Nu doar tensiunea arterială ridicată este un indicator de risc major pentru atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, ci și variabilitatea acesteia. Astfel, pacienții cu tensiune arterială fluctuantă, chiar și în limitele sănătoase, prezintă un risc semnificativ mai mare pentru evenimente cardiovasculare decât cei cu tensiune arterială stabilizată.
Acest aspect devine crucial, deoarece aproximativ jumătate dintre participanți, cu o medie de vârstă de 64 de ani, prezentau o variabilitate semnificativă a tensiunii arteriale, chiar dacă majoritatea erau sub tratament cu amlodipină, un blocant de calciu. Rezultatele sugerează că variabilitatea tensiunii arteriale, măsurată pe o perioadă de cinci ani, poate fi asociată cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare.
Studiu întins pe 20 de ani
Cercetătorii din Londra au analizat date de la peste 8.000 de pacienți în decurs de 20 de ani. Medicii ar trebui să nu verifice doar tensiunea arterială crescută, ci să urmărească și schimbările la fiecare vizită, sugerează noile cercetări.
Un studiu din Marea Britanie, care a implicat mai mult de un milion de măsurători, a descoperit că variabilitatea tensiunii arteriale este un predictor major al riscului de atac de cord și accident vascular cerebral.
Pacienții cu măsurători fluctuante ar putea avea un risc mai mare de "eveniment cardiovascular" decât cei cu tensiune arterială ridicată, dar stabilizată cu medicamente. Experții au afirmat că descoperirile ar trebui adoptate de cadrele medicale pentru a identifica și trata pacienții aflați în cel mai mare pericol.
Cercetătorii de la Imperial College au urmărit mai mult de 8.000 de pacienți din Marea Britanie cu tensiune arterială ridicată timp de peste 20 de ani. Ei au descoperit că variabilitatea presiunii sistolice - numărul superior care reprezintă presiunea atunci când inima împinge sângele - în timp, a fost un indicator puternic al riscului de accident vascular cerebral, atac de cord și fibrilație atrială.
Acest lucru era valabil chiar și în cazul pacienților care aveau măsurători ale tensiunii arteriale într-un interval sănătos, dar care variau între vizite, conform rezultatelor publicate în Jurnalul European de Cardiologie, potrivit Daily Mail.
Vezi și: Shannen Doherty, dezvăluiri despre lupta împotriva cancerului: Căutăm miracole în locurile greșite
Cum poate varia tensiunea arterială
Tensiunea arterială poate varia pe parcursul zilei, dar impactul variabilității tensiunii arteriale pe termen lung a fost mai puțin clar. Jumătate dintre participanți, majoritatea bărbați cu o vârstă medie de 64 de ani, luau un blocant de calciu, amlodipină, pentru a-și gestiona hipertensiunea. Au fost apoi împărțiți în trei grupuri, pe baza presiunii arteriale sistolice medii și a variabilității tensiunii arteriale.
Printre pacienții cu o presiune arterială sistolică medie mai mică de 140 mmHg - o tensiune arterială marginal crescută - cei cu cea mai mare variabilitate erau cu 16% mai expuși riscului de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și alte evenimente cardiovasculare, în comparație cu grupul cu cea mai mică variabilitate.
Studiul a arătat, de asemenea, că peste jumătate (53%) dintre incidente au avut loc la pacienții ale căror tensiuni arteriale erau bine controlate cu medicamente - sub 140 mmHg - sugerând că pragul și tratamentul sunt insuficiente.
Care este tensiunea care poate duce la probleme grave
Tensiune arterială - FOTO: Freepik@syda_productions
Excesul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale au fost încă observate la cei cu măsurători de 130-135 mmHg.
Cercetătorii au declarat că descoperirile indică faptul că o variabilitate a presiunii arteriale sistolice de 13 mmHg sau mai mult în decurs de cinci ani poate fi asociată cu un risc semnificativ crescut de evenimente cardiovasculare. Ei au subliniat, de asemenea, că datele din studiu arată că un medicament pentru tensiune arterială, numit amlodipină, a fost eficient în reducerea variabilității tensiunii arteriale și ar putea contribui la reducerea riscului.
Aproape unul din trei adulți din Marea Britanie (30%) este considerat că are hipertensiune arterială, iar bolile cardiovasculare sunt responsabile de 170.000 de decese pe an, aproximativ unul la fiecare trei minute.
Profesorul Peter Sever, de la Institutul Național de Inimă și Plămâni de la Imperial College London, și autor principal al studiului, a declarat că noile rezultate au un impact major.
"Am știut de mult timp că hipertensiunea arterială crește riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral. Dar descoperirile noastre recente evidențiază importanța urmăririi variabilității tensiunii arteriale de-a lungul timpului.
În mod crucial, avem nevoie ca ghidurile internaționale pentru medici să fie actualizate pentru a reflecta aceste constatări recente și pentru a include variabilitatea tensiunii arteriale ca un factor major de risc pentru atac de cord și accident vascular cerebral", a explicat prof. Peter Sever.
Bryan Williams, director științific și medical la British Heart Foundation, a subliniat că niile descoperiri pot preveni anumite evenimente cardiace cu efecte majore.
"Aceste descoperiri aruncă din nou lumină asupra semnificației predictive a variabilității tensiunii arteriale pentru riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Studiul sugerează că monitorizarea variabilității tensiunii arteriale ar putea fi o adăugare vitală la verificările de rutină ale sănătății, ajutând la depistarea pacienților care rămân în pericol, chiar dacă par să aibă tensiune arterială bine controlată.
Provocarea identificată de acest studiu pentru viitor este cum să se reducă variabilitatea tensiunii arteriale și să se netezească profilul tensiunii arteriale, dincolo de reducerea în sine a tensiunii arteriale, pe care știm că o protejează împotriva atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale.
Verificarea tensiunii arteriale și tratamentul acesteia, dacă este crescută, sunt printre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a preveni atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale și pentru a salva vieți", a explicat dr. Bryan Williams.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.