Tensiunea arterială în valori normale ste unul din indiciile principale ale stării de sănătate, în special la vârste mai înaintate. Oamenii, însă, tind să se concentreze mai mult pe prima cifră atunci când fac o citire a tensiunii arteriale. Totuși, a doua cifră este, de asemenea importantă pentru a prezice riscul de boală cardiacă, notază Harvard Medical School.
Această conclzie vine în urma unui studiu bazat pe 36 de milioane de citiri ale tensiunii arteriale de la peste 1,3 milioane de adulți, publicat în New England Journal of Medicine.
Ce semnifică cele două valori ale tensiunii
Atunci când citim o tensiune, avem două valori, două cifre. Prima dintre ele reprezintă tesiunea sistolică și măsoară forța cu care inima pompează sângele în artere.
A doua cifră, cea mai mică, reprezintă presiunea diastolică și reflectă presiunea din artere atunci când inima se oprește între bătăi.
În decurs de opt ani, peste 44.000 de persoane în studiu au avut un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Riscul acestor evenimente a crescut în rândul persoanelor cu valori sistolice de 130 sau mai mari, dar și la cele cu valori diastolice de 80 și mai mari.
Rezultatele sunt un memento pentru a acorda atenție ambelor numere din citirea tensiunii arteriale și că pentru majoritatea persoanelor sănătoase, tensiunea arterială mai mică este mai bună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.