După un atac de cord, țesutul cicatricial se formează și acest lucru afectează negativ funcția inimii. Acum, cercetătorii de la The Westmead Institute for Medical Research (WIMR) și Universitatea din Sydney au descoperit că, infuzând rhPDGF în subiecți care au avut atacuri de cord îmbunătățește calitatea cicatricii, duce la formarea de noi vase de sânge în inimă și rate reduse de aritmie cardiacă periculoasă (neregularități ale ritmului cardiac care pot provoca moarte subită), notează Eurekalert.
Acest studiu a fost într-un model pre-clinic de animale mari.
Descoperirea a apărut astăzi în revista de specialitate Science Translational Medicine.
Autorul corespondent care a condus echipa de cercetare, profesorul asociat James Chong, a declarat: „Aceasta este o abordare cu totul nouă, fără tratamente actuale capabile să schimbe cicatricea în acest fel.
„Prin îmbunătățirea funcției cardiace și a formării cicatricilor în urma unui atac de cord, tratamentul cu rhPDGF-AB a dus la o creștere generală a ratei de supraviețuire în studiul nostru.
"Deși tratamentul nu a afectat dimensiunea generală a cicatricii, am constatat că rhPDGF-AB a dus la creșterea alinierii și rezistenței fibrelor de colagen cicatrice. Această funcție a inimii a fost îmbunătățită după atacul de cord.
„Profesorul nostru colaborator Richard Harvey, de la Institutul de Cercetări Cardiac Victor Chang, a arătat anterior că proteina poate îmbunătăți funcția inimii la modelele de șoarece după un atac de cord.
„Acest proiect a fost dezvoltat de peste 10 ani și acum avem date convingătoare la două specii pentru eficacitatea acestui tratament.
În urma atacului cardiac, mușchiul cardiac este deteriorat, provocând formarea de țesuturi groase de cicatrice. Aceasta poate limita capacitatea inimii de a funcționa eficient și poate crește riscul de insuficiență cardiacă și moarte bruscă cardiacă.
Tratamentele curente vizează refacerea sângelui și a aportului de oxigen la inimă cât mai repede posibil pentru a reduce cicatricea. În timp ce acest lucru îmbunătățește rezultatele clinice, până la un sfert din pacienții care se confruntă cu primul atac de cord vor dezvolta insuficiență cardiacă în decurs de un an.
Profesorul asociat Chong a spus: „Deși avem protocoale de tratament în vigoare, este clar că este nevoie urgentă și nesatisfăcută de tratamente suplimentare pentru a îmbunătăți rezultatele pacientului, în special după atacuri de cord mari.
"Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în Australia. Se crede că peste 400.000 de australieni au suferit un atac de cord la un moment dat în viața lor și că există aproximativ un atac de cord la fiecare 10 minute. Prin cercetările noastre, avem ocazia de a schimba impactul negativ al acestor statistici.
"Unele studii ulterioare pe animale sunt necesare pentru a clarifica siguranța și dozarea. Atunci putem începe să analizăm studiile clinice la oameni foarte curând. RhPDGF-AB este în mod clar o opțiune terapeutică promițătoare și ar putea fi utilizat alături de tratamente existente pentru a îmbunătăți rezultatele pacientului cu atac de cord și ratele de supraviețuire.
"Sperăm acum să investigăm în continuare tratamentul, inclusiv dacă acesta ar putea fi utilizat în alte sisteme de organe afectate de țesutul cicatricial, cum ar fi rinichii."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.