fizice, cum ar fi dureri de cap și oboseală, pe lângă simptomele emoționale, inclusiv tristețea persistentă și chiar gândurile suicidare. Poate interfera cu activitățile zilnică și poate reduce calitatea vieții.

Cu toate acestea, administrarea de hormoni aduce propriile riscuri pentru sănătate, cum ar fi o posibilitate mai mare de formare a cheagurilor de sânge și accident vascular cerebral. "Ar fi iresponsabil să recomandăm acest lucru ca un tratament de prevenire pentru femei", spune Dr. Joffe, care este, de asemenea, director executiv al Connors Center for Women's Health and Gender Biology at Brigham and Women's Hospital.

„Dar asta nu înseamnă că descoperirile ar trebui ignorate. Mai degraba, mesajul cheie pentru femei este ca depresia în timpul perimenopauzei și postmenopauzei timpurie ar trebui luată în serios, iar femeile aflate în acest stadiu al vieții ar trebui să fie mai atent monitorizate pentru simptome de depresie”, spune ea.

În plus, autorii studiului au identificat cel puțin un factor de risc pentru depresie, care s-a remarcat în rândul femeilor din acest grup – „recent life stres”. "O mulțime de oameni au stres, așa că cred că este un mesaj important că stresul contribuie la depresie", spune dr. Joffe.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel