Tensiunea arterială, de ce să o măsori la ambele brațe: elementul care îți poate salva viața

Angela Sabău |
Data publicării:
Hipertensiune Foto: Pixabay
Hipertensiune Foto: Pixabay

În mod normal, oricine își măsoară tensiunea arterială, indiferent că o fac acasă, cu un aparat propriu sau la medic, aceasta se face la un singur braț. Unii specialiști sunt de altă părere.

O nouă analiză argumentează verificarea ambelor brațe la măsurarea tensiunii arteriale, deoarece diferența dintre ele poate sugera un risc crescut de boli de inimă. Descoperirile au fost publicate în numărul din februarie 2021 al revistei Hypertension.

Cercetătorii au examinat 24 de studii care au măsurat tensiunea arterială în ambele brațe la 53.827 de adulți fără tensiune arterială crescută. Au descoperit că o diferență de peste cinci puncte între valorile sistolice ale brațului stâng și drept (numărul de sus) a fost asociată cu un risc cu 9% mai mare pentru un atac de cord sau accident vascular cerebral pentru prima dată și o creștere cu 6% a decesului cardiovascular în decurs de 10 ani. Cu cât este mai mare diferența dintre cele două citiri, cu atât este mai mare riscul.

La adulții în vârstă, tensiunea arterială mai mare într-un braț înseamnă, de obicei, o acumulare mai mare de plăci grase în artera care furnizează sânge brațului cu tensiunea arterială mai mică. Cercetătorii recomandă verificarea regulată a tensiunii arteriale în ambele brațe. O diferență de tensiune arterială sistolică între brațe de 10 puncte sau mai mult ar trebui considerată anormală. Dacă vă monitorizați tensiunea arterială acasă și găsiți în mod constant acest nivel de diferență, raportați-l medicului dumneavoastră, recomandă Harvard Medical School.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel