Tensiune arterială, află ce mister de 100 de ani a fost rezolvat

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Peste o mie de pacienti au ajuns la Institutul Matei Bals in doar trei zile
Peste o mie de pacienti au ajuns la Institutul Matei Bals in doar trei zile

Un mister, pe care știința încearcă de 100 de ani să-l elucideze a fost în sfârșit descifrat de oamenii de știință americani. Au fost descoperite două proteine implicate în mecanismul baroreceptor, responsabil de reglarea tensiunii arteriale. Reflexul baroreceptor este un fenomen medical fascinant, care contribuie la reglarea funcției vasculare și a tensiunii arteriale.

Studiul Institutului de Cercetare arată că cele două proteine contribuie la controlul reflexului baroreceptor, fiind prima lucrare care dezvăluie exact modul în care are loc acest lucru în cadrul mecanismului baroreflex.

,,Reglarea tensiunii arteriale este esențială pentru sănătate. Deși se știa că tensiunea arterială este strâns legată de controlul baroreceptor, modul în care funcționează proteinele în tot acest mecanism a rămas un mister pentru mai mult de 100 de ani", a declarat prof.dr. Wei-Zheng Zeng, de la Institutul Scripps, primul autor al studiului.

Cele două proteine - PIEZO1 și PIEZO2 - au fost descoperite inițial în laboratorul de studii, acolo unde în urma unor experimente făcute pe șoareci, oamenii de știință au observat că ambele proteine sunt necesare pentru reglarea tensiunii arteriale, potrivit Medicalexpress.com.

Cercetătorii au plecat de la ipoteza că proteinele sunt jucători importanți în reflexul baroreceptor, deoarece genele pentru PIEZO1 și 2 erau exprimate în neuronii responsabili pentru acest reflex. Concluzia studiului este aceea că proteinele PIEZO mediază reflexul baroreceptorului, prin urmare, PIEZO1 și 2ar putea deschide noi orizonturi de cercetare pentru oamenii de știință în găsirea unor noi soluții terapeutice în hipertensiunea rezistentă la medicamente.

,,Știind identitatea senzorilor pentru controlul tensiunii arteriale, avem o idee despre cum să dezvoltăm terapii mai bune pentru tratarea pacienților care suferă de hipertensiune rezistentă la medicamente, precum și a celor care au alte probleme cu controlul tensiunii arteriale", e de părere dr. Kara Marshall, co-autor al studiului.

Oamenii de știință implicați în cercetare recomandă efectuarea unor studii suplimentare despre modul în care PIEZO1 și PIEZO2 lucrează împreună și cum pot funcționa în diferite populații de neuroni.

,,Suntem, de asemenea, interesați să înțelegem modul în care schimbările genetice umane influențează aceste proteine și cum ar putea afecta reglarea tensiunii arteriale", spune Marshall.

Cele două proteine sunt responsabile pentru detectarea presiunii în plămâni, fiind implicate și în diferite tipuri de durere. Tot ele sunt cele care ajută celulele roșii din sânge să-și păstreze forma.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel