Tensiune arterială: ce o menține la un nivel sănătos

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Tensiune arterială: vizită la medic FOTO: pexels.com
Tensiune arterială: vizită la medic FOTO: pexels.com

Tensiunea arterială și menținerea ei la un nivel sănătos este legată și de cantitate de sare și potasiu din organism, susține un studiu.

Tensiunea arterială la un nivel sănătos este dată și de interacțiunea dintre sodiu și potasiu în organism. Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud, SUA, au descoperit că un nivel crescut de potasiu este la fel de important pentru scăderea riscului de boli cardiovasculare și renale ca limitarea cantității de sodiu (sare), potrivit unui comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

Peste 70 de studii analizate

Echipa de cercetare a analizat peste 70 de studii legate de abordările dietetice de reglementare a tensiunii arteriale crescute si a constatat ca interacțiunea dintre sodiu și potasiu este integrantă în menținerea nivelurilor sănătoase de tensiune arterială.

Recomandări

Autorii studiului au verificat datele despre raportul sodiu-potasiu și relația cu bolile cronice, dar au amintit și câteva recomandări pentru public legat de importanța sării și potasiului pentru controlul tensiunii arteriale si a sănătății inimii. Sfaturile lor au fost: solicitarea producătorilor de a imprima conținutul de potasiu pe etichete, promovarea surselor ieftine de potasiu (lapte, fasole uscată, cartofi, banane) și încurajarea familiilor să gătească împreună mâncăruri sănătoase, pe bază de plante.

„Consumul de potasiu este o strategie bună de vreme ce fiziologia noastră a evoluat și a fost optimizată pentru a face față consumului ridicat de potasiu scăzut de sodiu", a precizat echipa de cercetare. Potrivit acesteia, corpul uman echilibrează cel mai bine cele două substanțe.

Ce înseamnă când e mult potasiu în corp

Când cantitatea de potasiu este ridicată, rinichii îl duc mai departe până când potasiul se secretă în urină. Această schimbare reduce cantitatea de sodiu și apă care este reabsorbită în organism. Astfel, dieta bogată în potasiu semnalează organismului să reducă sarea. Astfel, prin acest model, organismul reglează nivelurile ambelor minerale din organism, ceea ce, la rândul său, ajută la scăderea tensiunii arteriale.

S-a mai constatat că aportul și excreția mai mare de potasiu încetinesc progresia bolilor de rinichi și de inimă.

Cercetarea a fost publicată în Jurnalul American de Fiziologie-Endocrinologie și Metabolism.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel