Studiul a inclus 101 studii clinice randomizate unice, însemnând aproximativ 7000 de participanți, care au comparat orice psihoterapie structurată cu o altă psihoterapie sau o condiție de control pentru tulburările de anxietate la copii și adolescenți. S-a constatat, de asemenea, că CBT, furnizat în moduri diferite, a avut efecte benefice în comparație cu placebo.
"Acest studiu este încurajator, deoarece arată că există un beneficiu real în tratamentele psihologice stabilite de lungă durată pentru tulburările de anxietate la adolescenți. Dezbaterea continuă cu privire la diferitele componente și formate ale psihoterapiei. Trebuie să evaluăm efectul pe termen lung al psihoterapiei și rezultatele pentru diferitele categorii de pacienți", a declarat autorul studiului, profesorul Andrea Cipriani de la Departamentul de Psihiatrie al Universității Oxford.
CBT este o terapie menită să ajute oamenii să gestioneze problemele prin încurajarea schimbărilor pozitive în modul în care gândesc și se comportă. Este utilizată pe scară largă pentru a trata anxietatea și depresia, precum și alte probleme de sănătate mentale și fizice, în special la adulți.
Potrivit Medicalxpress.com, psihoterapia livrată într-un format de grup poate, în general, să aibă rezultate mai bune pentru pacienți datorită expunerii suplimentare a stimulilor sociali și interacțiunii în formatul grupului. Psihoterapia de grup este utilizată adesea ca alternativă la psihoterapia individuală. Nu doar cercetătorii susțin că este efcientă, și pacienții apreciază terapie, deoarece le oferă posibilitatea de-a interacționa cu alți pacienți, de-a schimba informații, de-a primi suport psihologic, de-a trage mai ușor concluzii și de-a face corecții mai precise și mai rapide decât în terapia individuală. Mulți oameni se confruntă cu dificultăți de sănătate mintală, dar foarte puțini vorbesc în mod deschis despre problemele lor. Participarea într-un grup de pacienți cu probleme similare îi determină să realizeze că și alții se confruntă cu situații asemănătoare și îi face să devină mai deschiși.
Studiul integral a fost publicat în JAMA Psychiatry, îl puteți citi aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.