Tensiune arterială mare, cauzată și de expunerea la nicotină. Efecte devastatoare în plămâni

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Fumătoare
Fumătoare

Expunerea la nicotină crește tensiunea arterială în circulația generală a corpului, inclusiv în plămâni unde ar putea duce la hipertensiune pulmonară.

Cercetători de la LSU Health New Orleans au demonstrat, pentru prima dată, că expunerea cronică la nicotină inhalată singură crește tensiunea arterială atât în circulația generală a corpului, cât și în plămâni unde ar duce la hipertensiune pulmonară. Studiul lor a mai descoperit că hipertensiunea pulmonară indusă de nicotină este însoțită de modificări în mărimea, forma și funcția vaselor de sânge din plămân și camera inferioară dreaptă a inimii. Concluziile le-au publicat în numărul de Hypertension din mai 2020.
Deși fumatul de țigară este cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare și pulmonare, rolul nicotinei în dezvoltarea acestor afecțiuni nu a fost clar înțeles și explicat științific.

Cercetătorii au analizat pe șoareci efectele inhalării de nicotină asupra dezvoltării bolilor cardiovasculare și pulmonare, cu accent pe tensiunea arterială și remodelarea cardiacă. Ei au sesizat că inhalarea nicotinei crește tensiunea sistolică și diastolică sistemică încă din prima săptămână de expunere. Aceștia au mai observat că o expunere de opt săptămâni la nicotină a condus la o presiune sistolică a ventriculului drept semnificativ mai mare, la îngroșarea pereților și mărirea ventriculului drept.

"Interesant este că efectele adverse ale nicotinei inhalate sunt în mare parte izolate la inima dreaptă, deoarece nu am găsit modificări semnificative în remodelarea inimii stângi sau în expresia proteinelor. (...) Există o tendință înspăimântătoare de utilizare tot mai mare a țigărilor electronice la tineri și adulți tineri. (...) Studiul actual demonstrează clar efectele adverse ale nicotinei asupra tensiunii arteriale sistemice și pulmonare și remodelării cardiace. Acest studiu ar trebui să contribuie la creșterea gradului de conștientizare a efectelor adverse ale inhalării de nicotină asupra sistemului cardio-pulmonar și ar ajuta la formularea politicilor de sănătate publică privind țigările electronice", susțin cercetătorii, într-un comunicat al Centrului de Științe ale Sănătății din cadrul Universității Louisiana.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel