Tensiune arterială ridicată, boli cardiace: ce alt efect are vaccinul antigripal

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Bronșiolita
Bronșiolita

Vaccinul antigripal ar salva viața oamenilor cu tensiune arterială ridicată, susține un studiu danez făcut pe mii de oameni.

Tensiune arterială ridicată, vaccin antigripal. Administrarea unui vaccin antigripal la oamenii cu tensiune arterială ridicată (hipertensiune) este asociată cu un risc redus de deces cu 18% în timpul sezonului gripal, susține un studiu prezentat duminică, 1 septembrie, la Congresul Mondial de Cardiologie de la Paris.

Daniel Modin, cercetător asociat la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, și primul autor al studiului - efectuat pe circa 608.000 de pacienți, de-a lungul a 9 sezoane gripale – afirma într-un comunicat al Societății Europene de Cardiologie:

"Având în vedere aceste rezultate, cred că toți pacienții cu hipertensiune arterială ar trebui să aibă o vaccinare antigripală anuală. (...) Vaccinarea este sigură, ieftină, disponibilă și scade infecția gripală. În plus, studiul nostru sugerează că ar putea proteja, de asemenea, împotriva atacurilor de cord fatale, AVC-urilor și a deceselor din alte cauze".

Tensiune arterială ridicată, vaccin antigripal: concluziile cercetării

Cercetarea daneză a analizat și un aspect nestudiat până acum: prin oprirea infecției gripale, vaccinarea ar putea proteja și împotriva bolilor cardiovasculare, mai arată sursa citată. E știut faptul că pacienții cu hipertensiune arterială rezintă un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

Autorii studiului au folosit registrele de asistență medicală daneză la nivel național. Au descoperit 608.452 de pacienți cu vârste cuprinse între 18 și 100 de ani care sufereau de hipertensiune arterială în nouă sezoane consecutive de gripă (2007-2016). Apoi, cercetătorii au stabilit câți pacienți au primit un vaccin antigripal înainte de fiecare sezon, dar și câți pacienți au fost de-a lungul fiecărui sezon și câți dintre aceștia au murit – decese din toate cauzele, respectiv decese din orice cauză cardiovasculară și moartea prin atac de cord sau accident vascular cerebral.

Abia apoi au avut în vedere legătura dintre primirea unui vaccin înainte de sezonul gripal și riscul de deces în timpul sezonului gripal.
Cercetătorii au ținut cont de caracteristicile pacientului: vârsta, comorbiditățile, medicamentele și starea socioeconomică. După ajustarea diferențelor pacientului, într-un sezon gripal dat, concluziile au fost următoarele: vaccinarea a fost asociată cu o reducere relativă de 18% a riscului de a muri din toate cauzele, cu o reducere relativă de 16% a riscului de a muri din orice cauză cardiovasculară și cu o scădere relativă de 10% a riscului de a muri de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Tensiune arterială ridicată, vaccin antigripal: aprecierile cercetătorilor

"Arătăm că vaccinarea împotriva gripei poate îmbunătăți rezultatele cardiovasculare la pacienții cu hipertensiune arterială. În timpul celor nouă sezoane de gripă studiate, acoperirea vaccinului a variat de la 26% la 36%, ceea ce înseamnă că mulți pacienți cu hipertensiune arterială nu au fost vaccinați. Dacă aveți hipertensiune arterială, ar merita să discutați despre vaccinare cu medicul dumneavoastră", a declarat primul autor al studiului, citat în comunicatul de presă al Societării Europene de Cardiologie, preluat și de site-ul de știri medicale medicinenet.com.

Potrivit lui Daniel Modin, „atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt cauzate de ruperea plăcilor aterosclerotice din arterele care duc la inimă sau creier. După o ruptură, un cheag de sânge se formează și întrerupe alimentarea cu sânge. Se crede că nivelurile ridicate de inflamație acută indusă de infecția cu gripă reduc stabilitatea plăcilor și le fac mai susceptibile de rupere".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel