Terapia care previne durerile de spate și reduce necesitatea tratamentului medical. Reduce recurența durerilor lombare

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
dureri de spate Foto: Freepik @myoceanstudio
dureri de spate Foto: Freepik @myoceanstudio

Un nou studiu arată că o metodă simplă și accesibilă poate reduce frecvența durerilor de spate și necesitatea asistenței medicale, contribuind la o gestionare mai eficientă.

Un nou studiu publicat în The Lancet a constatat că persoanele care merg regulat pe jos au mai puține episoade de dureri de spate care limitează activitatea și trec mai mult timp între astfel de episoade. Participanții care au beneficiat de o combinație de consiliere și terapie prin mers pe jos și-au redus la jumătate nevoia de a solicita asistență medicală și perioada de absență de la serviciu din cauza durerii.

Experții au declarat că mersul pe jos poate fi o terapie rentabilă și ușor de accesat pentru durerile lombare. Studiul a constatat că adulții care aveau un istoric de dureri lombare și care mergeau pe jos în mod regulat treceau de două ori mai mult timp între recidivele durerii decât cei care nu făceau plimbări regulate.

Mersul pe jos este un exercițiu simplu, accesibil pe scară largă și cu costuri reduse, pe care aproape oricine îl poate face, indiferent de locația geografică, vârstă sau statut socio-economic. Este probabil să includă o combinație de mișcări oscilatorii ușoare, încărcarea și întărirea structurilor și mușchilor coloanei vertebrale, relaxarea și reducerea stresului, precum și eliberarea de endorfine "binefăcătoare".

În general, mersul pe jos este considerat una dintre cele mai importante mișcări fizice pe care le efectuăm într-un context biomecanic, poate la egalitate cu respirația. Cercetările recente au reflectat acest lucru, oamenii care merg mai mult pe jos având tendința de a trăi mai mult. Mersul permite corpului să activeze ușor nucleul și să distribuie presiunea în mod dinamic și uniform, ajutând la dezvoltarea mușchilor care susțin direct și indirect coloana vertebrală.

Mersul pe jos și durerile de spate

Mark Hancock, autor principal al studiului și profesor de fizioterapie la Universitatea Macquarie și colegii săi au constatat că un program de mers pe jos și sesiuni de educație ghidate de fizioterapeut au fost eficiente în reducerea durerii care limitează activitatea la 701 adulți care s-au recuperat recent de la dureri lombare.

Grupul de intervenție a avut mai puține apariții ale durerii și o perioadă medie mai lungă înainte de recurență, cu o mediană de 208 zile, comparativ cu 112 zile pentru grupul de control. Intervenția individualizată a fost, de asemenea, rentabilă, reducând la aproximativ jumătate nevoia pacienților de asistență medicală și timpul de absență de la locul de muncă.

Citește și: Factori neașteptați care pot contribui la cataractă. Vârsta la care crește riscul de cataractă

Foto: Freepik @The Yuri Arcurs Collection

Durea de spate are cauze multiple

Durerile lombare pot fi cauzate de diverse probleme de sănătate, inclusiv degenerarea discurilor intervertebrale, a articulațiilor care leagă vertebrele coloanei vertebrale, instabilitatea coloanei vertebrale, deformarea, compresia rădăcinilor nervoase și încordarea/scăderea musculară. Tratamentul nechirurgical al durerilor lombare recurente a arătat că exercițiile fizice, evitarea fumatului și menținerea unei greutăți corporale sănătoase pot reduce recidivele viitoare.

Cercetătorii planifică un studiu de monitorizare privind integrarea intervențiilor preventive în îngrijirea obișnuită a pacienților. Exercițiile fizice și educația sunt considerate cele mai bune practici pentru gestionarea durerii de spate, însă unele programe au obstacole semnificative în calea utilizării.

Intervențiile bazate pe exerciții fizice sunt de obicei de grup și necesită o supraveghere clinică atentă și echipamente costisitoare, ceea ce le face mai puțin accesibile pentru majoritatea pacienților. Studiul urmărește să demonstreze că această formă eficientă și accesibilă de exerciții poate fi implementată cu succes pe o scară mai largă decât alte forme de exerciții. Durerea lombară nespecifică este foarte răspândită și reprezintă o povară socioeconomică semnificativă.

Vezi și: Cauzele ascunse ale deficitului de fier. Importanța fierului pentru sănătate și cum să îți menții nivelurile optime prin alimentație

Nu ai nevoie de multe exerciții pentru a face diferența

Un studiu a constatat că exercițiile fizice regulate pot fi benefice pentru pacienții cu dureri lombare, chiar și fără a fi nevoie de un profesionist autorizat. Studiul a constatat că diferența reală în ceea ce privește volumul de mers pe jos la trei luni între grupul de intervenție și cel de control a fost de numai 600 de pași, sau aproximativ 1/4 de milă, pe zi.

Dr. Farhan Malik, medic de medicină de familie și medicină sportivă din Atlanta, recomandă să se înceapă cu plimbări scurte, de 10 până la 15 minute, și să se mărească treptat durata, în funcție de toleranță.

De asemenea, postura corectă de mers pe jos este esențială, în picioare, cu pelvisul neutru, umerii relaxați și privirea îndreptată înainte. Pentru gestionarea durerii de spate pe termen lung, o rutină regulată de mers pe jos de 30 până la 60 de minute în majoritatea zilelor săptămânii poate crește rezistența, îmbunătăți starea de spirit și oferi o ameliorare de durată.

Studiul evidențiază importanța unei posturi adecvate de mers și necesitatea ca fizioterapeuții să asiste pacienții în determinarea dozei inițiale adecvate și a progresiei programului lor de mers.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel