Tensiune arterială: tratamentul intensiv previne declinul memoriei

Florina Pop |
Data publicării:
Tensiune arterială: vizită la medic FOTO: pexels.com
Tensiune arterială: vizită la medic FOTO: pexels.com

Tensiunea arterială supusă unui tratament intensiv poate preveni declinul cognitiv la vârstnici, susține un studiu.

Tensiunea arterială și legătura cu memoria și cogniția au fost subiectele de interes ale unui studiu numit SPRINT MIND. Rezultatele testelor au fost publicate, la începutul anului, în Journal of the American Medical Association, notează Harvard Medical School prin vocea contributorului Gad Marshall, medic.

Tratament standard versus tratament intensiv

Adulții mai în vârstă cu tensiune arterială ridicată au fost aleși, în cadrul cercetării, să primească fie tratament standard (reducerea tensiunii arteriale sistolice (SBP) sub 140 mm Hg), fie tratament intensiv (reducerea SBP sub 120 mm Hg).

Studiul SPRINT mai mare s-a axat pe rezultatele cardiovasculare și a fost oprit după circa 3 ani deoarece beneficiile cardiovasculare ale tratamentului intensiv au depășit riscurile. Iar asta a dus la nouă recomandare a Colegiului American de Cardiologie și a Asociației Americane de Inimă pentru o tensiune arterială sistolică de 120 mm Hg.

Un subgrup de participanți a fost monitorizat în anii următori prin evaluări ale memoriei și abilităților de gândire, iar apoi li s-a administrat tratament standard la 4.683 dintre ei, respectiv tratament intensiv la 4.678 dintre ei. Vârsta medie a celor circa 9.300 de subiecți a fost de 68. 64% erau bărbați, 58% erau albi și niciunul nu avea demență la începutul studiului.

Rezultatele cognitive ale studiului prelungit

Cercetătorii au observat, după o medie de 5 ani de monitorizare, că riscul de demență a fost cu 17% mai mic în grupul de tratament intensiv comparativ cu grupul standard de tratament. Potrivit sursei citate, 176 participanți din grupul de tratament standard au dezvoltat demență, respectiv 149 de participanți la grupul de tratament intensiv dezvoltat demenţă.

Deși – scrie Gad Marshall - acest rezultat a sugerat un beneficiu, nu îndeplinea criteriile statistice necesare pentru a fi considerate semnificative.

În schimb, riscul de insuficiență cognitivă ușoară a fost cu 19% mai mic în grupul de tratament intensiv (353 de participanți la grupul standard de tratament au dezvoltat această condiție, iar din celăllat grup - 287 participanți.

„Acest studiu, precum și studiul SPRINT mai mare, au demonstrat că tratamentul intensiv global al tensiunii arteriale la adulții în vârstă este sigur. Cu toate acestea, știm că anumite persoane pot dezvolta amețeli, dezechilibre și, în cazuri rare, accidente vasculare cerebrale cu scăderea tensiunii arteriale intensive. Din acest motiv, este important să discutați despre administrarea tensiunii arteriale cu medicul dumneavoastră principal și să urmați recomandările acestuia", recomandă medicul Gad Marshall pe health.harvard.edu.

Cum acționează factorii de risc cardiovascular asupra creierului

Acesta se întreba cum acționează factorii de risc cardiovascular asupra sănătății creierului. A notat câteva ipoteze. Prima venea cu argumente din studii ale populației, din studii de scanare a creierului uman și de scanare asupra animalelor și evidenția că „tratamentul factorilor de risc cardiovascular, inclusiv creșterea tensiunii arteriale, în viața mijlocie sau în viața târzie poate reduce riscul scăderii memoriei, al Alzheimer și al altor demențe".

„Unii cred că un astfel de tratament previne afectarea cronică a vaselor mici din creier care influențează legăturile din creier și prelucrarea informațiilor. Alții cred că are de a face cu prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Și mai e o categorie care susține că aceasta se datorează reducerii inflamației și a materialelor toxice din creier", încheie materialul medicul Marshall pe health.harvard.edu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel