Terapia cu apă rece și conexiunea sa cu îmbunătățirea sensibilității la insulină. De ce 30 de secunde pot face diferența pentru sănătatea ta

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Terapia cu apa rece Foto: Freepik @inkdrop
Terapia cu apa rece Foto: Freepik @inkdrop

Scufundarea în apă rece, o practică veche cu multiple beneficii pentru sănătate, reprezintă subiectul unor cercetări ample, dar ridică și anumite riscuri de luat în considerare.

Scufundarea în apă rece, sau imersiunea în apă rece, presupune scufundarea în apă rece la 10°C sau mai puțin timp de 30 de secunde până la câteva minute. Acest lucru poate implica scufundarea într-un lac înghețat, săritul într-o cadă sau pur si simplu statul sub dușul rece. Cercetările sugerează că terapia prin frig are numeroase beneficii, dar există și riscuri potențiale. Înainte de a face pasul cel mare, este important să cunoașteți riscurile potențiale.

Beneficii

Terapia cu apă rece, inclusiv băile cu gheață, dușurile reci și scufundările cu apă rece, a fost o practică populară încă din Grecia antică. Cercetările privind beneficiile scufundărilor la rece sunt promițătoare, dar sunt necesare mai multe cercetări înainte de a trage vreo concluzie. Printre beneficiile potențiale se numără îmbunătățirea sănătății inimii, îmbunătățirea metabolismului, reducerea durerii, îmbunătățirea stării de spirit, îmbunătățirea sensibilității la insulină, un sistem imunitar mai puternic și reducerea inflamației.

Într-un studiu din 2016, cercetătorii au descoperit că scufundările la rece sau terapia cu apă rece pot stimula fluxul sanguin, reduce ritmul cardiac și îmbunătățește sănătatea cardiovasculară generală. În plus, scufundările la rece pot avea efecte benefice asupra metabolismului și a grăsimii corporale, reducând riscul de boli metabolice și de grăsime corporală. Terapia cu apă rece poate reduce, de asemenea, umflarea, diminuează percepția durerii și accelerează recuperarea musculară.

Îmbunătățirea temporară a stării de spirit se poate extinde la beneficii pe termen lung pentru sănătatea mentală, inclusiv reducerea anxietății și a depresiei. Sensibilitatea la insulină poate fi îmbunătățită prin expunerea voluntară la apă rece, conform Healthline. Un studiu din 2016 privind dușul rece a constatat că dușul în apă rece sau timp de cel puțin 30 de secunde a dus la o reducere de 29% a zilelor de boală la participanți, comparativ cu o reducere de 35% a concediilor medicale.

Reducerea inflamației este, de asemenea, asociată cu scufundările la rece, ceea ce ar putea ajuta potențial la evitarea bolilor. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor prezintă un risc ridicat de părtinire din cauza dimensiunilor mici ale eșantioanelor și a efectului placebo. În plus, multe persoane care optează pentru scufundări la rece sunt, de asemenea, mai predispuse să facă alte alegeri sănătoase în ceea ce privește stilul de viață, cum ar fi exercițiile fizice regulate și o alimentație bună.

Citește și: Impactul dietei bogate în grăsimi asupra riscului de Alzheimer. Efectele nutriției pentru sănătatea creierului

Foto: Freepik

Riscuri

Scufundările în apă rece pot prezenta mai multe riscuri, inclusiv stresul cardiovascular, hipotermia, hiperventilația, crampele musculare sau șocul și înecul. Expunerea bruscă la apă rece poate provoca creșterea bruscă a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, ceea ce poate fi problematic pentru cei cu afecțiuni cardiace.

Hipotermia poate pune viața în pericol în cazuri grave, așa că este mai bine să practici scufundările scurte. Hiperventilația poate provoca contracția căilor respiratorii, îngreunând respirația. Pot apărea crampe musculare sau șocuri, așa că cel mai bine este să începi cu temperaturi mai calde înainte de a trece la cele foarte reci. Înecul este, de asemenea, o posibilitate când vine vorba de lacuri.

Dacă ai afecțiuni preexistente, consultă-ți medicul înainte de a încerca o scufundare la rece. Ascultă-ți corpul și nu îndura mai mult decât poți suporta fizic pentru potențialele beneficii pentru sănătate.

Vezi și: Afecțiunea complexă a urechii interne. Poate provoca pierderea permanentă a auzului și probleme de echilibru dacă nu este tratată

Timpul recomandat pentru expunerea la apă rece

Dușul rece poate fi benefic din diverse motive, inclusiv pentru îmbunătățirea sănătății inimii, reducerea inflamației și îmbunătățirea stării de spirit. Cu toate acestea, este important să începi cu 30 de secunde de apă rece și să crești treptat durata. Cercetările arată că beneficiile se stabilizează după aproximativ 30 de secunde, iar dacă ai o afecțiune cardiacă sau te afli în apă foarte rece, limitează timpul la mai puțin de 2 minute.

Scufundarea capului într-o scufundare rece poate extinde beneficiile din cap până în picioare, dar nu există cercetări care să sugereze că este benefică. Dacă ești predispus la infecții ale urechii, evită să te scufunzi complet.

Nu există nicio dovadă că scufundarea la rece zilnic este dăunătoare, cu excepția cazului în care nu îți este deja nerecomandată. Dacă ți se pare o modalitate rapidă și lipsită de cofeină de a te trezi dimineața, ar putea chiar să îți aducă beneficii. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina riscurile de siguranță, inclusiv stresul cardiovascular sau înecul, în special pentru cei cu afecțiuni cardiace sau respiratorii.

Pentru cei care au condiții de sănătate preexistente, este esențial să se consulte cu un medic înainte de a face pasul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel